reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

GRUDNIOWE MAMY 2010 :) wątek główny!

ja tam nigdy nie palilam i w sumie sporadycznie cos pije, na szczescie nic mi sie nie zachciewa :) w spizarce mam przywiezione z Polski piwko cytrusowe ale tez mnie nie rusza, tak mi sie porobilo ze dla dzidziusia stanelabym na glowie i tak do porodu jesli ktos by mi dal gwarancje ze bedzie ok

za to dzis mi salatka z kurczaka zaszkodzila :/ ledwo usiedzialam u lekarza, on oczywiscie stwierdzil ze nie powinnam sie tak przejmowac, zadnej betki robil mi nie bedzie bo nie widzi potrzeby %/ mam czekac na moje usg 6 maja i tyle, a moja rozowa zelowa wydzielina nie byla jego zdaniem niczym zlym. Dal mi do zrozumienia ze potrzebuje pozytywnego myslenia:)

Tasiulka narazie nie mysl o najgorszym, poza tym pozamaciczna ciaza nie bylaby bolesna? ja mialam puste jajo plodowe i za cholere nie rozumiem dlaczego ale jednym z objawow mojej ciazy tez byl nieustajacy bardzo mocny bol w okolicy jajnika po zabiegu :/ minal jak reka odjal. Ja mam nadzieje ze lekarz nie wzial pod uwage poznej np owulacji i Twoja ciaza jest malutka jeszcze.

reklama
mam dwóch synów i przy kazdej ciąży strasznie mi się chciało PIWA...ale tak nie do wytrzymania...kilka razy szklaneczkę wypiłam ;-) dzieciaki zdrowe ale oczywiscie nie polecam tej metody hi, hi ....nigdy nie paliłam, wiec na szczescie nie mam co rzucac...ale kawę uwielbiam i cięzko się z nią rozstac...ale własciwie czy jest szkodliwa ? ;-)

witam wpadlam tylko bo troche was podczytuje i powiem pare slow
po pierwsze po co tak szybko do lekarza? jak nic nie boli, jak nie trzeba leków na podtrzymanie to nie spieszcie sie z wizytami to niepotrzebny dla was stres bo najpierw nic nie widac potem tylko pecherzyk a potem czy bedzie serduszko czy nie wiec stresu sobie same szykujecie ile tylko sie da... ja bym poszła w 7 -8 tygodniu gdybym nie była skazana na leki a tak to musze leciec do lekarza odrazu po pozytywnym tescie ale przenigdy nie dam sie zbadac tak wczesnie czy tez zrobic usg- uwazam ze to niepotrzebne i nikt mi jeszcze nie udowodnił ze to nie jest szkodliwe-uciskanie brzucha robinie usg przez ten "wibrator" a np seksu zakazuja wiec co za różnica czy tam mi wkłada lekarz paluchy lub tą sonde...
co do plamien, oczywiscie do lekarza natychmiast powinien przepisac luteine lub duphaston i zleci badanie beta hcg dwa razy w przeciagu 48 godzin powinien byc przyrost minimum 66% i wtedy nie ma co panikowac (ważny jest przyrost bety a nie jej jednorazowy poziom wiec dlatego należy badać jej wzrost), do tego mozna zbadac poziom progesteronu bo plamienia moga byc wywolalane np niskim poziomem tego hormonu jak i krwiakiem który czesto powstaje w pierwszym trymestrze.
a co do kota w domu... toxoplazmoza od kota mozna sie zarazic w jeden sposob-jego kupa lezy sobie w kuwecie kilka dni a "ty" wkładasz rękę w tą kupe troche sobie w niej grzebiesz a potem pach do buzi... toxoplazmoza najczesciej zarazamy sie od surowego miesa i niemytych owoców, wiec jak któras planuje wyrzucic biednego kota z domu to niech to przemysli a najlepiej pogada z weterynarzem o zarazaniu toxoplazmoza przez koty.

wiec streszczajac jak któras z was wedlug terminu OM jest teraz w 4-6 tygodniu ciazy to niech sie z tym liczy ze nic nie zobaczy na monitorze bo nikt nie jest w stanie okreslic precyzyjnie momentu zapłodnienia (mozna tylko przypuszczac jak miało się monitoring cyklu) i ciąża może być młodsza nawet o 2 tygodnie niż z OM

a alkohol i papierosy, cóż papierosy nie robia nic dobrego, a alkohol różne opinie słyszałam a nawet czytałam o zaleceniach bo rozrzedza krew i lepiej działa krążenie i lepiej jest dokrwiony maluszek ale jakos ja za tym nie jestem juz wole na poprawe krążenia brać acard który jest bezpieczny w pierwszym i drugim trymestrze ciaży i jest też często zalecany

ps cieszcie sie kazda chwila ciazy, i wierzcie w swoje dzieci, stres i zamartwianie sie dziecko tez czuje i ono nie wie czego sie boicie czy jego czy o niego ;-)

powodzenia dziewczyny

Ostatnia edycja:
Ja nigdy nie paliłam więc problemu nie mam, rzadko kiedy pijam i jakos ochoty nie mam:-D:-D
Do lekarza ide 28 kwietnia bo wcześniej nie ma terminów:confused2::confused2:
Czuje się świetnie, tylko mam koszmarna huśtawke nastrojów i ciągle bym spała...
Piersi najbardziej mnie bolą jak stanik nosze więc....nie nosze:-p:-p:-p
Ja wg. bety jestem między 5 a 7 tygodniem :-) A wg. om jak na suwaczku :-)

Ostatnia edycja:
witajcie
Jestem po wizycie u ginka, widać pęcherzyk ciążowy jest w macicy, to 4 tydzień, na razie nic więcej nie widać, dostałam skierowania na badania i duphaston z powodu tego że w pierwszej ciąży go brałam w pierwszym trymestrze, z powodu krwawień. Kolejna wizyta 30 kwiętnia i wtedy do piero karta ciązy. termin porodu na 21 grudnia. ;-)

reklama
witam wpadlam tylko bo troche was podczytuje i powiem pare slow
po pierwsze po co tak szybko do lekarza? jak nic nie boli, jak nie trzeba leków na podtrzymanie to nie spieszcie sie z wizytami to niepotrzebny dla was stres bo najpierw nic nie widac potem tylko pecherzyk a potem czy bedzie serduszko czy nie wiec stresu sobie same szykujecie ile tylko sie da... ja bym poszła w 7 -8 tygodniu gdybym nie była skazana na leki a tak to musze leciec do lekarza odrazu po pozytywnym tescie ale przenigdy nie dam sie zbadac tak wczesnie czy tez zrobic usg- uwazam ze to niepotrzebne i nikt mi jeszcze nie udowodnił ze to nie jest szkodliwe-uciskanie brzucha robinie usg przez ten "wibrator" a np seksu zakazuja wiec co za różnica czy tam mi wkłada lekarz paluchy lub tą sonde...
co do plamien, oczywiscie do lekarza natychmiast powinien przepisac luteine lub duphaston i zleci badanie beta hcg dwa razy w przeciagu 48 godzin powinien byc przyrost minimum 66% i wtedy nie ma co panikowac (ważny jest przyrost bety a nie jej jednorazowy poziom wiec dlatego należy badać jej wzrost), do tego mozna zbadac poziom progesteronu bo plamienia moga byc wywolalane np niskim poziomem tego hormonu jak i krwiakiem który czesto powstaje w pierwszym trymestrze.
a co do kota w domu... toxoplazmoza od kota mozna sie zarazic w jeden sposob-jego kupa lezy sobie w kuwecie kilka dni a "ty" wkładasz rękę w tą kupe troche sobie w niej grzebiesz a potem pach do buzi... toxoplazmoza najczesciej zarazamy sie od surowego miesa i niemytych owoców, wiec jak któras planuje wyrzucic biednego kota z domu to niech to przemysli a najlepiej pogada z weterynarzem o zarazaniu toxoplazmoza przez koty.

wiec streszczajac jak któras z was wedlug terminu OM jest teraz w 4-6 tygodniu ciazy to niech sie z tym liczy ze nic nie zobaczy na monitorze bo nikt nie jest w stanie okreslic precyzyjnie momentu zapłodnienia (mozna tylko przypuszczac jak miało się monitoring cyklu) i ciąża może być młodsza nawet o 2 tygodnie niż z OM

a alkohol i papierosy, cóż papierosy nie robia nic dobrego, a alkohol różne opinie słyszałam a nawet czytałam o zaleceniach bo rozrzedza krew i lepiej działa krążenie i lepiej jest dokrwiony maluszek ale jakos ja za tym nie jestem juz wole na poprawe krążenia brać acard który jest bezpieczny w pierwszym i drugim trymestrze ciaży i jest też często zalecany

ps cieszcie sie kazda chwila ciazy, i wierzcie w swoje dzieci, stres i zamartwianie sie dziecko tez czuje i ono nie wie czego sie boicie czy jego czy o niego ;-)

powodzenia dziewczyny

nie słyszałam jeszcze żeby lekarz odradzał seksu kobiecie w zdrowej i nie zagrożonej ciąży, a w pierwszej ciąży byłam badana i miałam usg (najpierw dopochwowe a potem przez brzuch) co trzy tygodnie do samego porodu i mam zdrową córcię, więc nie widzę tutaj szkodliwości tych badań

dzisiaj miałam pierwszą wizytę u lekarza, to zaledwie 4 tydzień ciąży i poszłam na tę wizytę całkowicie świadoma że lekarka nie wiele mi powie i to samo jej powiedziałam, że nie spodziewałam się usłyszeć nic szczególnego albo zobaczyć cokolwiek na monitorze, to mi odpowiedziała że lepiej przyjść za wcześnie niż za późno

Do góry