reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Inhalacje na zatoki??

charlene

Fanka BB :)
Miasto
wrocław
WItajcie!
Swego czasu moj dziec byl chory i zostal mu kupiony inhalator z nebulizatorem. Dziec wyzdrowial, natomiast ja mam ciagle katar,a teraz juz zapalenie zatok chyba bo boli mnie cala lewa strona twarzy (od skroni do szczeki - szczeka jest najgorsza) i czolo, zwlaszcza przy schylaniu. Mam sinupret,ktorego uzywam, ale nie chce poki co sie antybiotykowac - czy sa jakies inhalacje, ktore moglyby pomoc? Cos co mozna zaaplikowac do tej maszynerii?? Mam koncowke do nosa. Z gory dziekuje za odpowiedz.

reklama
Może zwyczjanie olejki do inhalacji?Jakiś Inhalol np.?Albo Vick,Olbas- jak moja niunia miała katar,to robiłam jej takie kąpiele z dodatkiem olejku i jeszcze dodatkowo skrapiałam pościel.

Witam
Ja bym Olbasem nie odwazyła się inhalować.... Po pierwsze że osad zostanie w pojemniku i strasznie cięzko się go pozbyć a dziecko nie może tak bezpośrednio dostawać tego specyfiku. To jest olejek przeznaczony do inhalacji ale na ciepłą wode z 2 max 3 krople do miski i tak by odkaziło mieszkanie , lub 1-2 krople do inhalacji pod ręcznikiem ale z autopsji wiem że nie da się dłużej wytrzymac niż 5 minut z przerwami bo tak szczypie... więc co do piero jak się zaaplikuje bezpośrednio do nosa .
Co do odpowiedzi na Twoje pytanie to proponuję najzwyklejszą sól fizjologiczną do nabycia w aptece. To powinno dać pożądany efekt:tak: U mnie pierwsza inhalacja zakończyła się 5 dniowym katarem tak skutecznie oczyszcza zatoki:)
Pozdrawiam i zdrówka życzę!

Zgadzam się z Perfectą. Do nebulizatorów nie można dodawać m.in. olejków eterycznych, mogą uszkodzić części. Stosuje się sól fizjologiczną w ampułkach i płyny na których jest to wyraźnie zaznaczone czyli np. mucosolvan płyn do nebulizacji albo Berodual krople do nebulizatora. Pozdrawiam i życzę zdrowia:-) Farmaceutka

Zgadzam się z Perfectą. Do nebulizatorów nie można dodawać m.in. olejków eterycznych, mogą uszkodzić części. Stosuje się sól fizjologiczną w ampułkach i płyny na których jest to wyraźnie zaznaczone czyli np. mucosolvan płyn do nebulizacji albo Berodual krople do nebulizatora. Pozdrawiam i życzę zdrowia:-) Farmaceutka
mloda wlasnie ma zalecone na zaflegmione oskrzela sol fiziologiczna i kilka kropel plyn do nebulizatora, my mielismy i mucosolvan i berodual wczesniej, nie pamietam dokladnych dawek, teraz mloda ma dokladnie do inhalacji wode fiz. i 2 ml mucosolvan

Dzieki wielkie za podpowiedzi :) U mnie w koncu najlepiej sprawdzila sie sol fizjologiczna - juz po jednej inhalacji przeszedl bol zatok, a nos sie udroznil. Lekarka zalecila mi z mucosolvanem ale strasznie mnie po tym bolal nos i zatoki - moze za mocno sie zaciagalam :) Ogolnie to moja pierwsza zima kiedy nie musze ciagle uzywac kropli do nosa, wiec polecam inhalacje.

Mój mąż ma taki sam problem i inhalacje mu bardzo pomagają. Niestety muszę go do nich gonić, bo sam zapomina...

Moim zdaniem warto się w tym temacie doradzić znajomych. To jest naprawdę bardzo dobre i sprawdzone źródło wiedzy oraz informacji :)

czy ktoś z was od klimy miał problemy z uszami? Nie dośc ze mnie zatoki bolą to jeszcze i ucho mi przytyka, byłam w aptece i babeczka mi krople lix poleciła, dopiero raz użyłam i mam nadzieję, ze szybko przejdzie bo mnie to do szału doprowadza, boję się teraz klimę włączać a tak gorąco

reklama
Tak, u mnie często przy zatkanym nosie idzie też na uszy, więc doskonale wiem o czym mówisz. Ucho nie tylko jest zatkane, ale też strasznie boli. Najczęściej sięgam po spray do nosa Apicold Mint, dzięki któremu mogę pozbyć się zalegającego w zatokach kataru (spray jakby trochę rozrzedza wydzielinę) a dzięki temu i z uszu też schodzi. Ale spray to u mnie podstawa.

Do góry