reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Grudniowe mamy 2018

Agulaa ja nie chciałam , żeby szpital się tym zajmował , w sensie pochówkiem , i sami się tym zajeliśmy , ale czasami tak jest lżej kiedy ktoś weźmie w swoje ręce , ja mam traume po odbieraniu z prosektorium i zostanie mi na amen :/ przy czym za kazdym razem jeździmy na msze dla dzieci utraconych jak są , dzisiaj nie wiem czy bym tak samo nie zrobiła jak Ty .
3maj się dzielnie , wakacje na pewno dobrze wpłyną na Was ;* ściskam !

MamaX ja już dostałam :) tyle ze wysyłałam w litym rozliczenie to juz chwile temu :)

PaniAg wszystko zalezy od przyswajania , 50% kobiet w polsce ma mutacje , które powodują , że forma syntetyczna kwasu nie przyswaja się , przez co odkłada w organizmie i dziecko z niego nie korzysta , więc jest narażone na wady . Ja w pierwszej ciązy nie miałam świdomości tego , później już brałam kwas tylko w formie folianu , teraz zapewnia mi to prenatal bo ma zastosowanie metylków , więc nawet jak ktoś nie wie czy przyswaja czy nie , to te witaminki są bezpieczne :)

Ostatnia edycja:
reklama
Dzięki Sabi.
Jestem juz w domku. Dochodze do siebie po porodzie.... Dostałam antybiotyk i tabsy na zatrzymanie laktakcji. Fizycznie nie jest zle. Gozej psychicznie....
Nie bede opisywac szczegółów bo chce Wam tego oszczedzic.... W kazdym razie Borysek bedzie pochowany po badaniach przez szpital a dzisiaj maz byl w urzedzie i u mnie w pracy z aktem urodzenia martwego dziecka dzieki czemu mam 8tyg maciezyńskiego.
Za 3tygodnie lecimy do Bulgarii odreagowac....

Ściskam Was mocno.

I tak trzymac, odreagujcie i pisz czasem co u Was, czekam na szczęśliwą wiadomość ;) dzielna babka z Ciebie, jeszcze bedzie dobrze :)

@MamaXTrzy moze zadzwon do skarbowki? Wiem, ze mozna jakos przyspieszac i sie dowiadywac na miejscu.

To ja nie biore magnezu, nigdy nie bralam tak szczerze..kwas foliowy lekarz zalecil caly czas, wiec lykam ;) nic mi sie nie stawia i nie man zadnych skurczów, w ogole nic nie mam. Dobrze, ze mala kopie, bo bym nie wiedziala, ze w ciazy jestem.
Ale moze faktycznie jakis magnez zakupie i bede lykac profilaktycznie :) po dzisiejszych badaniach moze sie okazac, ze jeszcze zelazo potrzebuje..ale nie czuje aby byl problem z krwia. To dziwne, bo przed ciaza mialam czeste problemy z anemia, zaraz to czulam po sobie, a teraz nic, zero zmęczenia czy slabosci..sluzy mi ta moja dziewczynka :)
M swiruje dalej z tym moim jedzeniem, co nie chce zjesc to mi prawi, ze to zle dla dzidzi, pan doktor od siedmiu bolesci ;) ja na szczescie ciagoty do slodkiego nie mam..ale zjem czasem batonika, to slysze, ze dzidzia bedzie miala cukrzyce :szok:
W ogole ostatnio stwierdzil, ze jak mala sie urodzi, to bedziemy sie kłócić..bo On bedzie chcial po swojemu a ja po swojemu..odparlam tylko, ze ma wolna reke ;) kupki, kapanie i inne takie sa jego :D no to byl zadowolony :p

Ekstra ze z wszystko dobrze[emoji5][emoji7] fajnie ze tak szybko następna wizyta[emoji16]Pewnie od zelaza bo spowalnia metabolizmCudownie![emoji173] a tyle stresu co nie[emoji5][emoji123]

Ja juz po obiadku. Mlody ewidentnie sie wypycha ku górze bo juz spokojnie moge wyczuć co wypina az nad pepkiem[emoji16]
Co do witamin to ja musze bardzo pilnować i po 2 brac a nie 1. Magnezu musze zdecydowanie więcej.

A mam pytanie z innej beczki. Czy dostalyscie juz wszystkie zwrot z PIT? Bo ja jeszcze nie [emoji22] czekam na ta kase i doczekać się nie mogę[emoji16]
Tak, dostałam, ale od razu na samym początku się rozliczyłam :)
Dzięki Sabi.
Jestem juz w domku. Dochodze do siebie po porodzie.... Dostałam antybiotyk i tabsy na zatrzymanie laktakcji. Fizycznie nie jest zle. Gozej psychicznie....
Nie bede opisywac szczegółów bo chce Wam tego oszczedzic.... W kazdym razie Borysek bedzie pochowany po badaniach przez szpital a dzisiaj maz byl w urzedzie i u mnie w pracy z aktem urodzenia martwego dziecka dzieki czemu mam 8tyg maciezyńskiego.

Ściskam Was mocno.
Przykro mi, że Cię to spotkało. Trzymaj się!

Sabi urodziłas 3je dzieci bezproblemowo wszystko , więc wiesz insza inszość :) sa kobiety co rodzą jedno za drugim nie biorac nic i jakos to jest . Tylko sie cieszyć , że się do takich nalezy :)
Niestety teraz wiekszość społeczeńswa ma pod górkę i trzeba myśleć o wszystkim , aby zdrowo się rozwijało i nie było przebojów w rozwoju już w późniejszym wieku po urodzeniu .

ps. powiem Ci , że ja w tej ciązy to też jakoś tak jakbym nie była dobrze sie czuje i nie mam tam żadnych jakichś odpukać twardnień itd :)

Dzięki Sabi.

Ściskam Was mocno.
Ciesze sie ze napisalas i ze jedziesz na wakacje. Bardzo Ci potrzebne odwrócenie myśli gdzieś indziej. Trzymaj sie kochana [emoji8][emoji8][emoji8]

Agulaa ja nie chciałam , żeby szpital się tym zajmował , w sensie pochówkiem , i sami się tym zajeliśmy , ale czasami tak jest lżej kiedy ktoś weźmie w swoje ręce , ja mam traume po odbieraniu z prosektorium i zostanie mi na amen :/ przy czym za kazdym razem jeździmy na msze dla dzieci utraconych jak są , dzisiaj nie wiem czy bym tak samo nie zrobiła jak Ty .
3maj się dzielnie , wakacje na pewno dobrze wpłyną na Was ;* ściskam !

MamaX ja już dostałam :) tyle ze wysyłałam w litym rozliczenie to juz chwile temu :)

PaniAg wszystko zalezy od przyswajania , 50% kobiet w polsce ma mutacje , które powodują , że forma syntetyczna kwasu nie przyswaja się , przez co odkłada w organizmie i dziecko z niego nie korzysta , więc jest narażone na wady . Ja w pierwszej ciązy nie miałam świdomości tego , później już brałam kwas tylko w formie folianu , teraz zapewnia mi to prenatal bo ma zastosowanie metylków , więc nawet jak ktoś nie wie czy przyswaja czy nie , to te witaminki są bezpieczne :)

Motylku ja nie chciałam widziec ciałka po... Własnie ze względu na traume... O pochówku zdecydowaliśmy jednoznacznie z męzem. O mszy bedziemy poinformowani tel i napewno pojedziemy.....
Musze myslec teraz o Szymonie....
Co się stalo to się nie odstanie....

Sabi urodziłas 3je dzieci bezproblemowo wszystko , więc wiesz insza inszość :) sa kobiety co rodzą jedno za drugim nie biorac nic i jakos to jest . Tylko sie cieszyć , że się do takich nalezy :)
Niestety teraz wiekszość społeczeńswa ma pod górkę i trzeba myśleć o wszystkim , aby zdrowo się rozwijało i nie było przebojów w rozwoju już w późniejszym wieku po urodzeniu .

ps. powiem Ci , że ja w tej ciązy to też jakoś tak jakbym nie była dobrze sie czuje i nie mam tam żadnych jakichś odpukać twardnień itd :)
To fakt, nie wiem jak to jest miec problemy w ciazy jakiekolwiek, dlatego tez tak nie panikuje. Ja to wrecz teraz odwrornie, piszecie o skurczach czy stawianiu sie brzucha i mysle czy to dobrze, ze ja tego nie mam :D
Mala jest taka aktywna ostatnio, ze ja sie zastanawiam czy Ona w ogole spac bedzie jak sie urodzi...no od rana dzis juz szaleje, wczoraj polnoc a wiercipieta sie kreci w brzuchu..no to z M ja uspalismy delikatnym bujaniem :tak:

Hej hej, robila ktoras z Was badania prenatalne na NFZ? Powiecie mi jak to wyglada? Trzeba miec skierowanie?

reklama
A czemu tak słuchacie lekarza na kazdym kroku hehe zazwyczaj sama mama musi myśleć co potrzeba :D lekarz często nie powie , chyba , ze jak się zapyta go o coś , jakby nie powiedział o kwasie foliowym tez byś nie brała ? , to na tej samej zasadzie , pewnie dla lekarza tez to jest takim czyms normalnym więc nie wspomina a dawki zwieksza się w zależności od potrzeby :)
Jakby to wytłumaczyć kochana hm magnez jest tak samo wazny jak i kwas foliowy dla bobaska :) szczególnie dla układu nerowego mózgu czy mięśni , ale też dla kobiety bo niedobory mogą prowadzić do skutków ubocznych wiadomo jakich . Dzidziuś szybko się rozwija bardzo i szczególnie narażony jest na niedobory :) a, że magnez wpływa na synteze wit D tez , to jest wazny dla układu kostnego i wiele innych takich :) ja myślałam , że każda mama bierze magnez :) a jak ktoś np. popija kawusie to tym bardziej magnez potas , bo kawka wypłukuje , w ciązy bardzo szybko traci się magnez , bobas dużo pochłania :) no to tak ogółem :D

Mój lekarz zaleca ostrożność z suplementacją zarówno witaminą D jak i magnezem gdy nie ma niedoborów i takiej konieczności, w szczególności witamina D teraz gdy jest tak słonecznie może być niezbyt bezpieczna - warto pamiętać że hiperwitaminoza jest dużo szkodliwsza niż awitaminoza a zatrucia witaminaną D należą do wyjątkowo niebezpiecznych więc lepiej badać krew i na tej podstawie uzupełniać niedobory :)

Do góry