Moja 7,5 miesięczna córka odmawia wszelkiego innego jedzenia niż cyc. Żadne zupki ze słoiczka, gotowane przeze mnie jej nie odpowiadają. Jabłuszka tarte owszem ok 4 łyżeczek, i kaszka mleczno - ryżowa wieczorem tez ok 5 - 6 łyżeczek. Wszystko inne wypluwa po czym, zaciska tak buzie, że kolejnej łyżeczki nie włożysz. Żadne czary mary śpiewy, hihy, sztuczki, karmieni przez kogoś innego nie działa. Już przeżyje to ciągłe karmienie piersią, tylko zastanawiam się ile ona może jeszcze ciągnąć na samym mleku? Czy do prawidłowego rozwoju, nie przydałyby się jakieś inne wartości odżywcze? Help.
reklama
Rozwiązanie
Ale nie samądobry wątek, też się chętnie dowiem. Słyszałam tylko, że karmić piersią należy jak najdłużej..
Proponować trzeba. Ale z własnego doświadczenie wiem, że i 2-3 latek potrafi wyżyć na samym mleku Grunt to rozpoznać czy nie ma problemów z anemią bądź si.
rozmaryn
1+1+1+1 :)
Mleko jest podstawą żywieniową dziecka w pierwszym roku dziecka i ono dostarcza dziecku większość wartości odżywczych. jeżeli boisz się to możesz poprosić lekarza o skierowanie na badania, zobaczysz czy wszystko jest ok i czy cycowanie dalej ciągnąć bez dodatków
Ale mimo wszystko wciaz staraj sie podawac dziecku cos innego, niz piers, tylko do sprobowania, poznania nowych smakow. Nie wciskaj na sile, ale daj jedna lyzeczke, moze chrupke kukurydziana albo kabanoska do raczki, by sobie sama wkladala do buzi. 7,5 mca to juz spore niemowle, bez problemu powinna sama jesc rzeczy podane do raczki. Tylko, by posmakowala, by nie przyzwyczaila sie jedynie do smaku mleka.
Do 1 roku życia to mleko jest podstawą, najważniejsze że pije mleko Reszta to proponowanie posiłków - Ty proponujesz, dziecko decyduje czy zje i ile zje. Żadnego zmuszania, bo to tylko pogorszy sprawę. Zgadzam się z happybeti, a może coś w stylu BLW by jej pasowało - położyć przed nią kilka rzeczy "do rączki" do wyboru, nawet jeśli nie zje, to może chociaż zainteresuje się na początek.
Iza181
Fanka BB :)
Bzdura...do 9 miesiąca mleko zaspokaja co prawda większość potrzeb na składniki odżywcze ale jednak nie można dopuścić do sytuacji że takie dziecko (7.5 miesiąca) jest praktycznie jedynie na piersi...chociażby ze względu na niewielką ilość żelaza występującą w mleku matki. Taki sposób karmienia u tak dużego niemowlaka może doprowadzić jedynie do anemii, ponieważ zapsy żelaza zgromadzone jeszcze w życiu płodowym kończą się ok 6 miesiąca życia, dlatego należy zacząć dostarczać ten składnik poprzez choćby mięso czy żółtko jaja. A po 9 miesiącu mleko zaspokaja już jedynie 50% potrzeb żywieniowych, dlatego należy jak najszybciej zacząć ( oczywiście nie na siłę a w odpowiedni sposób) wprowadzać inne pokarmy. Zgadzam się z happybeti- dzieci lubią zajadać to co mają w rączce. Spróbuj żeby jadła posiłki razem z wami. Mój mały też jest niejadkiem ale zawsze skusi się na parę kęsów kanapki przy wspólnym śniadaniu czy kawałeczek mięsa w trakcie obiadu ( je oczywiście też swoje obiady ). A autorce postu radzę się doedukować zanim zacznie wprowadzać innych w błąd.Mleko jest podstawą żywieniową dziecka w pierwszym roku dziecka i ono dostarcza dziecku większość wartości odżywczych. jeżeli boisz się to możesz poprosić lekarza o skierowanie na badania, zobaczysz czy wszystko jest ok i czy cycowanie dalej ciągnąć bez dodatków
mamunia86
Powoli próbować coś wprowadzać ale nie na siłę, po co?! Dziecko wie co jest dla niego lepsze. Moje dzieci do 1 r.ż tylko pierś, nawet syn, który był na butli od 7 miesiąca też nie specjalnie chciał coś innego, dopiero po roczku się powoli przekonywał.
rozmaryn
1+1+1+1 :)
akurat Ty pouczać mnie nie musisz. Czytaj ze zrozumieniem! I tyle w temacie!autorce postu radzę się doedukować zanim zacznie wprowadzać innych w błąd.
kasia.zosia
Moderatorka
Iza bzdury to ty piszesz, rozmaryn ma racje, do 1 rz mleko to podstawa i są dzieci, które nie chcą jeść nic innego, albo zbyt wiele przed tym czasem.
Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom
Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom
reklama
Moja córka do 2 roku życia jadła głównie nabiał, przedewszystkim mleko. Było to związane z wychodzeniem zębów. Po drugim roku życia jak ręką odjął, zaczęła jeść większość rzeczy. Do tego czasu chodziłam po lekarzach robiłam badania i jedyne co wszyscy mówili to że dopuki morfologia wychodzi ok, w siatce centylowej się mieści to nic się nie dzieje, że z wiekiem jej to przejdzie.
Jak dla mnie nie ma się czym na razie przejmować. Cały czas dawaj jej spróbować nowe rzeczy, jeżeli zje to fajnie, jeżeli nie to nic na siłę
Jak dla mnie nie ma się czym na razie przejmować. Cały czas dawaj jej spróbować nowe rzeczy, jeżeli zje to fajnie, jeżeli nie to nic na siłę
reklama
Iza181
O jakim mleku piszesz ? Mm mleku krowim czy mleku kobiecym ? Jest to różnicaMoja córka do 2 roku życia jadła głównie nabiał, przedewszystkim mleko. Było to związane z wychodzeniem zębów. Po drugim roku życia jak ręką odjął, zaczęła jeść większość rzeczy. Do tego czasu chodziłam po lekarzach robiłam badania i jedyne co wszyscy mówili to że dopuki morfologia wychodzi ok, w siatce centylowej się mieści to nic się nie dzieje, że z wiekiem jej to przejdzie.
Podziel się: