reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2020

Jestem po wizycie. Za wiele się nie dowiedziałam. Z badań u mojego ginekologa wynika,że dzidzia jest zdrowa i nic jej nie dolega. Mamy 15 tydzień i wagę:124. Nosek bardzo widoczny, bioderko prawidłowe w parametrach... Moja decyzja zaakceptowana. 27 lipca mam badania prenatalne. Jeśli wszystko wyjdzie ok ( przezierność karkowa, właściwe parametry dziecka) nie robimy tego wolnego DNA. Jednak jeśli będzie coś nie tak ( a modlę się abym było wszystko dobrze i były to tylko statystyki które wyszły w teście pappa )Od razu po badaniu poddaje się dalszej diagnostyki....czyli wykonam ten test ☹️

To początek dobrych informacji :) na prenatalnych wszystko wyjdzie dobrze :)

Trzymam kciuki!

reklama
W którym tygodniu jesteś? Szczerze powiedziawszy gdyby moje wizyty u mojej gin tak wyglądały to bym dawno się już z nią pożegnała... moja gin zawsze wszystko mi tłumaczy i pokazuje co wwidać na ekranie... mówi ile dzieciątko ma centymetrów czy wszystko jest ok... ostatnio na usg przez 15 min próbowała zobaczyć jaka jest płeć i nie poddała się póki nie zobaczyła... A co do paracetamolu to się nie martw w niewielkich ilościach nie zaszkodzi...

Jestem w 17 tygodniu ciazy. Nie malo mu place a każda wizyta tak wygląda,chodzę do niego bo to niby specjalista ale straszny gbur jak gbur :(

Kochana ... Napewno z dzidzia jest wszystko ok❤️ nie martw się na zapas. Gdyby było coś nie tak napewno lekarz o tym by Ci powiedział? Zawsze możesz podejść do innego lekarza w celu kontroli i zaspokojenie swojej niepewności 🥰. Nie martw się... Moja Fasolka jest w 15 tygodniu i za nic nie chce pokazać co jest między nogami hehehe.
Kup sobie w aptece detosepta żel. To są wszystko zioła które nie mają chemii a działają jak znieczulenie ❤️ Trzymaj się i nie smuc bo pamiętaj to wszystko działa na nasze szczęście pod sercem ❤️

Dziekuje ci bardzo,napewno kupie ten żel bo przedemna jeszcze wizyty u dentysty i przygody z tym nieszczęsnym zebem:( :*

Bądź dobrej myśli.Mi też

Ojeju.Współczuję.Skoro byłaś u dentysty,to pewnie musiałaś,czasem jak coś boli to trzeba coś wziąść,nie na co mieć wyrzutów sumienia,nie bierzesz przecież często.

Jeśli chodzi o gin,to mi zawsze wszystko mówi itd i daje za każdym razem usg.
Może zmień lekarza bo słabo ,to wyglada🙄

No lekarz sam w sobie niby jest dobry,jest tez ordynatorem w szpitalu w ktorym mam rodzic ale ogólnie to właśnie straszny gbur,deberwuje się jak zadaje duzo pytań,polowy stara się nie słyszeć i ogólnie nie mówi nic o dziecku,odhacza pacjentki jedna za drugą i większość czasu spędza na wpisywaniu notatek w komputer i notes :/

Od paracetamolu nic się nie stanie. Ja nawet nie wiedząc jeszcze o ciąży tramal brałam bo byłam po operacji i na razie wszystko ok. A co do lekarza, nie czekaj, ja zmieniłam bo poprzednia pani doktor wolała gadać o pogodzie czy moim operowanym kolanie niż dziecku.

Ogolnie to myslalam wiele razy juz nad zmianą,ale teraz to już chyba tak na poważnie bo widzę że tylko ja mam taki problem :/

Mój też jest małomówny tylko mówi konkrety ale ja zadaję mu mnóstwo pytań na które odpowiada Czasem warto przygotować sobie pytania na kartce a później zadać je na wizycie

Tak tez wlasnie ostatnio zrobilam,ale widzę że się denerwuje jak za dużo pytam,mowi ze jestem przewrażliwiona albo odpowiada tak ze odechciewa sie pytać dalej,on zapisuje pacjetnki jedna za druga i czas go goni,da się to wyczuc na wizycie. Najlepszy jest momen jak wyciąga portfel i patrzy...;D serio.

Jestem po wizycie. Za wiele się nie dowiedziałam. Z badań u mojego ginekologa wynika,że dzidzia jest zdrowa i nic jej nie dolega. Mamy 15 tydzień i wagę:124. Nosek bardzo widoczny, bioderko prawidłowe w parametrach... Moja decyzja zaakceptowana. 27 lipca mam badania prenatalne. Jeśli wszystko wyjdzie ok ( przezierność karkowa, właściwe parametry dziecka) nie robimy tego wolnego DNA. Jednak jeśli będzie coś nie tak ( a modlę się abym było wszystko dobrze i były to tylko statystyki które wyszły w teście pappa )Od razu po badaniu poddaje się dalszej diagnostyki....czyli wykonam ten test ☹️

Nie martw się kochana,wszystko bedzid dobrze,wiem ze łatwo się mówi ale musisz być dobrej myśli,wysyłam Ci mnóstwo pozytywnej energii😘

Od paracetamolu nic się nie stanie. Ja nawet nie wiedząc jeszcze o ciąży tramal brałam bo byłam po operacji i na razie wszystko ok. A co do lekarza, nie czekaj, ja zmieniłam bo poprzednia pani doktor wolała gadać o pogodzie czy moim operowanym kolanie niż dziecku.
Mój też jakoś wylewny nie jest ale zawsze mam usg, pokazuje dzieciątko i daje fotkę jak proszę, zawsze odpowiada na moje pytania i bez jakich fochów - odpowiada w dość fachowy sposób.
Szkoda tylko że nie zawsze da się ocenić czy lekarz na pewno ma rację, np. Mój nie przepisał mi żadnych witamin ale pytał się wcześniej o moją dietę.

Mój też jakoś wylewny nie jest ale zawsze mam usg, pokazuje dzieciątko i daje fotkę jak proszę, zawsze odpowiada na moje pytania i bez jakich fochów - odpowiada w dość fachowy sposób.
Szkoda tylko że nie zawsze da się ocenić czy lekarz na pewno ma rację, np. Mój nie przepisał mi żadnych witamin ale pytał się wcześniej o moją dietę.
Moj tez nie przepisal żadnych witamin tylko powiedział zeby kupic sobie jakis zestaw dla ciezarnych on nie będzie mowil jaki zeby żadnego nie faworyzowac a wszystkie sa dobre. Zdecydowalam sie na pregna plus i pregna dha

Właśnie rozważam jego zakup. Ponoć od 16tygodnia można już usłyszeć tętno ale nie wiem ile w tym prawdy :)
Co niektóre dziewczyny nawet w 12 jak nie wcześniej wychwytywały tętno. Ja mam detektor od koleżanki miałam może ze 4 próby i nic nie wychwyciłam ale podchodzę do tego na luzie. Mam dużo tkanki tłuszczowej i blizne po CC więc pewnie dlatego. Teraz zaczynam już czuć maluszka więc nawet nie próbuje. Bardziej chodziło mi o męża żeby mógł usłyszeć maleństwo. Ja chodzę prywatnie co 3 tyg i ostatnio nie miałam USG, idę 14.07 mam nadzieje ze tym razem zbada mnie i zrobi USG. W poprzedniej ciąży chodziłam na NFZ co dwa tygodnie bo tak mi wypisywał L4 i za każdym razem może nie tyle co robił USG ale sprawdzał tętno maluszka bo miałam wysokie ciśnienie.

@Klaudyna91 Śliczny brzuszek ❤

U mnie też w terminie są rozbieżności najpierw było 29 grudnia a ost na prenatalnych podał 23 grudnia więc prawie tydzień różnicy ciekawa jestem jaki podadzą na połówkowych?

Mi przy poprzedniej ciąży brali termin z pierwszych prenatalnych, podobno najbardziej wiarygodny bo później dzieciaczki rosną w różnym tempie :)

Dziewczyny boli mnie dzisiaj mega ząb, tyle ze ten ząb był leczony kanałowo ok 2 lat temu, co myślicie ? Jest to w ogóle możliwe ?

Niestety możliwe, leczenie kanałowe nie gwarantuje że z zębem już nic się nie będzie działo. Ja bym poszła na kontrolną wizytę, może plomba nie jest już szczelna? Ja jestem w trakcie leczenia kanałowego w tym tygodiu miałam trzecia wizyte na której miałam miec zakładaną plombe ale niestety dalej bolał ja mi postukał po nim i mam przyjsc za 2 tygodnie.

Hej Dziewczyny...
Jestem właśnie po wizycie z lekarzem, który skierował mnie do poradni kliniki genetycznej. Po TELEPORADZIE...Dowiedzialam się, że amniopunkcji nie musze wykonywac bo nie ma takiej potrzeby. ..Ogolne ostateczne rozpoznanie ( wg ICD-10): z35.8.....
Mam dodatkowe badanie przydzielone na 27 lipca jesli wyjdzie cos nie tak musze wykonac test wolnego DNA. Jesli bedzie ok, czekam na badania połowkowe które mam zapisane na 8 sierpnia:( Tak bardzo chciałabym wierzyc w to, że bedzie wszystko dobrze:(....Dziś chyba nie mam najlepszego dnia..:(

Trzymamy kciuki, wierzę że będzie wszystko dobrze ❤ ✊

Cześć dziewczyny:) ja dzisiaj też miałam wizytę, mój dzidziol ma już ponad 240g i póki co wszystko rozwija się prawidłowo, niestety nie można było potwierdzić czy chłopak bo między nóżkami miał pępowinę, ale 22 mam usg połówkowe więc mam nadzieję, że się ujawni. Trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty:)

Gratulacje udanej wizyty

Moj tez nie przepisal żadnych witamin tylko powiedział zeby kupic sobie jakis zestaw dla ciezarnych on nie będzie mowil jaki zeby żadnego nie faworyzowac a wszystkie sa dobre. Zdecydowalam sie na pregna plus i pregna dha
Mi nawet tego nie radził. Pytał ile jem owoców i warzyw. Teraz na wizycie za tydzień będę pytała o dha - czy brać

Hej 8-)
Powiem wam że siadłam dziś nad oglądaniem szawy co już mam dla malucha i jakby to powiedzieć więcej ciuchów chyba już nie potrzebuje ... Poszalalam.
Fajnie,że poszalałaś -ja jeszcze nie mam nic...nawet żadnych planów zakupowych ;)
Mi nawet tego nie radził. Pytał ile jem owoców i warzyw. Teraz na wizycie za tydzień będę pytała o dha - czy brać
Mi lekarka kazała kupić takie witaminy,aby było 200 jodu-ze względu na tarczyce-kupiłam falvit :) -cena fajna,bo inne jakieś drogie a praktycznie jest w nich to samo ;)

reklama
Ja też kupiłam trochę małych ubranek 56-62 i od kuzynki dostałam i na razie chyba nic nie kupuje. Wózek mam, łóżeczko, wanienkę mam. Jakieś pieluchy tetrowe, becik też gdzieś na strychu schowane. Także później jakieś kosmetyki, podkłady dla siebie , wkładki laktacyjne muszę dokupić. Coś mi się zapewne jeszcze przypomni. Na pewno kombinezon będę musiała kupić zimowy.

Do góry