reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2020

Ja mialam wczoraj takie kołatanie i uczucie niepokoju, że nie mogłam zasnąć do 2 w nocy... masakra :/

No właśnie przy tym kołatanie taki niepokój jest

Ja miałam zakrzep w nodze. Bardzo bolała mnie noga pod kolanem. Nie mogłam chodzić ani jej wyprostować. Nie miałam żadnych opuchnięć. Zaczęło się około 10 tygodnia ciąży. Pojechałam na sor zrobili mi Doppler i ddimeery z krwi i wyszło że jest zakrzep. Zaraz dostałam zastrzyki i pończochy uciskowe na nogi. Cała dalsza ciąża już prz4szla bez żadnych incydentów. I dziś mój Mały ma 4 lata :)

Hm to na ust mi nic nie wyjdzie, nic mnie nie boli.

No tez widzialam to lozeczko i w sumie zastanawialam sie czy dostawka wtedy jest potrzebna bo tam jest nawet napisane ze moze to lozeczko sluzyc jako dostawka....wiec byloby takie 2w1?

Ja że zwykłego łóżeczka robilam dostawke , sciagala jeden bok łóżko odsunięty do mojego. Jak się oduswalo to m sam przyczepić do naszego :) jak podrosli to bok zaglądalismy .. A wygodnie bo nie ma różnicy wysokości wiec czesto zdarzało mi się leżeć glowa I nawet karmić w łóżeczku odrazu (piersia)

Wg pierwszych USG koniec 17. wg prenatalnych 18. tydzień. Zaczęłam czuć jakoś tydzień temu i od tej pory poczułam chyba 3 razy. To moja kolejna ciąża i łożysko na tylnej ścianie. W pierwszej ciąży miałam łożysko na przedniej ścianie i czułam pierwsze pojedyncze ruchy w 19. tygodniu a takie regularne to w 20. czy 21. dopiero.

Hehe z tym kładzeniem się na brzuch to nie będę ryzykować 😂

A nie masz na wyniki z prenatalnych napisane? Ja tam znalazlam tą informację.

Ja używam w ciąży maści erazaban.

Kiedyś słyszałam, że maści cynkowej nie można w ciąży ale nie sprawdzałam co jest na ulotce.

Ale przecież 0,3 to o wiele mniej niż dozwolona dzienna dawka z tego co piszesz więc śmiało mozesz brać te suplementy tylko unikaj produktów z dużą ilością witaminy A.

A będziesz miała robione dzisiaj te badania (chyba o USG wczoraj pisałaś?) żeby sprawdzić czy w nogach nie ma zakrzepu?

Ja w pierwszej ciąży miałam łożysko na przedniej i tak jak inne dziewczyny narzekały na bolesne kopniaki w późniejszej ciąży tak mnie to jakoś mocno nie bolało. Fakt, jak dziecko było już większe to nie było to super przyjemne ale nadal nie jakieś bolesne.

Ja z fotografa ślubnego byłam kompletnie niezadowolona jeśli chodzi o sesje w plenerze. Reportaż z wesela to spoko ale co do sesji to oczekiwałam, że powiedza nam jak stanąć, jak się ładnie z mężem złapać itp a fotografowie tylko powtarzali, że mamy z mężem zająć się sobą i tyle 🤷

Ja miałam 60x120. A raczej nadal mam bo syn jeszcze w nim śpi :)

O dokładnie takie lozeczko ma mój synek. Najpierw mieliśmy je w naszej sypialni a później przenieśliśmy to jego pokoiku. Teraz już mamy z przodu ten niski boczek i sam sobie wchodzi/wychodzi jak chce. Ale zazwyczaj jak się obudzi to i tak stoi w łóżeczku i nas "wola" (czyli popłakuje) zamiast wyjść samemu 🙈

Dzisiaj nie. We wtorek mam przyjechać do szpitala.

A ja trochę inne pytanie mam, niekoniecznie do pierworódek - macie do polecenia jakieś łóżka piętrowe? Najchętniej 3osobowe od razu, żeby przy kolejnym nie trzeba było wymieniać 😂 póki dzieciaki małe chciałabym, żeby miały wspólną sypialnię 😉 tylko na start zdemontowałabym drabinkę, bo moja młoda to mały szaleniec, od razu by się próbowała wspinać 😅

My mamy 3 pietrowe Ale to kupione w uk ogólnie dla nas super :)

Wspolczuje, ja nie lubie pilki, na szczescie m tez sie tym nie interesuje, wiec u nas w domu nie ma nigdy sportu w tv, no chyba ze tesc przyleci. U nas raczej masterchefy 😉

Co do opryszczki, to tak mysle i chyba nigdy w zyciu nie mialam 😁

Lozeczko mysmy mieli tylko turystyczne, szczerze mowiac juz nie pamietam, dlaczego wolalam turystyczne od normalnego 🤔 Mam je nadal wiec chyba tym razem tez nie bede kupowac innego. Ale chce kupic ta dostawke na poczatku, bo inne sie nie zmiesci do naszej sypialni.

Jak chodzi o imiona to narazie mamy dosc zgodnie ustalone, ze dla chlopca Alessandro i moja mamá jest wniebowzieta bo ona jest Aleksandra hehe 😉, a dla dziewczynki to nie bardzo jeszcze mamy wybrane, poki co chyba stanelo na Siena. No i ze raczej bedzie jedno imie i jedno nazwisko, bo corka ma 2 imiona i troche z tym klopot jest.

Z imionami to ja się zniechecilam do 2 imion, bo w każdym dokumencie trzeba wszystko zapisywać.. W szkole każda kartka A że alergicy to dużo wypełniania było.. stąd 2ka ma 2 imiona A reszta po 1.

Też jestem konsolowcem (team xbox) ale przez pandemię się dopchac nie mogę... musiałabym się dzieci pozbyć [emoji6]

Łóżeczko chyba kupię 120 x 60... Niby jeszcze w garażu mam turystyczne...ale chyba jednak drewniane lepsze.

I już się zaczynam denerwować...jutro o 8.30 mam badania prenatalne...niby miałam na spokój brać...ale dupa...
Muszę sobie melisę trzasnąć...

I baaaaaardzo proszę o kciuki [emoji3590]

Kciuki za jutro :)
Nie wiem czemu od poczatku ciazy jak zjrm slodkie albo ciezki posilek lub bardzo sie najem mam straszne kolatania serca...wtedy dochodzi tez jak zwykle moja arytmia. Objadlam sie wczesniej pizzą i chwile potem sie zaczelo. Walcze teraz z tą arytmią cos okropnego...od czego moze byc bo zauwazylm ze wlasnie w takich momentach sie to tak nasila

Też odczuwam większe palpitacje po jedzeniu.. Nie wiem czemu może dla tego że organizm trawie I większy przepływ krwi.
Co do badania na cukrzycę (test z glukoza) w uk robią ok 24 tyg .. cukier mu badali I był niby w normie. Ale w poprzedniej ciazy też na czczo w normie A po obciążeniu glukoza już nie.

Ja miałam ból nogi na wysokości łydki na przedniej części. Taki jak na siniak przy dotknięciu, bez widocznego siniaka. Potem już ból całej łydki, taki skurczowy.

Edit:aa no i lekką, naprawdę lekką opuchliznę na lydce (ja ledwo ją widziałam, lekarze mówili że jest)

No to ja nie mam nic na nogach czy łyżkach.. ani bolu ani opuchlizny. Zaczynam się martwić co jeśli nic nie zjada.. co dalej, skąd te kołatania.

Jestem w domu od ok 13. Na 18 musialam wrócić na zastrzyk, dostalam jeden na rano do domu i jutro mam wrócić po receptę.

We wtorek zrobią usg nog I chyba też klatki piersiowej ( jak nic w nogach nie wyjdzie)

Jutro mam wizytę online z antenatal gliniec.. zapytam czy nie będą chcieli mi zrobić usg we wtorek bo I tak jadę do szpitala.

Jak wróciłam do domu, poszlam spac na 2 godz jakos.. jestem tak zmęczona tym szpitalem.. ciągle coś I prawie nie spalam, nie wiem, ale jakbym miała zostać dłużej i mieliby mi co godz czy 2 mierzyć ciśnienie w nocy to dla mnie to jest chore.. W nocy się spi... dodam że wszystkim mierzyli ehh..glowa mnie boli :( serce wali jak szalone.. mam dość dzisiejszego dnia.

reklama
Witam. Wczoraj bylismy na roczku mojej chrzesnicy tak sie najadlam ze w nocy prawie nic nie spalam tak mi jest ciezko na żołądku ze juz pije ziolowe herbatki 😀 dodam ze wcale duzo nie zjadlam a czuję sie strasznie. Co ta ciąża z nami robi.

Też jestem konsolowcem (team xbox) ale przez pandemię się dopchac nie mogę... musiałabym się dzieci pozbyć [emoji6]

Łóżeczko chyba kupię 120 x 60... Niby jeszcze w garażu mam turystyczne...ale chyba jednak drewniane lepsze.

I już się zaczynam denerwować...jutro o 8.30 mam badania prenatalne...niby miałam na spokój brać...ale dupa...
Muszę sobie melisę trzasnąć...

I baaaaaardzo proszę o kciuki [emoji3590]

Oczywiście trzymam kciuki I życzę samych dobrych wiadomości!!!

120x60 - ale córka spała w nim może dwa razy:). Dobrze się sprawdza jako pojemnik na pościel:)
Też myślałam o takim rozmiarze najprostsze łóżeczko, które przyszłości zamienię na łóżko dla dziecka.
Dziewczyny miłego spokojnego dnia zycze!

A to wczesne wstawianie mnie dobija codziennie pobudka o czwartej, jestem ciekawa czy będzie podobnie po porodzie I dzidziuś od świtu nie da już pospać😕

Dzień dobry mamuśki! U nas dziś taka ulewa, że od 5 spać nie mogłam, tak nam dudniło w dach 🙈 Skończyłam wczoraj egzaminy i nareszcie mogę odetchnąć... Nie za długo, bo jeszcze obrona pracy przede mną, ale trochę czasu mam, bo u mnie dopiero na jesieni 😁 Więc od dzisiaj odpoczywam na 100%, mam tyle książek do przeczytania, że w sam raz na wakacje 🙂

Od wczoraj tak dziwnie boli mnie prawa pierś, taki trochę piekący, trochę kłujący ból, strasznie upierdliwe. Macie takie dolegliwości?

Kciuki za @EvilDesiree, @Basiola i resztę wizytujących, czekamy na wieści ❤️

@Tygielek
@Małka

Przed chwilą tak puknelam stopa o lydke I poczułam że mnie boli, pomacalam I boli jak przy siniaku. Może faktycznie tam jakiś zakrzep.

Oj, trzymam kciuki, żeby to jednak nie było to! Głowa też robi swoje, ja po tym moim epizodzie mocno się nakręciłam i wydawało mi się że mam nawrót tej choroby dwa razy w zeszłym roku, czego nigdy nie potwierdzily badania, które robiłam w panice ;) ale przy tych 'nawrotach' czułam ogólny ból łydki raczej, a nie tego siniaka.

Edit: miałam jeszcze dopisać, ale przez baby brain zapomniałam. jeśli dobrze zrozumiałam, to przyjmujesz zastrzyki z heparyną - to super, takie leczenie daje efekty i bardzo zmniejsza ryzyko problemów i powikłań, więc NAWET jeśli to problem z krzepnięciem, to jesteś na dobrej drodze do wyzdrowienia!

Ostatnia edycja:
reklama
Dzień dobry mamuśki! U nas dziś taka ulewa, że od 5 spać nie mogłam, tak nam dudniło w dach 🙈 Skończyłam wczoraj egzaminy i nareszcie mogę odetchnąć... Nie za długo, bo jeszcze obrona pracy przede mną, ale trochę czasu mam, bo u mnie dopiero na jesieni 😁 Więc od dzisiaj odpoczywam na 100%, mam tyle książek do przeczytania, że w sam raz na wakacje 🙂

Od wczoraj tak dziwnie boli mnie prawa pierś, taki trochę piekący, trochę kłujący ból, strasznie upierdliwe. Macie takie dolegliwości?

Kciuki za @EvilDesiree, @Basiola i resztę wizytujących, czekamy na wieści ❤️
Co do piersi to ja tak mam 🙈 z tym ze nie trwa to calyczas a np 1h lub 2h potem przestaje i sie przypomina np na wieczor. Przewaznie jedna piers w sensie albo lewa albo prawa, nie dwie na raz. I to uczucie mam juz od poczatku. Zaczelo sie w nocy przed zrobieniem testu ciążowego 😂😂😂

Do góry