reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudniowe mamy 2021

reklama
Hej dziewczyny :) witam wszystkie mamusie:) mam pytanie czy u kogoś z Was u dzidzi na usg prenatalnym połówkowym wykonanym w 20 tygodniu ciąży wyszedł grubszy fałd karkowy. U dzidzi wyszedł 5,80 mm i lekarka, która wykonywała badanie zwróciła uwagę, że jest zbyt gruby co może sugerować wady rozwojowe (cała anatomia dziecka prawidłowo, nie ma żadnych wad w opisie badania, serce jak dzwon, nos ok, wszystko pozostałe ok). Waga dziecka 370 g.
Na pierwszym prenatalnym w 13 tc oczywiście wszystko wyszło książkowo, każde parametry w normie(przyziemność karkowa wynosiła 2,1 mm). Nikt nie sugerowal wówczas, że coś może być nie tak.
Jak to było u Was?
Dziękuję z góry za odpowiedzi! Troszkę się stresuje tym fałdem...

Hej dziewczyny :) witam wszystkie mamusie:) mam pytanie czy u kogoś z Was u dzidzi na usg prenatalnym połówkowym wykonanym w 20 tygodniu ciąży wyszedł grubszy fałd karkowy. U dzidzi wyszedł 5,80 mm i lekarka, która wykonywała badanie zwróciła uwagę, że jest zbyt gruby co może sugerować wady rozwojowe (cała anatomia dziecka prawidłowo, nie ma żadnych wad w opisie badania, serce jak dzwon, nos ok, wszystko pozostałe ok). Waga dziecka 370 g.
Na pierwszym prenatalnym w 13 tc oczywiście wszystko wyszło książkowo, każde parametry w normie(przyziemność karkowa wynosiła 2,1 mm). Nikt nie sugerowal wówczas, że coś może być nie tak.
Jak to było u Was?
Dziękuję z góry za odpowiedzi! Troszkę się stresuje tym fałdem...
A lekarka pokierowała Cię dalej? Zleciła kontakt z genetykiem? Poinformowała co dalej? Szybko umow się do innego lekarza, najlepiej genetyka i powtórz badanie. Może potrzebna będzie amniopunkcja. Z taką diagnozą, że może być dobrze, a może być źle wykończysz się psychicznie do końca ciąży.

A lekarka pokierowała Cię dalej? Zleciła kontakt z genetykiem? Poinformowała co dalej? Szybko umow się do innego lekarza, najlepiej genetyka i powtórz badanie. Może potrzebna będzie amniopunkcja. Z taką diagnozą, że może być dobrze, a może być źle wykończysz się psychicznie do końca ciąży.
Lekarka powiedziała żeby robić sobie NIFTy dla świętego spokoju ducha i tyle.
Ale idę jeszcze do innego lekarza zobaczymy co powie.

Lekarka powiedziała żeby robić sobie NIFTy dla świętego spokoju ducha i tyle.
Ale idę jeszcze do innego lekarza zobaczymy co powie.
NIFTy sprawdza wyłącznie najczęstsze 3 trisomie ewentualnie pakiet rozszerzony coś tam więcej. Skonsultuj się z kimś kto się Tobą zaopiekuje i zajmie.

Myślę że warto te 10-15 min znaleźć. Może dwu latek też będzie chciał z mamą kotka poudawać na dywanie 😅
Próbuje 🙂 ale dwulatek zazwyczaj skutecznie przeszkadza heh albo za nogi łapie, albo na plecy wskakuje. No cóż, trafił mi się bardzo ruchliwy, energiczny, a do tego duży i silny jak na swój wiek synek. Na pewno warto, bo moja kondycja fizyczna jest w opłakanym stanie 😐 a do tego doszły problemy z krążeniem w jednej nodze (boli, męczy, żylaki 😭).

Hej Dziewczyny! Jak się czujecie? Ja lada moment zaczynam 21t i czuje bardzo różnie. Ten kto nazwał ten czas stanem błogosławionym chyba był mężczyzną. Choć mam nadzieję, że niektóre z Was tak właśnie te ciąże przechodzą :)
Za mną już kolka nerkowa a teraz doszedł problem hemoroidów. Czy któraś z Was się z tym zmaga? Stosuję maść z apteki i czekam na wizytę u lekarza. Nie wiem czy wizyta u mojej ginekolog wystarczy czy powinnam udać się do jakiegoś specjalisty. Dajcie znać jak było u Was. Trzymajcie się!

reklama
Hej. Ja właśnie zaczynam 20 tc i też w sumie różnie. Mam bol kości ogonowej, nie mogę siedzieć, boli mnie ciągle coś w boku (może też kolki?), Znowu po jedzeniu mam dziwny posmak w ustach, mniej uciążliwy jak na początku ale jednak.... No i ciągle zatykanie ucha. Nigdy nie miałam z tym problemów. Poza tym ciągle bóle brzucha, w dole, po bokach. Będę to zgłaszać mojej gin bo już ponad 3 tygodnie nie miałam wizyty a to dla mnie wieczność.
Jeśli faktycznie masz kolki to moja koleżanka mówiła że za bardzo nie ma na to rady, ona do porodu się męczyła.
Ale jedno muszę przyznać - mam sporo energii której brakowało mi zupełnie w pierwszym trymestrze :) w końcu jestem w stanie coś zrobić oprócz leżenia o ile nie dokuczają mi bóle.

Do góry