reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ile powinien zjadać noworodek? / Przekarmianie

Witam Dziewczyny,
widzę, że mamy te same problemy. Mój Misiu też ma problemy z kupką. Teraz ma 4,5 miesiąca, i trwa to już od 2 miesięcy. Na początku było ok, bo spał cały czas na brzuszku. Teraz spać na brzuszku nie chce no i z kupkami problem. Pediatra powiedział, że będzie jeszcze gorzej, bo mały musi się nauczyć jak robić kupkę... Zaczęłam dawać mu soczek z marchewki, trocha pomogło, a teraz znowu od 2 dni nic, a wiem, że chce zrobić i się męczy...

reklama
U nas bylo tak samo i wiem ze jest to mozliwe:sorry:.
Prawie wogole nie spal w dzien i w nocy i na dobe wychodzilo 8-9 godzin.Wiem bo liczylam kazdego dnia ile so i jak . Taki grafik , kiedy idzie spac ile spi itp.

Co do kupek Viktoria_Seres to u nas bylo tak ze o 24 sie budzil i od tej godziny probowal robic kupke. Pchal , mruczal potem zasnal na 1 godz czy 1,5 godz i znowu sie budzil i tak az do rana a kupki nie bylo. Biedak robil dopiero o 12-13 po poludniu kilkanascie godzin pozniej:sorry:. Przyczyny nie znam, poprostu z czasem minelo i jak mial okolo 3 mies juz mu sie lepiej robilo. Kolki to jeszcze dokladnie sami lekarze nie wiedza od czego sa, moga byc od jedzenia od wrazliwosci dziecka na doznania i takie tam inne. Nie martw sie za bardzo, jedz rozsadnie , wiadomo nie uczulajacych czy wzdymajacych produktow najlepiej gotowane a nie smarzone. Jak tego przestrzegasz i dziecko nie ma reakcji alergicznych to jest OK. Zawsze mozesz zaczac od chleba i wody moja szwagierka tak robila i wiedziala co moze a co nie.

Co do lekarzy to powiem ze to samo mi mowila srodowiskowa (bo u nas nie ma pediatrow) ze to dlatego ze niektore dzieci maja z tym trodnosci, i gozej im sie trawi wiec z tad te problemy. Cos w tym jest ale ile w tym racji to nie wiem. Badz co badz jak troche podrosl ten problem zniknal.

No właśnie z tymi kupkami to mamy tak samo. Ostatnio lekarz przepisał nam Debridat...mam nadzieję, że pomoże.

No i niestety już nie karmię piersią. Mały miesiąc temu dostał strasznego uczulenia. Próbowaliśmy walczyć z tym 3 tygodnie...różne diety, maść sterydowa, ale poprawa była marna lub brak.
Przeszliśmy więc na Nutramigen i poprawa jest. Mały jest spokojniejszy i ogólnie uczulenie zeszło.

Z tym, że problem kupek pozostał.

Witam.

Moja mała jest tylko na cycku i rośnie potwornie. Apetyt ma spory i przybiera sporo. Urosła już 20 cm i waży ponad 9 kg a ma tylko 4 miesiące :szok:
Jak zaczne dokarmiać planuje nie dawać kasek, tylko warywa i owoce.

Witam.

Moja mała jest tylko na cycku i rośnie potwornie. Apetyt ma spory i przybiera sporo. Urosła już 20 cm i waży ponad 9 kg a ma tylko 4 miesiące :szok:
Jak zaczne dokarmiać planuje nie dawać kasek, tylko warywa i owoce.

Mój też bardzo ładnie na cycu przybierał. Waży siedem kolo już:) na nutramigenie mniej przybiera, ale też przybiera. No i mój ma nie całe 2,5 miesiąca.

Ja stwierdziłam, że będę normalnie wprowadzać wszystko, łącznie z kaszkami. najwyżej jak zacznie chodzić i będzie pulpetem to zacznę mu trochę zmieniać dietę. Podobno dzieci jak zaczynają chodzić to zazwyczaj gubią trochę wagi. Tak, że poczekam.

Witam wszystkie mamy. Mam ogromny problem . miesiac temu urodziła sliczna coreczke. karmie ja od poczatku tylko piersia. niestety tydzien temu bylam u pediatry jak zuzia skonczyla miesiac i okazalo sie, ze przytyla 1,5 kg. przy porodzie sporo wazyla bo az 4,280 kg . pediatra dala mi wyklad o otylosci swteirdzila ze zuzia bedzie otyla jak nie zmienie jej sposobu karmienia, i wyniklo w koncu z tego ze mam zuzie karmic co 3 godz .ale przeciez ja nie wiem ile ona mi zjada i juz po dwoch godzinach bardzo domaga sie jedzenie, ciezko ja oszukac herbatka czy smoczkiem. prosze podpowiedzie mi co mam robic. czy zuzia moze poprostu z czasem wyrosnie i bedzie normalnym dziedziaczkiem?? czy tez grozi jej otylosc? z gory dziekuje za odp...

Co za bzdury Ci nagadała :wściekła/y:spokojnie karm na żądanie :tak:

ja urodziłam synka 4500g też szybko przybierał na początku:tak: teraz już dużo dużo mniej i wysmuklał a nadal jest na piersi jeśli karmiłabyś modyfikowanym to inna sprawa

wkleję Ci jak mój przybierał :tak:
waga urodzeniowa: 4500g
spadł w 2 dobie do : 4230g
jak miał 13dni : 4930g -
1 miesiąc i 22 dni - 6700g
2 miesiące 5 dni - 7200g -
2 miesiące 25 dni - 7900g
3 miesiące - 8000g
4 miesiące 3 dni - 8370g
5 miesięcy i 5dni - 8500g

tez sadze ze to jakis lekarz z serii chorzy doktorzy...
dziekco je na rzadanie piersia czy butelka nawet... a grubaskiem sie jesc jesli pozniej bedziesz nie pilnowac ilosci slodkiego, dosladzac dania itd.. moj tez duzo tył urodzil sie 3700 i na piersi tył duzo i szybko.. unormowalo sie potem a ma dopiero 4 mce,nie mart sie ,,jesli dziecko sie smije jest ruchliwe pogodne malo placze wsyztsko jest ok.pozdrowienia

Moja córka też jest na piersi ma 9 miesięcy i waży 10kg :-Dwaga urodzeniowa 3600:-)nie przejmuje się -zaczęła raczkować stawia pierwsze nieporadne:biggrin2:kroczki jednym słowem coraz więcej się rusza więc spala kalorie:-)przez ostatni miesiąc przybrała raptem 200gram.

Co za beznadziejny lekarz :/...nie przejmuj sie i karm normalnie, dziecko jak zacznie chodzic to szybko zgubi swoje slodkie faldki ;) Pozdrawiam

reklama
kochana nie przejmuj sie, wariatów nie brakuje. Karm córcie na żądanie. Mój urodził się 5260 więc ogromny.. tył dośc szybko teraz ma 4 miesiące i waży 9kg, nie wygląda na tłuściocha.... i mi pediatra nic nie mówiła o przekarmieniu... teraz mały przybiera coraz mniej na wadze... a wprowadziłam mu już dodatkowe pokarmy. Tak więc głowa do góry, karm córcie kiedy tego potrzebuje.

Do góry