reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Iui - inseminacja w walce o pierwszą dzidzię

Po której Inseminacji zaszłaś w ciążę?

• Wszystkich głosujących
    295
Większość kobiet ma tylko zwykła droznosc ale nie tylko niedrożne jajniki mogą być powodem niepowodzeń ja podczas normalnej drożności miałam wszystko drożne a zgodziłam się na histero żeby sprawdzić czy nadal są drożne czy nie ma zrostów polipów mięśniaków endometriozy czy układ macicy jest prawidłowy czy jajowody nie poskręcane więc to jest bardzo obrazowe badanie i przez laparo miałam dodatkowo puszczony płyn jak by jakieś zlepki były.
Ja miałam tylko drożność. Może to kwestia wyników i czy "problem" jest po stronie kobiety czy mężczyzny.[emoji848]

reklama
Większość kobiet ma tylko zwykła droznosc ale nie tylko niedrożne jajniki mogą być powodem niepowodzeń ja podczas normalnej drożności miałam wszystko drożne a zgodziłam się na histero żeby sprawdzić czy nadal są drożne czy nie ma zrostów polipów mięśniaków endometriozy czy układ macicy jest prawidłowy czy jajowody nie poskręcane więc to jest bardzo obrazowe badanie i przez laparo miałam dodatkowo puszczony płyn jak by jakieś zlepki były.
Dzieki! Jak nie dostane skierowania przed pierwsza iui to najwyzej zrobie po 1-2 nieudanych probach prywatnie.

Dziewczyny, a czy robilyscie histeroskopie przed pierwsza IUI? Jezeli tak to czy ze skierowania od lekarza czy z wlasnej 'inicjatywy', zeby sprawdzic czy wszystko jest ok i wykluczyc ewentualne problemy? Ja mialam tylko droznosc, ale z tego co czytam to wiekszosc z was jest juz po laparo/histero i zastanawiam sie czy by nie zrobic jeszcze przed zabiegiem...
Ja dostałam skierowanie tylko na sprawdzenie drożności jajowodów. I jeśli będą ok to w kolejnym cyklu jedziemy z inseminacja 🙂

Dziewczyny, może to głupie pytanie, ale jeżeli drożność robię w 8 dc, a pierwszy monitoring mam 11 dc (np. w minionym cyklu tego dnia już miałam pęcherzyk dominujący 25mm), to czy podanie tego kontrastu podczas HSG nie "wypłucze" pęcherzyka? :D Mój lekarz powiedział, że można zrobić drożność i podejść do kolejnej próby na jednym cyklu, ale jakoś tak się zastanawiam... ;)
Mój lekarz powiedział że drożność robi się między 8 a 12 dniem cyklu.

Dzieki! Jak nie dostane skierowania przed pierwsza iui to najwyzej zrobie po 1-2 nieudanych probach prywatnie.
Ja uważam że obowiązkiem jest robić drożność przed pierwszą IuI, bo skoro okaże się że masz niedrożne jajowody to wyrzucisz kasę w błoto bo żadna insemicja ci nie wyjdzie

Ja uważam że obowiązkiem jest robić drożność przed pierwszą IuI, bo skoro okaże się że masz niedrożne jajowody to wyrzucisz kasę w błoto bo żadna insemicja ci nie wyjdzie
Droznosc mam zrobiona. Lekarz o histero nie wspomnial dlatego się zastanawiałam czy robić na własną rękę:-).

Droznosc mam zrobiona. Lekarz o histero nie wspomnial dlatego się zastanawiałam czy robić na własną rękę:-).
Pytanie czy naprawdę chcesz zanim spróbujesz inseminacji...może zalapiesz na pierwszym naturalnym cyklu. Ja nawet żadnej "chemii" nie dostaje do stymulacji. Jeśli się nie uda to zastanowię się nad tym badaniem skoro jest tak drogie, a tak próbuje "naturalnie".
Czy jest wśród was też ktoś taki kto nie ma swojego gina? Ja zawsze zapisywałam się na badania do tego co akurat był termin pasujący a nie mam takiego swojego jedynego lekarza który mnie bada od lat ale jeśli się uda to będę musiała takiego znaleźć 🤔😎

reklama
Do góry