reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Help - czekając na wyniki trombofilii krwawię 5 tc

Cześć Dziewczyny, pomocy!

Jestem w 5 tc, od 3 dni mam napięty brzuch (jak po brzuszkach), a dziś zaczęło się brazowe plamienie przechodzące w czerwone krwawienie. Mam 40 lat, 2ga ciąza, 2 letnia córeczka, ciąża ok, bez poronień (może jedno - gdzie okres wyglądał jak wątróbka).

Zaraz po dwóch kreskach na teście zrobiłam betahcg i 'pakiet rozszerzony' na trombofilię (siostra jest po 2 poronieniach, ma mutację PAI1homo). Beta hcg 150. 4 dni temu bylam u gin potwierdzić ciążę i zlecila mi ponowne beta hcg, ktore wykonalam dziś rano. Poza napietym brzuchem, nie bylo plamień. Na wyniki trombo czeka się 35 dni roboczych...😑 lekarz może zobaczyć mnie dopiero pojutrze. Rozmawiałam z położną i powiedziala że mogę zglosic się na izbę przyjęć ale mam liczyć się z tym, że zostanę, dadzą mi prawdopodobnie nospę, duphastan, luteinę. Wolę nie iśc co szpitala.

Więc taka sytuacja: 5 tc, plamienie/krwawienie, potencjalnie PAI1 homo, lekarz dopiero pojutrze, szpital odpada, w apteczce pod ręką leki takie jak heparyna, luteina, duphastan, aspiryna, nospa.

Czy miałyście podobną sytuację? Co lekarz zalecił? Póki co wzięłam nospę i duphastan.

Czysto teoretycznie - czy heparyna i aspiryna są ok w przypadku plamień czy je nasilą? Czy mozna je brać z nospą i duphastanem?

reklama
uważam, że nie powinnas brac zadnych, absolutnie zadnych leków bez konsultacji z lekarzem.

Jakakolwiek decyzje podejmiesz napisze tylko tyle, ze ja po in vitro zapobiegawczo musialam brac acard (aspiryne), zatrzyki z heparyny, no spę oraz luteine dopochwowo. Ale ja nie miałam plamień.

uważam, że nie powinnas brac zadnych, absolutnie zadnych leków bez konsultacji z lekarzem.

Jakakolwiek decyzje podejmiesz napisze tylko tyle, ze ja po in vitro zapobiegawczo musialam brac acard (aspiryne), zatrzyki z heparyny, no spę oraz luteine dopochwowo. Ale ja nie miałam plamień.

Dzięki za odpowiedź. Jutro przychodnia powinna miec wynik bhcg, moze zobaczę chociaz wynik, a w środę lekarz.

Krwawienie w ciąży trzeba skonsultować. Ja bym jechała na IP. Zrobią Ci usg. Ciąża została zlokalizowana jako wewnątrzmaciczna, tak? Pobiorą tez pewnie krew na progesteron, co tez będzie cenna informacja.

Krwawilam w ciąży od 4 TC do ok. 13 TC żywą krwią jak z kranu. Potem do 20 TC stara krew z krwiaka. Mam pai-1. Przeszłam szeroką diagnostykę hematologiczna oraz konsultacje u kilku ginekologów i decyzja była o niewlaczaniu heparyny. O acardzie nie było w ogóle mowy, zgodnie wszyscy mówili, że rozkrwawie się bardziej. Co do no-spy były sprzeczne zdania, ostatecznie brałam ją, bo trafiłam na 2 tyg do szpitala, w którym mi ją dawali. Oprócz tego duzo progesteronu w formie luteiny i duphastonu, leki p/krwawieniom. Nie chcę Cię rozczarować, ale badanie genetyczne na trombofilie nie wniesie nic merytorycznego do Twojej sytuacji. Ale z własnego doświadczenia podpowiem Ci: z wynikiem tego badania genetyczneog od razu do lekarza poz, niech da skierowanie do hematologa na cito i niech w poradni hematologicznej przebadają Cię.

reklama
Do góry