reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2018

Mam do Was pytanie, czy samo zdjęcie USG potwierdza fakt że jestem pod opieką ginekologa? Nie planuję iść już więcej do tej ginekolog, a mam samo USG od niej. Jak wiemy, żeby dostać becikowe należy być pod opieką najpóźniej do 10tc

reklama
Ja szykuje wlasnie na dzisiejsza wizyte wyniki badan i sie troche zasepilam - czy ktoras z Was chorowala na cytomegalie?
Mi wyszlo ze mam przechorowana i to wg mojej ginekolog dosc niedawno, bo IgG wysokie (IgM calkiem ujemne) ale kazala mi powtorzyc badanie za miesiac...
Wiem, ze CMV to nie przelewki, ale tez nie bardzo moge cos w tej kwestii zdzialac sama, bo do tej pory nawet nie wiedzialam, ze cos takiego istnieje, a lekow brak [emoji849] Mam nadzieje ze IgG bedzie spadac i nie bedzie powodow do niepokoju, ale troche mi to w glowie siedzi...

Nie mam pojęcia co to za choroba, nigdy nie słyszałam. Z czym ona jest związana?

Mam do Was pytanie, czy samo zdjęcie USG potwierdza fakt że jestem pod opieką ginekologa? Nie planuję iść już więcej do tej ginekolog, a mam samo USG od niej. Jak wiemy, żeby dostać becikowe należy być pod opieką najpóźniej do 10tc
Do becikowego kolezanka musiala miec zaswiadczenie, ze byla pod opieka przed 10 tyg. Wydaje mi sie, ze wzdjecie nie wystarczy.

Ja tez teraz staram
Się ograniczać cycusia mojej ale jest ciężko! Nadmiar ściągam laktatorem, ona na szczęście teraz śpi z teściowa to nie zawalam nocy. Bo jak śpi z nami w łóżku to minimum 4 razy w nocy się budzono z prawego do lewego cyca chce. Moja ma prawie 28 miesięcy i myśle ze już starczy jej, chociaż ja lubię ja karmić ale myśle ze lepiej będzie odstawić. Tak mi tez sugerował gine ze maks do 20 tygodnia, bo potem może wywoływać skurcze. Ja się obawiam i tak ze nawet jak jakimś cudem się odstawi to jak będzie dzidziuś to znowu sobie przypomi i będzie chciala.

Az poczytalam o tym... bo już jesteś pod opieką skoro byłaś u ginekologa taka moja opinia. A z doświadczenia to patrzą na kartę ciąży jak dobrze pamiętam. A znalazłam coś takiego:
„Becikowe” przysługuje, jeżeli kobieta pozostawała pod opieką medyczną nie później niż od 10 tygodnia ciąży do porodu. Pozostawanie pod opieką medyczną potwierdza się zaświadczeniem lekarskim lub zaświadczeniem wystawionym przez położną (Zobacz także: Jak uzyskać zaświadczenie do becikowego?).

Ważne: Moment, od którego kobieta ciężarna powinna pozostawać pod opieką medyczną rozpoczyna się w chwili jej zgłoszenia się w ciąży do lekarza lub położnej w ramach podstawowej opieki zdrowotnej, a więc od chwili rejestracji w właściwej placówce medycznej, a nie od chwili pierwszego badania lekarskiego. Niewątpliwie bowiem ciężarna nie może ponosić negatywnych skutków związanych z terminami oczekiwania na wizytę lekarską w ramach bezpłatnej, publicznej opieki zdrowotnej."

Dziewczyny, czy wy tez macie problem z mysleniem? Wlasnie przyszlam po corke do szkoly, i szukam jej po szkole, na swietlicy nie ma, na boisku nie ma. Jiz mi sie slabo zrobilo. Pytam pani ze swietlicy "widziala Pani Kaje?" A ona mi na to, ze Kaja przeciez dzisiaj konczy o 12.30........... wstyd hahahah. Pierwszy raz mi sie tak stalo. I teraz czekam na boisku az skonczy :D

Dziewczyny, czy wy tez macie problem z mysleniem? Wlasnie przyszlam po corke do szkoly, i szukam jej po szkole, na swietlicy nie ma, na boisku nie ma. Jiz mi sie slabo zrobilo. Pytam pani ze swietlicy "widziala Pani Kaje?" A ona mi na to, ze Kaja przeciez dzisiaj konczy o 12.30........... wstyd hahahah. Pierwszy raz mi sie tak stalo. I teraz czekam na boisku az skonczy :D
Oczywiście. W poniedziałek kupiłam w kauflandzie dzbanek dafi, zadowolona w pracy wyrzuciłam paragon do kosza. Przypomniało mi się jak już sprzątaczka pozbierałam śmieci i skończyła zmianę.
Oby dzbanka szlag nie trafił.

Nie mam pojęcia co to za choroba, nigdy nie słyszałam. Z czym ona jest związana?

Ja też wcześniej nigdy o tym nie słyszałam a teraz czytam, że ponad 70% populacji na to kiedyś chorowało. Podlinkowuje artykuł, bo samej ciężko mi streścić - moja ginekolog bada na CMV rutynowo wszystkie ciężarne, ale jak pytam znajomych to mam wrażenie, że większość jednak tego nie sprawdza...

Link do: Cytomegalia - choroba spowodowana wirusem cytomegalii (CMV)

reklama
Ja mam serio huśtawki hormonalne. Dobrze ze młoda w żłobku jest bo bym nie dała rady zajmować się nią cały dzień. W pracy teraz trochę sfolgowalam o robie sobie odstepny między klientkami i staram się odpoczywać( na ostatniej wizycie lekarzpowiedzia ze miałam duze oderwanie kosmowki)

Do góry