reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Inspiracje kulinarne

Dziewczyny a mieszkam na Śląsku i czasem tu dziwnie na coś mówią np na mielone -karminadle i wogole ;) a szalot to właśnie taka sałatka jarzynowa z majonezem pycha ;)
 
reklama
Wieczorna rozpusta :serek waniliowy,jogurt naturalny, zblendowane truskawki i prażony słonecznik mniam !
 

Załączniki

  • 1454267055058.jpg
    1454267055058.jpg
    77,7 KB · Wyświetleń: 64
Kochane, ja jako totalne beztalencie kulinarne (nie uwierzycie, ale nie umiem gotować i nie wiem, jak przeżyłam tyle lat, a moja rodzina nie umarła z głodu), bardzo proszę Was o konkretne przepisy np. na zupę albo jakieś proste dania obiadowe, z zaznaczeniem co, ile dokładnie i do czego.
Planowałam zapisać się na jakiś kurs podstaw gotowania, ale nie znalazłam takich zajęć. Widocznie nie ma tak tępych ludzi bez podstaw jak ja. :baffled:
 
Zrobiłam dziś gulasz z indyka, wyszedł tak delikatny, że może i się skuszę.

panna_migotka, przepis dla Ciebie, najprostszy chyba gulasz:)

Porcja dla 3-4 osób:
- ok kg mięsa z indyka na gulasz
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 liscie laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- do smaku sól, pieprz, ja dodaję jeszcze trochę przyprawy kamis do gulaszu (wtedy mniej soli, trzeba spróbować)
- olej do smażenia

Mięso myjemy, kroimy w kostkę, cebulę obieramy i kroimy w kostkę, czosnek tak samo. Ja wszystko razem wrzucam na rozgrzany olej i mieszając podsmażam na złoty kolor. Jak się podsmaży (zwróc uwagę, kiedy mięso nie będzie surowe, to widać) przerzucam wszystko do garnka, dodaję liscie laurowe, ziele angielskie, pieprz,przyprawę, dodaję wody - tak, żeby zakryć mięso, ale żeby nie pływało w tej wodzie. Przykrywam i duszę na małym ogniu tak ok. 20 min od czasu do czasu mieszając i jak trzeba dodać wody.

Niektórzy zaprawiają maką, ale wolę bez.
Do tego wg uznania: kasza, ryż, ziemniaki, surówka lub buraczki :)
 
ok to ja Wam dam przepis na rewelacyjna zupę 5 min roboty a smak torpeda ;))

Skakdniki:
3 marchewki
2 pietruszki
seler ja daje jakieś większe pół
cebula
czosnek
soczewica czerwona
koncentrat pomidorowy
grzanki
jogurt naturalny

Cebulę i czosnek podsmażyć na patelni na odrobinie oliwy z oliwek. Wszystkie warzywa pokroić w małe słupki zalać wodą, dodać cebelu i gotować około 20 min. Następnie dosypac soczewica czerwona ja daje mniejsze pół opakowania. Gotować około 15-20 min ( zgodnie z tym co na opakowaniu) dodaje sól pieprz około 1-2-3 papryczki chili suszona i koncentrat pomidorowy Chwile gotuje.
Podaje z grzankami odrobina jogurtu posypane natka pietruszki pyyyyyychha ;)))
 
reklama
o nie, Sarka, po co ja to teraz przeczytałam, mam w domu tylko soczewicę, cebulę i czosnek i koncentrat i jogurt, reszty nie, a moje dzieci ewidentnie chcą taką zupę TERAZ :)
 
Do góry