reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Inspiracje kulinarne

Dziewczyny a mieszkam na Śląsku i czasem tu dziwnie na coś mówią np na mielone -karminadle i wogole ;) a szalot to właśnie taka sałatka jarzynowa z majonezem pycha ;)
 
reklama
Wieczorna rozpusta :serek waniliowy,jogurt naturalny, zblendowane truskawki i prażony słonecznik mniam !
 

Załączniki

  • 1454267055058.jpg
    1454267055058.jpg
    77,7 KB · Wyświetleń: 63
Kochane, ja jako totalne beztalencie kulinarne (nie uwierzycie, ale nie umiem gotować i nie wiem, jak przeżyłam tyle lat, a moja rodzina nie umarła z głodu), bardzo proszę Was o konkretne przepisy np. na zupę albo jakieś proste dania obiadowe, z zaznaczeniem co, ile dokładnie i do czego.
Planowałam zapisać się na jakiś kurs podstaw gotowania, ale nie znalazłam takich zajęć. Widocznie nie ma tak tępych ludzi bez podstaw jak ja. :baffled:
 
Zrobiłam dziś gulasz z indyka, wyszedł tak delikatny, że może i się skuszę.

panna_migotka, przepis dla Ciebie, najprostszy chyba gulasz:)

Porcja dla 3-4 osób:
- ok kg mięsa z indyka na gulasz
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 liscie laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- do smaku sól, pieprz, ja dodaję jeszcze trochę przyprawy kamis do gulaszu (wtedy mniej soli, trzeba spróbować)
- olej do smażenia

Mięso myjemy, kroimy w kostkę, cebulę obieramy i kroimy w kostkę, czosnek tak samo. Ja wszystko razem wrzucam na rozgrzany olej i mieszając podsmażam na złoty kolor. Jak się podsmaży (zwróc uwagę, kiedy mięso nie będzie surowe, to widać) przerzucam wszystko do garnka, dodaję liscie laurowe, ziele angielskie, pieprz,przyprawę, dodaję wody - tak, żeby zakryć mięso, ale żeby nie pływało w tej wodzie. Przykrywam i duszę na małym ogniu tak ok. 20 min od czasu do czasu mieszając i jak trzeba dodać wody.

Niektórzy zaprawiają maką, ale wolę bez.
Do tego wg uznania: kasza, ryż, ziemniaki, surówka lub buraczki :)
 
ok to ja Wam dam przepis na rewelacyjna zupę 5 min roboty a smak torpeda ;))

Skakdniki:
3 marchewki
2 pietruszki
seler ja daje jakieś większe pół
cebula
czosnek
soczewica czerwona
koncentrat pomidorowy
grzanki
jogurt naturalny

Cebulę i czosnek podsmażyć na patelni na odrobinie oliwy z oliwek. Wszystkie warzywa pokroić w małe słupki zalać wodą, dodać cebelu i gotować około 20 min. Następnie dosypac soczewica czerwona ja daje mniejsze pół opakowania. Gotować około 15-20 min ( zgodnie z tym co na opakowaniu) dodaje sól pieprz około 1-2-3 papryczki chili suszona i koncentrat pomidorowy Chwile gotuje.
Podaje z grzankami odrobina jogurtu posypane natka pietruszki pyyyyyychha ;)))
 
reklama
o nie, Sarka, po co ja to teraz przeczytałam, mam w domu tylko soczewicę, cebulę i czosnek i koncentrat i jogurt, reszty nie, a moje dzieci ewidentnie chcą taką zupę TERAZ :)
 
Do góry