Asko, ja kuchnię sama projektowałam, dałam swoje szkice do projektanta wnętrz żeby mi w programie to zwizualizował za przysłowiowe kilka zł, dlatego tak przypadkowo są wrzucone szafki

teraz mi kolega też powiedział, że można samemu to zrobić z programie, który Ikea udostępnia na swojej stronie:
Programy do planowania - IKEA Fajna sprawa, można na meblach Ikea cały dom urządzić
Co co cargo, to jest super sprawa, ale faktycznie ceny są kosmiczne, ja staram się szukac tańszych zamienników tego, co nam do tej pory zaoferowało kilka firm, zresztą możliwe, że zrobimy kuchnię na "ikeowych" meblach, zobaczymy jak finansowo się to potoczy.
Nam też kredyt topnieje w zatrważającym tempie, dlatego robimy tańszą wersję ogrzewania, miał być olej, ale robimy eko groszek + płaszcz wodny z kominka, a na wiosnę kolektory, teraz tylko podciągniemy przyłącze do nich. Nie ma sensu ich robić przed zimą, to i tak nie skorzystamy z ich dobrodziejstw, a zaoszczędzimy jakieś 8 tys.
M. mi mówi, że do listopada powinniśmy dać radę się wprowadzić, ale ja to traktuję z przymrużeniem oka, zobaczymy. W ramach oszczędności możliwe, że sami będziemy malować dom wewnątrz, piwnicę na pewno M. sam będzie kafelkował.