reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Inseminacja- czy komuś się udało?

Dziewczyny!
Proszę, powiedzcie mi czy robilyscie kiedys inseminacje? Czy polecacie? Jakie badania musi zrobic partner? Czy wystarczy badanie nasienia?

reklama
Dziewczyny!
Proszę, powiedzcie mi czy robilyscie kiedys inseminacje? Czy polecacie? Jakie badania musi zrobic partner? Czy wystarczy badanie nasienia?
Hej,
jestem w miarę na świeżo, bo robiłam inseminację w czerwcu - niestety nie udało się. Nie wiem czy będziemy podchodzić drugi raz. Lekarz powiedział, że skuteczność jest średnio tylko 2-3% wyższa niż przy naturalnym zapłodnieniu, więc średnia.

Poza badaniem nasienia partner musiał zrobić badania na HIV, HBc, HBs, HCV i kiłę. Ja podobnie i dodatkowo na toksoplazmozę i różyczkę.

Hej,
jestem w miarę na świeżo, bo robiłam inseminację w czerwcu - niestety nie udało się. Nie wiem czy będziemy podchodzić drugi raz. Lekarz powiedział, że skuteczność jest średnio tylko 2-3% wyższa niż przy naturalnym zapłodnieniu, więc średnia.

Poza badaniem nasienia partner musiał zrobić badania na HIV, HBc, HBs, HCV i kiłę. Ja podobnie i dodatkowo na toksoplazmozę i różyczkę.
Ja słyszałam, że są szanse powodzenia rosną w przypadku wykonania kilku zabiegów! Ja się własnie zastanawiam czy to tego w ogóle podchodzić…ale jeszcze przede mną drożność
W kazdym razie, zycze powodzenia!!☺️

Ja słyszałam, że są szanse powodzenia rosną w przypadku wykonania kilku zabiegów! Ja się własnie zastanawiam czy to tego w ogóle podchodzić…ale jeszcze przede mną drożność
W kazdym razie, zycze powodzenia!!☺️
To że szanse rosną, to wiadome, statystyka 😃 Koniecznie zrób drożność przed, bo jeżeli miałabyś niedrożne jajowody, to inseminacja raczej nie ma sensu.

My się zastanawiamy czy podchodzić raz jeszcze właśnie ze względu na to, że u nas problem jest raczej tzw. mechaniczny, tj. jajowody są niby drożne, ale mają bardzo nieregularne światło i budowę + mam jakąś wadę ujścia lewego jajowodu. Owulacja akurat była z lewego jajnika jak robiliśmy IUI :( Więc lekarz mówił, że to może być przyczyną niepowodzenia. Dlatego możliwe, że zamiast wyrzucać 💰 na kolejne IUI spróbujemy z IVF.

a jakieś schorzenia oprócz tego Tobie towarzyszą?jakieś problemy hormonalne?
Ja niestety mam pcos, niedoczynność tarczycy;hashimoto i niestety to bardzo utrudnia:( a co do jajowodów to badanie jeszcze przede mną.
Jeśli chodzo o IUI to ja bym jeszcze spróbowała- jak to się mówi, do trzech razy sztuka:)) ale to to już też kwestia do dyskusji z lekarze co doradza

Miałam 3 inseminacje i ani cienia na teście.
O ile za pierwszym i drugim razem wiązałam ogromne nadzieje, to trzecie podejście było dla mnie kompletnie bez sensu. Zrobiliśmy je tylko dla formalności do dofinansowania ivf.

Inseminacja nie ma wysokiej skuteczności, ale niektórym się udaje :)

a jakieś schorzenia oprócz tego Tobie towarzyszą?jakieś problemy hormonalne?
Ja niestety mam pcos, niedoczynność tarczycy;hashimoto i niestety to bardzo utrudnia:( a co do jajowodów to badanie jeszcze przede mną.
Jeśli chodzo o IUI to ja bym jeszcze spróbowała- jak to się mówi, do trzech razy sztuka:)) ale to to już też kwestia do dyskusji z lekarze co doradza
Nic u mnie nie stwierdzono poza tym. Hormony ok, AMH ok, genotyp i KIR ok. Nasienie męża też w normie. Tylko ciąży nie ma 😅 Pewnie jeszcze będziemy się konsultować z lekarzem, ale już wspominał przed IUI, że jak się nie uda to będziemy myśleć o IVF, właśnie ze względu na te moje problemy.

Nic u mnie nie stwierdzono poza tym. Hormony ok, AMH ok, genotyp i KIR ok. Nasienie męża też w normie. Tylko ciąży nie ma 😅 Pewnie jeszcze będziemy się konsultować z lekarzem, ale już wspominał przed IUI, że jak się nie uda to będziemy myśleć o IVF, właśnie ze względu na te moje problemy.
To działajcie i mam nadzieje,że się szybko uda😉

reklama
Dziewczyny!
Wszystko zależy od wskazań do inseminacji wg mnie. U nas to były osłabione parametry nasienia - głównie ruch i koncentracja, co akurta podkrecaja prze preapratyce nasienia plus graniczna fragmentacja. Morfologia akurat była spoko. U mnie nic nie znaleziono.
Ja miałam 2 podejścia- pierwsze - biochem, druga - udana, a dziecko śpi obok;)

Także ja ze swojej perspektywy polecam, ale jak widziałam sporo podejść tu na forum, to skuteczność wysoka nie jest...

Do góry