reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Hormony tarczycy - pomóżcie z wynikami

Vingag

Fanka BB :)
Hej, dziewczyny, w załączniku wyniki badania z dziś. Teoretycznie mieszczą się w normie, martwi mnie jednak poziom FT4, jest dość niski. I kiepsko wypada udział procentowy, z tego co wyliczyłam FT3 - 41%, a FT4 - 15%. O czym może to świadczyć?

Załączniki

• GetPdf.pdf
    286,8 KB · Wyświetleń: 80
reklama
Nie wiem po co liczyłaś % 🤔

Poszukaj yt filmiku jak działa ft3 i ft4, one idą sinusoidalnie, i to jeszcze razem z tsh. Jeśli jedno jest wyżej, to drugie jest niżej itd.

Jak dla mnie wyniki w normie.

Masz dobre wyniki. To normalne ze jest taka proporcja, po prostu masz normalną konwersję do ft3 na obwodzie. Dlaczego doszukujesz się nieprawidłowości? Masz stwierdzona chorobę tarczycy i zle się czujesz mimo leczenia? Czy po prostu ciepło się zrobiło i to sprzyja zamartwianiu? 🥲

Od kiedy liczy się procentowy udział? Idąc tym tokiem myślenia TSH też powinno być niskie. Mam wrażenie że chciałaś się popisać ze potrafisz liczyć procenty, jednak nie o to w tym chodzi

Od kiedy liczy się procentowy udział? Idąc tym tokiem myślenia TSH też powinno być niskie. Mam wrażenie że chciałaś się popisać ze potrafisz liczyć procenty, jednak nie o to w tym chodzi
Po co ta złośliwość? Liczenie procentów to żadna umiejętność, współczuję, jeśli według ciebie trzeba się nią popisywać. Zadałam normalne pytanie, bo przeczytałam gdzieś o konwersji hormonów tarczycy i zainteresowało mnie to. Po co się udzielać w ten sposób?

Masz dobre wyniki. To normalne ze jest taka proporcja, po prostu masz normalną konwersję do ft3 na obwodzie. Dlaczego doszukujesz się nieprawidłowości? Masz stwierdzona chorobę tarczycy i zle się czujesz mimo leczenia? Czy po prostu ciepło się zrobiło i to sprzyja zamartwianiu? 🥲
Nie mam stwierdzonej choroby, ale czuję się ostatnio kiepsko, dlatego chcę się przebadać :)

Procentowa wartosc fT3 i fT4 powinna byc zblizona do siebie. Dobrze tez, zeby te wartosci nie byly ponizej 50%. Takze nie jest wszystko ok. Najlepiej bedzie skonsultowac sie z lekarzem.

reklama
Po co ta złośliwość? Liczenie procentów to żadna umiejętność, współczuję, jeśli według ciebie trzeba się nią popisywać. Zadałam normalne pytanie, bo przeczytałam gdzieś o konwersji hormonów tarczycy i zainteresowało mnie to. Po co się udzielać w ten sposób?
po co sobie wyliczać niepotrzebnie i się nakręcać?

Do góry