reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudnióweczki u lekarza

Mi moja tez pisze tak ogólnie np 10tc. Dla nich pewnie te dni nie mają takiego znaczenia jak dla nas, ja odliczam każdy jeden dzień :) a 12tc najważniejszy bo wraz z nim kończy się 1 trymestr ten 'najgorszy'

Napisane na GT-I9515 w aplikacji Forum BabyBoom

Pierwszy trymestr kończy się w skończonym 13tc czyli wraz z rozpoczęciem 14tc (13+1). Pamiętajmy, że 9 miesięcy nie jest księżycowych (każdy po 28 dni czyli równe 4 tygodnie) ;)

reklama
Tak ale te trymestry liczone są tak, że pierwszy ma umownie 12 tygodni. Tak czytałam i tak wychodzi mi z kalkulatora.. te trymestry chyba nie są po prostu równe. A jeśli jest tak jak Ty piszesz to ja już w ogóle nie wiem o co chodzi :D

Tak ale te trymestry liczone są tak, że pierwszy ma umownie 12 tygodni. Tak czytałam i tak wychodzi mi z kalkulatora.. te trymestry chyba nie są po prostu równe. A jeśli jest tak jak Ty piszesz to ja już w ogóle nie wiem o co chodzi :D

Trymestry nie są równe. I ten pierwszy właśnie jakoś różnie liczą. W niektórych kalkulatorach weszłam w II trymestr już jakiś czas temu, a w niektórych dziś, czyli z równym 14 tc. Ba nawet miesiące ciąży nie są równe, niektóre 4, a niektóre 5 tygodni, co już dla mnie jest kompletnie niezrozumiałe.
Np zobacz sobie tutaj: Link do: Jak prawidłowo liczyć miesiące ciąży?

Hej znawczynie, czy któraś mi wywróży z nuba? Bo ja się kompletnie nie znam. Nie wiem nawet czy na tym zdjęciu coś widać?
21c2fbca0544492e3671f1479194c249.jpg

Po badaniu prawie wszystko ok. Niestety prawie bo pepowina do dalszej obserwacji. Nie było widać trzech naczyń tylko dwa :(

Ja znalazłam taki podział plus w wielu miejscach zawsze czytałam, że pełne 13 tygodni. 12 tygodni to nie 3 miesiące, chyba że księżycowe.

1 miesiąc ciąży trwa od 0 do 4 tygodnia ciąży,
2 miesiąc ciąży trwa od 5 do 9 tygodnia ciąży,
3 miesiąc ciąży trwa od 10 do 13 tygodnia ciąży,
4 miesiąc ciąży trwa od 14 do 18 tygodnia ciąży,
5 miesiąc ciąży trwa od 19 do 22 tygodnia ciąży,
6 miesiąc ciąży trwa od 23 do 26 tygodnia ciąży,
7 miesiąc ciąży trwa od 27 do 31 tygodnia ciąży,
8 miesiąc ciąży trwa od 32 do 36 tygodnia ciąży,
9 miesiąc ciąży trwa od 37 do 40 tygodnia ciąży

Hej znawczynie, czy któraś mi wywróży z nuba? Bo ja się kompletnie nie znam. Nie wiem nawet czy na tym zdjęciu coś widać?
21c2fbca0544492e3671f1479194c249.jpg

Po badaniu prawie wszystko ok. Niestety prawie bo pepowina do dalszej obserwacji. Nie było widać trzech naczyń tylko dwa :(
Ale tego naczynia nie ma, czy go nie widać. Co więcej powiedział lekarz? Jakie zalecenia? Czy to poważne?
Jak dla mnie dziewczynka zdecydowanie.

Lekarz mówił że nie widzi, ja też nie widziałam, a jak zrobił dopplera to kolory to uwidocznily. Mówił że albo pepowina za mała aby to uwidocznic albo taka uroda. Jeśli to drugie to jest to pewna anomalia, która może ale na szczęście nie musi powodować powikłania. Ja już jedno dziecko straciłam i więcej nie zamierzam! Musi być silna i zdrowa. I oczywiście córcia:)

reklama
Do góry