reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Iui - inseminacja w walce o pierwszą dzidzię

Po której Inseminacji zaszłaś w ciążę?

• Wszystkich głosujących
    295
reklama
Kredko,
Co u mnie ? jakoś leci.
Byłam dziś u ginekologa - jak dla niego mam zielone światlo w następnym cyklu - tylko własnie pisałam już dziewczynom na forum obok co to nzaczy:p
czy ,że niby teraz czekam na @ , później cykl , znów @ i zaczynamy?
ehhh, ale w pracy taki sajgon, tak mi strasznie przykro, bo czlowiek zapierdziela, daje z siebie 200 %, a chcą mnie udupić ....ehhh polityka. nie będęe pisać - skrzydla mi opadły strasznie;( i tak mi przykro. W dodatku jestem chora ...
Dobra nie będę smęcić więcej.

Beti
Widzę, ze dostałaś już opamiętacza od dziewcząt;)

Aniko
Za jutrzejszą ;) &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Zuzik
Kompletuj, mebluj, urządzaj - czas szybko leci;)

Stacy
Ja też słyszałam o migdałach;)

M26
Beta będzie piękna:)&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Pyreczko
Może to nie głupi pomysł z tym encort\onem. A robiaś badania w kierunku immunologii? jakieś przeciwciała - bo nie pamiętamm.

M26 - ja miałam 3 dniowe :-) po ilu dniach masz zrobić betę? I nie denerwuj się, bo to nic nie da a możesz zaszkodzić :-)

Niebajko - sama jestem ciekawa. Czyli melisa na laktacje? Masz jeszcze jakiś sposób? :-)

Lumia - nie smecisz :-) to jest przykre jak człowieka nie doceniają. Miałam tak w poprzedniej pracy, wychodziłam po godzinach żeby wszystko było ok, a i tak było wszystko w nosie. Zwolniłam się i teraz nie narzekam. &&&&&&&&&& za twoje zielone światełko. :-)

Lumia, w następnym cyklu rozumiałabym, ze po tej @:)
Ehh doskonale rozumiem z ta praca... :( motywacji zero...

M26 Emenems miala podany 2dniowy:))

Stacy na laktacje przede wszystkim mozesz pod koniec ciazy popijac karmi (i po ciąży tez), albo herbatke z hippa na laktacje:) o karmi z wielu zrodel słyszałam, na szkole tez polecano. Ja nie pije bo cukrzyca.. Pije ta herbate z hippa, jedna dziennie, a podczas karmienia mozna nawet 3 zeby się wspomoc. Jest wersja w granulacie albo torebkach. Mam wersję torebkowa bo bez cukru, same zioła. Najtaniej znalazłam w rossmanie - 8,99 za 20 torebek. Musisz spróbować czy Ci odpowiada, bo ma w sobie anyz. W smaku ok, ale pachnie/śmierdzi tym anyzem. Balam sie, ze mnie odrzuci, ale nie:)

Ostatnia edycja:
Niebajko - poszukam u siebie tej herbatki :-) chciałabym bardzo kp, a czy mi wyjdzie.

M26 - ja robiłam 12dpt, ale wyszło by już 10dpt. Poprostu bałam się że nic z tego, albo później doszło do zagnieżdżenia.

Niebajko Zuzik!
Zaczyna sie strączka porodowa[emoji23]

Ze swojej strony jak to pomoze (10 lat temu przeszłam cesarkę ) SN nie jest takie straszne, jezeli nie masz mega ciśnienia ( cukrzyca) to skłaniałbym sie do SN, ivf to wogole żadne wskazanie, ja i kumpela po ivf na styczniowkach po SN obie całe i zdrowe.
Dla dziecka bardzo dobre jest doświadczenie procesu rodzenia,ciaza jest naturalnie zamknieta,nie ma szoku dla organizmu wyrywania z brzucha jak przy cesarkach na zimno.

Jest to doświadczenie warte przezycia, to na prawde jest cud narodzin, doświadczyć jak ten kropek wychodzi rwąc sie do zycia i wszystkimi siłami pchający sie na swiat mały człowiek !! Prawdziwy człowiek!

Bol jak bol- to juz nie boli, to inny poziom świadomości :) wystarczy słuchac położnych przy porodzie.

Złudzeniem jest ze cc jest bezpieczniejsze bo nie jest.

Rekonwalescencja przy cc jest duzo dłuższa i mozolna, nie zapomnijcie ze bedzie przy was wymagające opieki 24 dziecko ktore ma w dupie ze jestescie po operacji :)

Ja jestem 3 tygodnie po SN, od tygodnia trenuje na siłowni, czuje sie super ( nie byłam nacinana, peklam naturalnie miałam szwy rozpuszczalne ktore wyszły z tydzien temu)

Dyskomfort przy siadaniu miałam z 4,5 dni potem znaczna poprawa.

Na styczniowkach ja i pare dziewczyn po SN śmigamy juz ze wszystkim a dziewczymy po cc ktore sa z pocxAtku stycznia konca grudnia walczą z rana po cięciu, z zakażeniami, ropniami, bólem i co tu duzo mowic, wyglądem, brzuch po cc bardzo wolno sie wchłania.
Prawie kazda miała cos z raną niestety.

Cc to jednak operacja a SN to proces fizyczny:)

Ja miałam wskazania do cc przez przodujące łożysko ale rodziłam SN bo mając w głowie cc z przed 10 lat nie wyobrażałam sobie zajmować sie dzieckiem jak przez 3 dni po nie mogłam wstac.

Jedyny u mnie problem powstał przez łożysko to krwawienie po i łyżeczkowanie ktore zostało ogarniete w szybkim czasie po porodzie.

I to nie tak ze jestem bojowniczka SN:) bo kazda kobieta sama decyduje o swoim ciele - chciałam tylko wam powiedziec ze cc wbrew pozorom nie jest ani bezpieczniejsze ( chyba ze ewidentne wskazanie jak np ułożenie dziecka wysokie cisnienie itp) ani mniej bolesne - SN boli pare godzin a cc kilkanaście dni ... Tyle ze po a nie przed jak SN.

Nie bać sie, rodzic i tulić maluchy :)

Natura stworzyła nas zdolne do porodu - zostało to potwierdzone przez pierwsza panikare porodowa czyli mnie :)
( miałam plan ucieczki z porodówki [emoji23])

reklama
Emi ja cesarskie ciecie mialam rok temu.. tzn sama macica nacinana CHYBA nie byla, bo nie ma nic w opisie na ten temat, pare godzin we mnie grzebali (Tobie z jajnikiem chyba walczyli, u mnie rozplatywali jajniki, jajowody, jelita i wycinali wodniaka. Wszystko przez zrosty po rozlanym w dziecinstwie wyrostku) i czulam sie po operacji FA TAL NIE. Jesli to mialoby byc porownywalne, to nie chce cc! mdlalam, nie moglam wstac z toalety o wlasnych silach, zwracalam i z rany wylewala mi sie krew, dren, cewnik, bylam trupem. pierwsze 2-3 dni i rownoczesna opieka nad dzieckiem, ni cholery, nie wyobrazam sobie... porod cc niby troche inaczej, bo nielubiacaych dotyku jelit nikt ruszac nie bedzie, nie bede pod narkozą, i cala ingerencja trwa 20 min, a nie pare godzin. Znowusz boje sie kolejnych zrostow, ktore mnie kochają ... jak kiedys zapragne mocno drugiego dziecka i bede miala problem z zagniezdzaniem bo endo poprzerastane bliznami:/? :( dzisiaj nie wiem, co bedzie za pare lat...
I wiem, ze samo ivf nie jest zadnym wskazaniem do cc. Ciaza, jak kazda inna. Lzejsza, ciezsza.. Ale jak lekarze slysza o ivf, (moj gin akurat nie) to sami mowia "aha ivf, czyli tu bedzie cc" - tak u niektorych sie utarlo, zeby ivf traktowac inaczej, a paru lekarzy przy swiatecznym pobycie w szpitalu mnie badalo... takze mam przekroj;)

Zalety i wady znam... co bedzie? Nie wiem.. chciałam bardzo SN chociaz w moim towarzystwie same platne cesary i wszyscy patrza na mnie, jak na kretynke... Byla jedna co chciala rodzic sn, skonczylo sie na cc. dziecko nie dosc, ze wyciagneli sine, to przyszly tato biegal w trakcie nuekonczacego sie porodu z pieniędzmi, i nie wiedzial komu je wreczyc, zeby tylko dziewczyne juz otworzyli, bo wesolo naprawde nie bylo... prywatna pacjentka ordynatora oddzialu;) no i po takich wlasnie historiach, czlowiek ma w glowie sieke.... tyle staran, zeby jakis glab przez pieniadze przy porodzie okaleczyl dziecko. O peknietej szyjce i innych pozniejszych komplikacjach juz mowic nie bede, cisneli dziewczyne na sile, wlos sie jezy na glowie..:/

Najwiekszym dramatem bedzie dla mnie, jak zaczne sn i skoncze na cc, bo nie dam rady...

Emi dzieki, ze sie odezwalas w tym temacie:))) dzielna babka z Ciebie i dostalas przepieeeekny prezent:) buziaczki dla Ciebie i Emmy:)
A jak kp? Dajesz rade?

Stacy ja jestem bojowo nastawiona, przygotowana i kp nie odpuszcze! Bede walczyc! Dziewczyny po 2 tyg ciumkania cycow laktatorem pobudzaja laktacje i karmia, to czemu my mialybysmy nie karmic? Trzeba walczyc z leniwymi poloznymi, ktore wola dziecku dac mm zeby przestalo sie drzec i zniechecaja matki do kp. przystawiac, próbować, nie piddawac sie i nie dawac zdolowac! Stres bardzo nie pomaga!
Kupilam elektryczny lovi, dostalam sprawdzone porady, i nie ma opcji:D

M ja bym w 10dpt robila najwczesniej. Przy blastce 6dpt najwczesniej.

Ostatnia edycja:
Do góry