reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2021

Ja wymiotowałam żółcią od 3.30... 😟 Potem zasnęłam, wstałam po 9, zjadłam bułkę z serem i ketchupem, tabletki i z całych sił staram się nie zwymiotować... 😟
Ale nie będę marudzić! Wierzę, że skoro tak mnie męczą te objawy to z dzidzia jest wszystko ok. 😊

reklama
A kiedy to było? Mój ginekolog mówił mi że te normy się zmieniły i są bardziej wyśrubowane, sprawdziłam i rzeczywiście w 2013 norma była do 95. Nie wydaje mi się żeby lekarz mógł mieć "własne" normy, oni muszą się jednak stosować do zaleceń PTGiP, chyba że jakiś "kozak" z własnymi teoriami się znajdzie[emoji6]

A tu dla pewności:
Normy OGTT w populacji polskich ciężarnych są co jakiś czas aktualizowane.

Obecnie obowiązują normy ustalone w 2014 roku i są one następujące:

poziom glukozy na czczo – do 92 mg/dl (92 mg/dl jest już wartością nieprawidłową),
poziom glukozy po 1h od wypicia roztworu 75g glukozy – do 180 mg/dl,
poziom glukozy po 2h od wypicia roztworu 75g glukozy – do 153 mg/dl.

ŹRODLO: mamaginekolog.pl
2 lata temu. Czytałam mamę ginekolog. Mój lekarz tak stawia sprawę i ja się tego 3mam. Dla niego 92 to nie cukrzyca. Tak jak piszę, znam przypadki z większym cukrem do 95 i tez nie były kierowane do diabetologa. Normy normami, a lekarze różnie 😊

Jak to jest, że Wy już macie termin porodu obliczony przez lekarza, czy położną? Ja sobie mogę co najwyżej sprawdzić w aplikacji. Mam 8 t1d. Od początku na lekach. Krwawienia, plamienia, teraz na l4 i po leczeniu i lekach jest trochę lepiej. Z objawów to tylko trochę boleć piersi i rozchwianie emocjonalne. Po drodze spadająca beta, a tydzień później żywa ciąża z bijacym serduszkiem. Więc sama już nie wiem co będzie, a to moja 4 ciąża, dzieci nie mam.

Dzień dobry ja tez mam jakiś spadek sił ale się nie poddaje muszę ugotować obiad i ogarnąć trochę chatę resztę zrobi mąż ale jakieś pranie i składanie już muszę ja . Mi narazie lekarz nie wyliczył terminu porodu mówi ze będziemy się trzymać tego co wyjdzie na prenatalnych bo to najdokładniejszy termin . Wiec z Om mi wychodzi 15.12 ale będę mieć cc wiec napewno będzie wcześniej. Mam nadziej ze na 10.12 bo wtedy mam urodziny 😁🍾🥂

Jak się czujecie dzis dziewczyny? :)
Mnie dziś głową boli, nie wyspałam sie. Moje dziecko wczoraj wstalo o 5.39, dzis o 6. Myslalam, że padnę 🤦 teraz jest na rehabilitacji a ja odpoczywam czekajac 😂

W ogole moj lekarz mi powiedział, że bede miec cc. Bo rodzilam w 2019 a teraz 2021. No ale to bedzie 2.5 roku od porodu. Jak na mnie sn można próbować 🤔 musze to z nim obgadac.

Dzień dobry ja tez mam jakiś spadek sił ale się nie poddaje muszę ugotować obiad i ogarnąć trochę chatę resztę zrobi mąż ale jakieś pranie i składanie już muszę ja . Mi narazie lekarz nie wyliczył terminu porodu mówi ze będziemy się trzymać tego co wyjdzie na prenatalnych bo to najdokładniejszy termin . Wiec z Om mi wychodzi 15.12 ale będę mieć cc wiec napewno będzie wcześniej. Mam nadziej ze na 10.12 bo wtedy mam urodziny 😁🍾🥂
Super prezent by był 😁
Ja w 1 ciąży mialam termin z om na 21 kwietnia a urodziłam 20 kwietnia także idealnie 😂

reklama
Do góry