reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Hipotrofia - za mały obwod brzucha

28.08 mam kolejna kontrole - na dzisiejszej okazało się, ze mała od 14 sierpnia nie przybrała nic wagowo, a brzuszek nadal jest za mały, tak jak był. Już sama nie wiem czy to normalne, ze oni nie kładą mnie do szpitala?

Jeżeli mała nic nie rośnie to powinnaś mieć przerwaną ciążę w trybie pilnym - grozi Wam zamartwica płodu. Niestety ale w tej sytuacji lepiej rozwijać się będzie Twoja córka poza brzuchem.
Chyba, że lekarze źle mierzą. Powinnaś koniecznie to skonsultować z bardzo dobrym lekarzem który zna się na hipotrofii - jak najszybciej, bo tu chodzi o życie Twoje dziecka! Jeśli trzeba to jedź do któregoś szpitala z trzecim stopniem referencyjności i powiedz, że np bardzo słabo czujesz ruchy córki i opowiedz o wynikach ostatnich badań. To jest naprawdę poważna sprawa!

reklama
A ktg masz robione? Jeśli zapis na ktg jest dobry, to nie masz się czym przejmować. Poczekają pewnie do 38 tc i wtedy podejmą decyzję o wywołaniu porodu lub cięcia.
Który masz tydzień ciąży?
Zapis Ktg mam prawidłowy, przynajmniej miałam prawidłowy 19 sierpnia - teraz mam następne ktg 28 sierpnia

Najważniejsze że tydzień ciąży już "bezpieczny" i w razie potrzeby zrobią CC natychmiast. Nie martw się! Będzie wszystko dobrze!
Dzięki za wsparcie :) zgłosiłam się dzisiaj na IP bo słabiej czulam ruchy dziecka, zostawili mnie w szpitalu na obserwacji i zlecili jakieś badania. Na IP z pomiarów wyszło, ze brzuch małej jest na 28+5 dzień, a ja jestem w 34+5 dzień, a masa 14 sierpnia była 1814 gram - teraz wyszlo
1650 gram. Jestem załamana, muszę na obchodzie albo jak będzie chodził po oddziale lekarz zapytać sie go co
Z tą hipotrofia. A ktg jest ładne, teraz znowu robią mi następne.

Dzięki za wsparcie :) zgłosiłam się dzisiaj na IP bo słabiej czulam ruchy dziecka, zostawili mnie w szpitalu na obserwacji i zlecili jakieś badania. Na IP z pomiarów wyszło, ze brzuch małej jest na 28+5 dzień, a ja jestem w 34+5 dzień, a masa 14 sierpnia była 1814 gram - teraz wyszlo
1650 gram. Jestem załamana, muszę na obchodzie albo jak będzie chodził po oddziale lekarz zapytać sie go co
Z tą hipotrofia. A ktg jest ładne, teraz znowu robią mi następne.

Aż sprawdziłam w karcie ciąży od 33 tc byłam już na ostrym monitoringu ktg + wizyta praktycznie co tydzień plus opieka położnej. U nas wymiary oscylowały w granicach 29+5 do 32. Dobrze że jesteś w szpitalu. Pros lekarza żeby konsultował z Tobą zapis ktg, będziesz spokojniejsza. U nas wg USG wychodziło 2700... Marzenie

Aż sprawdziłam w karcie ciąży od 33 tc byłam już na ostrym monitoringu ktg + wizyta praktycznie co tydzień plus opieka położnej. U nas wymiary oscylowały w granicach 29+5 do 32. Dobrze że jesteś w szpitalu. Pros lekarza żeby konsultował z Tobą zapis ktg, będziesz spokojniejsza. U nas wg USG wychodziło 2700... Marzenie
Jak na razie nie było nigdzie żadnego lekarza, oprócz tego, który przyjmował mnie na IP. A do szpitala przyjęli mnie na obserwacje ze względu na słabe ruchy płodu, a nie hipotrofie - będę musiala sama do lekarza na obchodzie zagaić co dalej jeżeli mała w ogóle nie rośnie od 10 dni :(

reklama
Jak na razie nie było nigdzie żadnego lekarza, oprócz tego, który przyjmował mnie na IP. A do szpitala przyjęli mnie na obserwacje ze względu na słabe ruchy płodu, a nie hipotrofie - będę musiala sama do lekarza na obchodzie zagaić co dalej jeżeli mała w ogóle nie rośnie od 10 dni :(
Jak u Ciebie?
Coś wiadomo?

Do góry