reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Hipotonia/zmniejszone napiecie miesniowe

MagiM

Aktywna w BB
Czesc wszystkim,

chcialabym sie poradzic z kwestii zmniejszonego napiecia miesniowego u mojej corki (teraz 3.5 miesiaca, niekorygoway wiek).
Corka juz w ciazy malo sie ruszala, spedzila wiekszosc ciazy w tej samej pozycji (ruszala rekami i nogami, ale nie zmieniala pozycji ciala -byla ulozona posladkowo).
Urodzila sie przez cs w tygodniu 37+2, dostala 3 x 10pkt apgar. Okazalo sie, ze miala torticollis i z tego powodu zostala skierowana na fizjoterapie.
Z czasem wyszlo ze tez ciezko jej podnosic glowe (prawda jest, ze pediatra stwierdzil, ze ma krotki kark, na 3-miesiecznej wizycie stwierdzil, ze dobrze trzyma glowe), zaczela ja podnosic pomiedzy 2-3 miesiacem. No i trzyma ją, ale widze ze kosztuje to ja wiecej wysilku, niz inne niemowleta. Teraz dalej owa glowe trzyma ale nadal z wysilkiem.Zaczyna sie przewrac z plecow na brzuch, ale wszystko z wielkiem wysilkiem. Czuje jej cialo jako wiotke, fizjoterapeuta mowi, ze troche obnizone napiecie ma.
Problem dla mnie nie stawnowi napiecie miesniowe, ale fakt, ze zwykle jest ono objawem innej choroby. I teraz sie zastanawiam -jakiej (porazenie mozgowe)? W ciazy robilam amniopukcje, kariotyp,mikromacierze i sekwencjonowanie calego genomu - wszystko wyszlo ok. Podzielcie sie prosze swoimi doswiadzeniami. Dzieki.

reklama
Nie no obnizone napięcie moze wynikac z dziesiątek innych rzeczy niż z chorob. Nie nakrecaj sie az tak.
Jak u dziecka z wagą?

U tak malutkiego dziecka nie postawi się diagnozy mpd. Pozostaje obserwacja. Dobra(!) fizjoterapia i obserwowanie czy rozwija się prawidłowo, to możesz teraz zrobić. No chyba że dojdą jakieś inne objawy. Ale nie nakręcałabym się. Mam w domu śliczną, radosną pięciolatkę z obniżonym napięciem. Chodzimy z nią na basen, balet, zachęcamy do ruchu. To jest ważne, aby pilnować tej aktywności fizycznej. I będzie ok, kto nie wie w życiu by nie powiedział że jest hipotonikiem, pięknie tańczy, nie odstaje na tle innych dzieci.

reklama
U tak malutkiego dziecka nie postawi się diagnozy mpd. Pozostaje obserwacja. Dobra(!) fizjoterapia i obserwowanie czy rozwija się prawidłowo, to możesz teraz zrobić. No chyba że dojdą jakieś inne objawy. Ale nie nakręcałabym się. Mam w domu śliczną, radosną pięciolatkę z obniżonym napięciem. Chodzimy z nią na basen, balet, zachęcamy do ruchu. To jest ważne, aby pilnować tej aktywności fizycznej. I będzie ok, kto nie wie w życiu by nie powiedział że jest hipotonikiem, pięknie tańczy, nie odstaje na tle innych dzieci.
A możesz, proszę, powiedzieć, czy Twoja córka osiągała kamienie milowe na czas np trzymanie główki, chwytanie zabawek? Z czego wynika hipotonia Twojego dziecka, ma jakąś diagnozę?

Do góry