Ja dostałam tak po prostu, bez wskazań, do pierwszej stymulacjiDziewczyny mam pytanie o encorton. Która z Was go brała, jakie miała wskazania i czy są tu dziewczyny, które go dostały mimo "braku wskazań", ale np po którymś nieudanym transferze.
Jestem tak zdesperowana, że rozważam kupiienie go na czarnym rynkużartuje oczywiście, nie idźcie na policje
reklama
A ja miałam cd56 w ramach NFZ robione podczas histeroCD56 nie robią na NFZ, ale można prosić o zabezpieczenie materiału i dostarczyć (np. mąż albo umówiony wcześniej kurier) do kliniki. Biopsja na NFZ, to jest właśnie CD138.

Karpatka89
Fanka BB :)
Ja robiłam wiele razy, ale bez wskazań lekarzy, nawet chyba do 14 dpt, sama dla siebie. Najważniejsze są 2-3 pierwsze bety i to jaki jest przyrost, podobno po 1000 już nie ma sensu badać, serduszko powinno być gdy beta jest około 10tys, ja na USG byłam 22dpt i już było serduszko i to było chyba 5+6. To jest jedna z wcześniejszych opcji, wcześniej to chyba za szybko jak nie chcesz się stresować bo do 30dpt powinno się pojawić serduszko.hej chcialabym sie was zapytac ile razy robilyscie przyrost bety i kiedy najwczesnie usg?
morticia_adams
Ja miałam podawane 2 zarodki. Jak w 2013 roku podchodziłam do mojego pierwszego (i jedynego) transferu, to podanie 2 zarodków było normąOdnośnie encortonu to tym razem mam przyjmować 2x 5mg od 3dc.
Poprzednio miałam dopiero od dnia transferu.
Do tego standardowo estrofem 3x1 dopochwowo.
W dniu transferu mam mieć wlew dożylny z intralipidu.
Transfer pewnie na koniec kwietnia.
Podajemy dwa zarodki
Trochę się teraz cykam tych dwóch zarodków.
Dziewczyny jakie macie doświadczenia w tym temacie?

I taki plus, że jednak zwiększają się szanse powodzenia, którego Ci bardzo życzę

Smerfetka1212
Zaangażowana w BB
dzieki dzisiaj zrobilam trzecia bete wiec zobacze co wyjdzie a usg mam 5+4 wiec tez sie okaze czy bedzie serduszko czy jeszcze za wczesnieJa robiłam wiele razy, ale bez wskazań lekarzy, nawet chyba do 14 dpt, sama dla siebie. Najważniejsze są 2-3 pierwsze bety i to jaki jest przyrost, podobno po 1000 już nie ma sensu badać, serduszko powinno być gdy beta jest około 10tys, ja na USG byłam 22dpt i już było serduszko i to było chyba 5+6. To jest jedna z wcześniejszych opcji, wcześniej to chyba za szybko jak nie chcesz się stresować bo do 30dpt powinno się pojawić serduszko.
Lilli2
Dziękuję bardzoJa miałam podawane 2 zarodki. Jak w 2013 roku podchodziłam do mojego pierwszego (i jedynego) transferu, to podanie 2 zarodków było normąRzadko kiedy któraś dostawała jeden. Dlatego jak trafiłam tutaj po latach i zauważyłam, że jest tylko jeden podawany, to byłam w niemałym szoku. Na tym forum, ale w dziale „Kto po in vitro?” 90% pacjentek miało również podawane 2 zarodki, niezależnie od kliniki. Ciąże bliźniacze zdarzały się rzadko, oceniłabym na takie 5%.
I taki plus, że jednak zwiększają się szanse powodzenia, którego Ci bardzo życzę![]()

Uspokoiłaś mnie, bo nie wiedziałam, że kiedyś było to normą.
Oby to była recepta na sukces
Motylkowa!
Kiedyś nie było „limitów” i w takich latach 90 lub wczesnych 2000 to transferowano nawet po 4/5 zarodki na raz. (Polecam filmik na YouTube o Octomom od Mama Doctor Jones - pięknie obrazuje jak to kiedyś wyglądało). Właśnie około 2010 zaczęto wprowadzać rekomendacje na temat ilości transferowanych zarodków - wtedy rzeczywiście ponad połowa transferów była z dwoma zarodkami. Teraz transfer dwóch zarodków jest rekomendowany tylko w poszczególnych przypadkach i standardem jest jednak transfer jednego - tutaj np rekomendacje ESHRE na ten temat Link do: Embryo transferJa miałam podawane 2 zarodki. Jak w 2013 roku podchodziłam do mojego pierwszego (i jedynego) transferu, to podanie 2 zarodków było normąRzadko kiedy któraś dostawała jeden. Dlatego jak trafiłam tutaj po latach i zauważyłam, że jest tylko jeden podawany, to byłam w niemałym szoku. Na tym forum, ale w dziale „Kto po in vitro?” 90% pacjentek miało również podawane 2 zarodki, niezależnie od kliniki. Ciąże bliźniacze zdarzały się rzadko, oceniłabym na takie 5%.
I taki plus, że jednak zwiększają się szanse powodzenia, którego Ci bardzo życzę![]()
@Lilli2 jak nam nie pyknie ten najbliższy transfer to możliwe że będziemy podawać do ostatniego transferu dwa zarodki (jeden przebadany, jeden nie). Ale bardziej z nadzieją że organizm skupi się na zwalczaniu jednego a drugi ładnie się zagnieździ i zostanie

Aneczka3131
Zaciekawiona BB
Dostałam właśnie info że mamy 15 zarodków 
teraz zostaje czekać do niedzieli ile zostanie ich finalnie bo to dopiero 2 doba ;(

Lilli2
Może czeka nas podwójne szczęście po tej wyboistej drodzeKiedyś nie było „limitów” i w takich latach 90 lub wczesnych 2000 to transferowano nawet po 4/5 zarodki na raz. (Polecam filmik na YouTube o Octomom od Mama Doctor Jones - pięknie obrazuje jak to kiedyś wyglądało). Właśnie około 2010 zaczęto wprowadzać rekomendacje na temat ilości transferowanych zarodków - wtedy rzeczywiście ponad połowa transferów była z dwoma zarodkami. Teraz transfer dwóch zarodków jest rekomendowany tylko w poszczególnych przypadkach i standardem jest jednak transfer jednego - tutaj np rekomendacje ESHRE na ten temat Link do: Embryo transfer
@Lilli2 jak nam nie pyknie ten najbliższy transfer to możliwe że będziemy podawać do ostatniego transferu dwa zarodki (jeden przebadany, jeden nie). Ale bardziej z nadzieją że organizm skupi się na zwalczaniu jednego a drugi ładnie się zagnieździ i zostaniebliźniaki mnie przerażają
![]()

Właśnie też chciałam dwa zarodki z myślą o zwiększeniu szans dla tego jednego, a że coraz bliżej transferu to wizja bliźniaków mnie dziś trochę przeraziła i zwątpiłam

ale zaryzykujemy, co ma być to będzie.
A teraz podchodzisz na naturalnym czy na sztucznym cyklu?
reklama
nieznośne_poplątanie
Może coś się zmieniło w tym temacie. Miałam histeroskopię w marcu 2024 i wtedy dostałam takie informacje. Musiałam sama opłacać badanie.A ja miałam cd56 w ramach NFZ robione podczas histero![]()