reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Imię dla dziecka

A ja wczoraj wieczorem w końcu wpadłam na trop! Spodobało mi się imię Szymon i mojmu lubemu też. Już myślałam, że to to, ale w nocy przypomniało mi się, że moja przyjaciółka kiedyś mówiła, że jak będzie miała synka to nazwie go Szymuś. Napisałam więc do niej o północy esa, czy nadal chce Szymona. No i mi odpisała, że planuje Szymona albo Maję i głupio jak by było dwóch Szymków:/

I znowu zostałam z niczym. Przecież jej nie ukradnę imienia.. wiecie jak to jest. Jak ja bym nazwała tak synka, to ona już pewnie nie (bo jesteśmy bliskimi przyjaciółkami) i byłoby jej przykro. Mimo tego, że ona jeszcze nie planuje dzieci... ech. Szukam dalej...

reklama
silva...a ja bym się nie przejmowała...akurat ja mam podejście takie że kto pierwszy ten lepszy a to przyjacółka a nie siostra czy brat...więc ja bym dała Szymon i nie sugerowała się że koleżankami...najpierw dziecko trzeba mieć i nazwać a nie rezerwować sobie na 10 lat wcześniej :)

Misialinko, mój mąż to samo mówi:) I dodał jeszcze, że znając życie będzie miała trzy córki, a ja głupia się przejmuję:)

Silva - Misialina ma rację. Ale jeśli nie chcesz dublować imienia, to może coś o podobnym brzmieniu? Cholerka, ale nie wiem, co by to mogło być. Ale zawsze w razie czego można mówić Szymek, Szymuś, Szymon - znajdziecie sobie różne odmiany tego samego imienia, żeby się nie myliło ;-)
U nas była mała Dorotka [moja siostra] i duża Dorota [moja ciocia] - mała przerosła dużą, ale długo je tak nazywałyśmy ;-)

SIlva - Szymon to był mój wybór dla chłopaka:) Ale myslę podobnie jak Misialina, skoro koleżanka nawet nie planuje dziecka, to naprawdę nie powinnaś się przejmować! Ja mam pełno koleżanek z którymi rozmawiałam o imionach i wiele z nich się pokrywało. A że jestem pierwsza to mam konkretny wybór:) Gdybym patrzyłą na te, które mi zostały z powodu "rezerwacji" moje dziecko musiałoby się nazywać Genowefa albpo Gertruda. Spokojnie kochana:) Ja lubię moje koleżanki które nazywają się tak jak ja więc to niczego nie przesądza;)

Silva, Szymek to piękne imię :) ja bym się koleżankami nie przejmowała, najwyżej dadzą tak samo na imię swojemu dziecku :) Co to za problem? w najbliższym sąsiedztwie mam trzy Natalki ;)

Silva dziewczyny mają racje, mnie się Szymon podoba, ale jest to imię w rodzinie blisko, bratanek mojego M tak ma na imie - a to pierwszy kuzyn. No i mój pierwszy kuzyn , zresztą bardzo bliski też ma tak na imię.
Mnie się jeszcze podobały imiona np. Tomasz i Patryk ale też są blisko w rodzinie...

Ale jeśli ktoś tego imienia jeszcze nie nosi to masz pierwszeństwo, tutaj nie ma zasady rezerwacji...:-)

Dzięki za wsparcie. Wiem, że macie rację, ale ja tak sobie myślę, że moja przyjaciółka będzie mi miała za złe... ja w ogóle mam taką naturę, że się bardzo wszystkim przejmuję i teraz będzie mi to spędzać sen z powiek. Muszę to przemyśleć:)

Silva a czy ty miałabyś to jej za złe, gdyby sytuacja była odwrotna? NIe sądzę:) Pamiętaj, że dzieci mogą nazywać się tak samo i to niczemu nie przeszkadza, ja mam masę koleżanek Gosiek:)

reklama
Do góry