reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Gwałtowny spadek progesteronu

malina1525

Aktywna w BB
Hej dziewczyny,

22 sierpnia robiłam progesteron,wynik był ponad 40 ng/ml.
Dziś powtórzyłam, wyszło 8,29.

Beta 22 sierpnia 9700,a dziś 22 tysiące...

Nie wiem co mam myśleć...
Nie mam krwawienia,ani żadnych większych bóli,tylko czasem takie ciągnięcie delikatne i pokłuwanie,ale to tylko chwilę...

Jestem załamana

reklama
Cyclogest to jest ta sama substancja czynna co luteina, utrogestan i wg mnie powinien podnosić poziom progesteronu we krwi, więc wynik 8 wydaje mi się wręcz niewiarygodny. Co prawda słyszałam teorię, że poprzez dopochwowe podanie działa niejako miejscowo a we krwi z ręki wychodzi mniej, ale no jednak spadek jest bardzo duży.
@malina1525 Powtórzylabym to badanie progesteronu
A ja z kolei słyszałam, że podanie dopochwowe lub doodbytnicze działa dużo lepiej niż doustne i o wiele lepiej się wchłania.

reklama
A ja z kolei słyszałam, że podanie dopochwowe lub doodbytnicze działa dużo lepiej niż doustne i o wiele lepiej się wchłania.
Tak, ja również to słyszałam i to z tak skrajnie różnych środowisk ginekologicznych, że trudno nie wierzyć. Natomiast z tym wystarczającym działaniem miejscowym, mimo braku poprawy wyników krwi, to nie wiem na ile to była rzetelność lekarska, na ile pocieszenie lub myslenie życzeniowe. Udało mi się kiedyś ustalić na postawie artykułów medycznych (naukowych) tyle, że w zdrowej ciąży poziom progesteronu przy łożysku jest o wiele wyższy niż wychodzi z krwi ze zgięcia łokciowego. Także może z suplementacja miejscowa też tak może być? Tylko co w takim razie jest poziomem wystarczającym a co alarmującym...?

Tak, ja również to słyszałam i to z tak skrajnie różnych środowisk ginekologicznych, że trudno nie wierzyć. Natomiast z tym wystarczającym działaniem miejscowym, mimo braku poprawy wyników krwi, to nie wiem na ile to była rzetelność lekarska, na ile pocieszenie lub myslenie życzeniowe. Udało mi się kiedyś ustalić na postawie artykułów medycznych (naukowych) tyle, że w zdrowej ciąży poziom progesteronu przy łożysku jest o wiele wyższy niż wychodzi z krwi ze zgięcia łokciowego. Także może z suplementacja miejscowa też tak może być

reklama
Może lekarz będzie kazał powtórzyć badanie przy tak dużym spadku
Nie miałam aż tak dużych spadków, lecz jak spadł mi progesteron z 20 na 10 od razu dostałam zastrzyki prolutex 1 raz dziennie, plus duohaston także. Zastrzyki praktycznie brałam 4/5 miesięcy. Więc może niech lekarz przepisze zastrzyki, najszybciej działają.

Do góry