anika11
Fanka BB :)
Lumia, ja miałam hsg - przeszłam to niemal bezbolesnie, kulkugodzinna wizyta w szpitalu. w tym cyklu nie bylam stymulowana i odradzono mi działeni, ponieważ w czasie badania robione sa zdjecia rtg, ktore moga naświetlic pęcherzyki. po hsg wyszlo u mnie podejrzenie zrostów lewego jajowodu, wiec mialm w pozniejszym czasie robiona laparoskopię. na szczęscie ona wykluczyła zrosty. nie żałuję jednak, że zrobiłam te badania - uważam, że nie ma sensu robić iui, jesli nie wie sie, czy na każdym etapie jest w porzadku, tzn. czy jajniki, jajowody i macica ok. w czasie laparo zrobili mi też biopsję endometrium. uważam, że hsg to minimum (oprócz hormonow i usg), co lekarze powinni proponowac swoim pacjentkom zanim je na iui wyślą. Dziewczyny, iui to nie jest tania sprawa, a jak dliczyc do tego leki typu gonal czy puregon to 1500jak nic. wymagajcie od swoich lekarzy hsg, tym bardziej, ze wiekszosc moze Wam to zrobić na NFZ w szpitalu, w którym pracują (ja chodze prywtanie do gin, ale hsg, droznosc itp miałam na kase chorych).