Troszkę zbyt pospolite te wszystkie Franki i AdasieAle Olguś już nie imię ma pasować całe życie a nie tylko w dzieciństwie. Ja jestem z kolei wrogiem wszystkich Franków i Adasiow bo mam złe skojarzenia z tymi imionami.
reklama
Moonstone
Moderator
Tu nawet nie chodzi o to ze pospolite, po prostu historycznie mi one zle brzmią a ze mam hopla na tym punkcie to trochę utrudnia sprawęTroszkę zbyt pospolite te wszystkie Franki i Adasie
G
guest-1714079215
Gość
Jako Ania niespecjalnie lubię argument, że imię pospolite. Można być chamskim prymitywem mając na imię Serafin czy Salomea, a znanym artystą czy profesorem genetyki jako Maria czy Szymon. Zauważyłam, że na siłę wyrafinowane imiona chcą dawać dzieciom ludzie, którzy sami niekoniecznie pochodzą ze środowiska kultury, sztuki czy nauki. Oględnie mówiąc...
DarkAsterR
Fanka BB :)
Dużo kobiet mówi, ze maja wybrane imię dla dziecka niemalże od pierwszej drugiej kreski. Ze tylko to i żadne inne. Obwieszczają całej rodzinie ze będzie np Adam.
Po czym rodzi się dziecko, kobieta widzi je po raz pierwszy i nadaje imię Maciek bo „Adam do tego dziecka o prostu nie pasował”.
Nadasz imię jakie chcesz. Tylko pamiętaj ze na zmianę masz chyba tylko sześć miesięcy.
No i fakt ze tobie się podoba nie oznacza ze dziecku tez musi. Rodzina w końcu przestanie komentować ale dzieciak będzie z tym żył już do końca.
Po czym rodzi się dziecko, kobieta widzi je po raz pierwszy i nadaje imię Maciek bo „Adam do tego dziecka o prostu nie pasował”.
Nadasz imię jakie chcesz. Tylko pamiętaj ze na zmianę masz chyba tylko sześć miesięcy.
No i fakt ze tobie się podoba nie oznacza ze dziecku tez musi. Rodzina w końcu przestanie komentować ale dzieciak będzie z tym żył już do końca.
Guni85
Fanka BB :)
Franek i Adam są takie pospolite bo to poprostu piękne imiona sąPodobnie Hanna,Zofia. Osobiście wolę pospolite,niż nie piękne czy dziwaczne ale oryginalneTroszkę zbyt pospolite te wszystkie Franki i Adasie
Całą noc nad tym w sumie myślałam. Nie sądziłam, że tyle dziewczyn odpowie. Dziękuję za wszystkie rady i opowieści. Macie rację, Iker za bardzo oryginalnie brzmi. Nie sposób dogodzić wszystkim, ale jednak dziecku chciałabym oszczędzić przykrości związanych z wyśmiewaniem przez inne dzieci. Już nie mówiąc o tym, że mój brat bardzo brzydko by to przekręcał. Mój mąż mówi że już prędzej by dał Tristan albo Tankred. Ale to w naszych polskich realiach również by nie przeszło. Tak sądzę. Ostatecznie postanowiłam skorzystać z tego co mi jedna z Was radziła. Żeby się zastanowić nad podobnym imieniem. Igor też mi się bardzo podoba. Wczoraj pojawiła się także propozycja imienia Florian. Również mi się bardzo spodobało. Ale chyba ostatecznie zostanie Igor
Moonstone
Moderator
No bez przesady. U nas takie imiona wynikają właśnie ze znajomosci historii i kultury. Doskonale wiem, kim był sw. Serafin i kim był Olgierd syn Giedymina. Daję dziecku te imiona z pełną świadomością - nie tylko dlatego ze mi się podobają - ale dlatego, że coś dla mnie znaczą.Jako Ania niespecjalnie lubię argument, że imię pospolite. Można być chamskim prymitywem mając na imię Serafin czy Salomea, a znanym artystą czy profesorem genetyki jako Maria czy Szymon. Zauważyłam, że na siłę wyrafinowane imiona chcą dawać dzieciom ludzie, którzy sami niekoniecznie pochodzą ze środowiska kultury, sztuki czy nauki. Oględnie mówiąc...
Moonstone
Moderator
Florian to bardzo ładne imięCałą noc nad tym w sumie myślałam. Nie sądziłam, że tyle dziewczyn odpowie. Dziękuję za wszystkie rady i opowieści. Macie rację, Iker za bardzo oryginalnie brzmi. Nie sposób dogodzić wszystkim, ale jednak dziecku chciałabym oszczędzić przykrości związanych z wyśmiewaniem przez inne dzieci. Już nie mówiąc o tym, że mój brat bardzo brzydko by to przekręcał. Mój mąż mówi że już prędzej by dał Tristan albo Tankred. Ale to w naszych polskich realiach również by nie przeszło. Tak sądzę. Ostatecznie postanowiłam skorzystać z tego co mi jedna z Was radziła. Żeby się zastanowić nad podobnym imieniem. Igor też mi się bardzo podoba. Wczoraj pojawiła się także propozycja imienia Florian. Również mi się bardzo spodobało. Ale chyba ostatecznie zostanie Igor
G
guest-1714079215
Gość
No powtarzam. Olgierd, nawet Serafin. Zresztą sama mówisz, że u Was chodzi o historię. To co innego niż argument "dam na imię Canpol, bo Antek i Franek to pospolite".No bez przesady. U nas takie imiona wynikają właśnie ze znajomosci historii i kultury. Doskonale wiem, kim był sw. Serafin i kim był Olgierd syn Giedymina. Daję dziecku te imiona z pełną świadomością - nie tylko dlatego ze mi się podobają - ale dlatego, że coś dla mnie znaczą.
reklama
Moonstone
Moderator
No tak, ale my tak naprawdę nie wiemy, co kieruje tymi ludźmi którzy nadają takie a nie inne imiona. Mój mąż miał z reszta znacznie bardziej odjechane pomysły (na przykład „Diego” (sic!)) ale udało mi się go przekonać, że chrzani w tym wypadkuNo powtarzam. Olgierd, nawet Serafin. Zresztą sama mówisz, że u Was chodzi o historię. To co innego niż argument "dam na imię Canpol, bo Antek i Franek to pospolite".
Podziel się: