reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Iui - inseminacja w walce o pierwszą dzidzię

Po której Inseminacji zaszłaś w ciążę?

• Wszystkich głosujących
    295
Lumia, ja miałam hsg - przeszłam to niemal bezbolesnie, kulkugodzinna wizyta w szpitalu. w tym cyklu nie bylam stymulowana i odradzono mi działeni, ponieważ w czasie badania robione sa zdjecia rtg, ktore moga naświetlic pęcherzyki. po hsg wyszlo u mnie podejrzenie zrostów lewego jajowodu, wiec mialm w pozniejszym czasie robiona laparoskopię. na szczęscie ona wykluczyła zrosty. nie żałuję jednak, że zrobiłam te badania - uważam, że nie ma sensu robić iui, jesli nie wie sie, czy na każdym etapie jest w porzadku, tzn. czy jajniki, jajowody i macica ok. w czasie laparo zrobili mi też biopsję endometrium. uważam, że hsg to minimum (oprócz hormonow i usg), co lekarze powinni proponowac swoim pacjentkom zanim je na iui wyślą. Dziewczyny, iui to nie jest tania sprawa, a jak dliczyc do tego leki typu gonal czy puregon to 1500jak nic. wymagajcie od swoich lekarzy hsg, tym bardziej, ze wiekszosc moze Wam to zrobić na NFZ w szpitalu, w którym pracują (ja chodze prywtanie do gin, ale hsg, droznosc itp miałam na kase chorych).

reklama
Podpisuje sie pod wpisem Aniki w 100%. Ja bylam stymulowana clo bez sensu. Najpierw staralismy sie naturalnie z clo, pozniej z clo i pregnylem do iui. I po co? Po to zeby pozniej dowiedziec sie ze mam jeden jajowod do usuniecia a drugi i tak nie dziala bo jest zalepiony. Mialam 2 razy hsg i laparotomie. Hsg to podstawa. Ja po pierwszym hsg odpuściłam starania na jeden cykl przez naswietlanie rtg. Ale slyszalam ze niektore dziewczyny zachodzily w cyklu z hsg i rodzily zdrowe dzieciatka;)

niebajko, tzn że hsg można mieć kilka razy? Bo ja miałam raz, w marcu 2014 i wyszło że wszystko mam drożne i macica prawidłowa. Więc mogło tam coś zarosnąć przez ten czas?

Hsg mialam drugi raz robione po laparotomii. Chcieli sprawdzic czy udalo im sie podczas operacji usprawnic drugi jajowod, ktory porosniety byl zrostami. Niestety dalej byl sklejony.
Nieprawidłowości na jajowodach pojawiaja sie w wyniku operacji lub stanow zapalnych np jajnika, ukladu moczowo-plciowego itp;) jesli nic takiego nie mialo miejsca od czasu poprzedniego hsg, to powinnas byc spokojna;)

U mnie lekarz nie zlecil, bo bylam juz w ciazy, tylko poronilam...
Wiec zaklada, ze jest ok.
Mysle, ale to moje przypuszczenia, ze za wczesnie mam iui, a przeciez stuningowana armia zyje krocej( lekarz powiedzial, ze jakies 12/15h).
W tym cyklu jesli zdecydujemy jeszcze raz przystapic, to "pokobinujemy" przy iui?hmmm;-)

Dzień dobry dziewczyny :)

Zuzik
- tak to chyba jest, że w którymś momencie starań przychodzi taki moment, że człowiek ma w sobie spokój, zamiast żalu i złości. Też to przerabiałam i ze zdziwieniem patrzę, że obecnie po iui ani nie doszukuję się objawów, ani mi osoby w ciąży nie przeszkadzają, ani tym bardziej nie latam z testami codziennie ;) Po prostu czekam, co ma być to będzie - a jak się nie uda, to są kolejne cykle :yes: U mnie też teraz było pierwsze iui, które naprawdę dało mi spokój - bo wiem, że robię wszystko co mogę i pozostaje teraz tylko optymistycznie patrzeć w przyszłość :)

Lumia - ja osobiście Clo odpuszczę sobie w przyszłym miesiącu bo na mnie ten lek działa strasznie. Źle się po nim czuję, endo mam minimalne (jak nigdy) a na dodatek pęcherzy jest tak dużo, że robią się torbiele. Mój gin chciał kontynuować ale odmówiłam, jeśli iui to naturalnie.
Odnośnie HSG... ja miałam robione ale nie wspominam tego ani miło ani bezboleśnie. Okazało się na szczęście, że jajowody drożne, a u nas bez tego badania nie robią iui w ogóle. Ale bolało niesamowicie :no: chociaż każdy ma inny próg bólu i nigdy nie wiadomo jak to będzie.
Ale jeśli Ty byłaś w ciąży już to raczej jest dobra diagnoza, że hsg i tak wykaże drożne jajowody. Mój lekarz mówił, że to badanie "przepycha" jajowody i potem jest łatwiej zajść przez 3 cykle, że to taki efekt uboczny :)

Miłego dnia, bo piąteczek! :-):-)

Hej Dziewczęta,
Przepraszam za wczorajszy wpis, jak możecie się domyślić to Szymko jest jego autorem ;) bawiło się dziecko telefonem i w taki oto sposób postanowiło Was pozdrowić :) Widziałam, że wszedł w aplikację, ale nie wiedziałam, ale że napisał do Was dowiedziałam się teraz. Ale w sumie nie dziwię się, przekazywałam mu miłe słowa od forumowych ciotek, więc postanowił przerwać milczenie ;)
Kasik, czekam na wieści z wizyty :)
"Nowe" staraczki witam i trzymam kciuki :)
Miłego dnia.

Dziewczyny po puregonie bolala was głowa? ja mam migrenowy bol, nie mige juz wytrzymac drugi dzien i nie wiem czy moge wziac tabletki przeciwbolowe podczas stymulacji?

reklama
Do góry