reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Iui - inseminacja w walce o pierwszą dzidzię

Po której Inseminacji zaszłaś w ciążę?

• Wszystkich głosujących
    295
dokaldnie eevlee brak słow i szkoda nerwoe ale poprostu czasem mnie to tak badzo irytuje ze nie moge sie powstrzymac i musze sie wykrzyciec przepraszam dziewczyny ze akurat tutaj ale mam nadzieje ze mnie zrozumiecie :zawstydzona/y::zawstydzona/y:

reklama
Letka HSG to jest sprawdzanie droznosci jajowodów polega to na tym ze do jajowodów wlewaja płyn i sprawdzaja droznosc :) a alaparoskopia to poprostu przewaznie przez pepek wkladaja ci sonde i ogladaja sobie twoja jame brzuszna czy nie ma jakis torbili zrostów itp.

Letka, moje badanie hsg nazywało się dokładnie sonohisterosalpingografia. Jest to:
badanie USG narządów miednicy mniejszej z jednoczesnym wstrzyknięciem neutralnego roztworu soli fizjologicznej poprzez szyjkę macicy do macicy i jajowodów. Badanie wykonuje się w celu stwierdzenia ewentualnych nieprawidłowości kształtu lub budowy macicy oraz drożności jajowodów.
Na fotelu ginekologicznym rozszerza się ściany pochwy wziernikiem ginekologicznym. Po przemyciu szyjki macicy roztworem odkażającym wprowadza się jałowy cewnik zakończony balonikiem. Po jego wypełnieniu w jamie macicy przez drugi kanał cewnika podaje się roztwór soli fizjologicznej, który początkowo wypełnia jamę macicy a następnie przechodzi do jajowodów. W trakcie podawania płynu do pochwy wprowadza się sondę USG. Na monitorze aparatu USG lekarz obserwuje kształt i wielkość jamy macicy, przechodzenie płynu przez jajowody i jego rozprzestrzenianie się pomiędzy pętlami jelit. Po usunięciu cewnika z macicy zabieg jest zakończony. Zazwyczaj czas trwania zabiegu nie przekracza 30 minut.

Letka, Ty masz amh podobne do mojego, pisałam Ci na forum w tej sprawie wczoraj czy przedwczoraj. Warto zrobić hsg, nie jest to inwazyjne badanie a wykaże czy jajowody sa drożne i czy macica jest ok.

Ja to badanie przeszłam na prawde dobrze. Nic nie bolało, było tylko uczycie dyskomfortu, kiedy kontrast nie chciał przejśc przez niedrożny jajowód. Więcej strachu się najadłam czytając wcześniej forma internetowe i o bólu jakie badanie wywoływało u niektórych dziewczyn. Ja wspominam je dośc dobrze, tymbardziej że dowiedziałam się o niedrożnym jajowodzie.

O tym moim badaniu znalazłam jeszcze coś takiego:
Badanie przeprowadza się w celu oceny drożności jajowodów i kształtu jamy macicy. Pozwala ono rozpoznać jedno i obustronną niedrożność jajowodów, a także występowanie wad rozwojowych i innych nieprawidłowości jamy macicy, takich jak: przegrody, polipy endometrialne czy mięśniaki uwypuklające się do wnętrza macicy. Metoda jest alternatywą dla rentgenowskiego badania HSG.

Więc chyba ta sonohisterosalpingografia to nie to samo co hsg.

O tym moim badaniu znalazłam jeszcze coś takiego:
Badanie przeprowadza się w celu oceny drożności jajowodów i kształtu jamy macicy. Pozwala ono rozpoznać jedno i obustronną niedrożność jajowodów, a także występowanie wad rozwojowych i innych nieprawidłowości jamy macicy, takich jak: przegrody, polipy endometrialne czy mięśniaki uwypuklające się do wnętrza macicy. Metoda jest alternatywą dla rentgenowskiego badania HSG.

Więc chyba ta sonohisterosalpingografia to nie to samo co hsg.

Eevlee - to nie to samo, w HSG - wprowadzają kontrast, a sonoHSG sól +sondę, HSG też sprawdza się drożnośc i kształt macicy, tylko nie wiem czy polipy można sprawdzić...hmmm

czytałam że zwykłe HSG jest bardziej pewne jeśli chodzi o drożność, ale właśnie nie wiem jak to jest ze sprawdzaniem przegród itp

Ostatnia edycja:
eevlee wow jak dobrze ze tu jestes :) ja mze nie bede sie juz wypowiadała na zadne tematu bo czuje sie delikatne mowic jak głupek dziewczyny nie sluchajcie mnie poprostu ;) :eek:

Friut, ja nie jestem żadnym ekspertem, ale wiele lat borykałam się z bezpłodnością, przeszłam dużo badań, nie jedno czytałam i słyszałam. To co wiem to piszę, ale lekarzem nie jestem :-) Nie, nie ... to tylko dr pełna i dr hope:-) I proszę Fruit wypowiadaj się na każdy temat bo im więcej doświadczeń tym wszystkie jesteśmy mądrzejsze :-)

Znalazłam coś takiego:
"Co to jest HSG ? - Badanie polega na uzyskaniu obrazu jamy macicy i jajowodów przy użyciu promieni rentgenowskich. Obraz jamy macicy i jajowodów uzyskuje się poprzez wprowadzenie przez drogi rodne kobiety środka cieniującego (kontrastu), który silnie pochłania promieniowanie rentgenowskie. Badanie to umożliwia w sposób inwazyjny ocenę kształtu jamy macicy (stwierdzenie zmian rozwojowych, przegrody, niedorozwoju macicy, guzów macicy), ocenę zmian chorobowych jej błony śluzowej, czyli endometrium (istnienie przerostu, polipów, zrostów śródmacicznych), a także ocenę przebiegu, drożności, kształtu jajowodów oraz zmian w okolicy przydatków macicznych (rozpoznanie zrostów okołoprzydatkowych)."

więc takie zwykłe HSG chyba tez sporo mówi:-)

reklama
Do góry