mam nadzieję że będę potrafiła to dobrze wyjaśnić;-)Aluśka O! podziel sie wiedzą, bo moja jak sie przewracała tak przestała:/// leniuch jeden, jak juz ma dość to rozłozy ręce i uskutecznia pływanie zamiast sie gibnąć w bok:-/
Jak dziecko leży na pleckach to jedna ręką łapiemy za pieluszkę a w drugiej dobrze mieć jakiś interesujący dziecko przedmiot (piłeczkę, grzechotkę itp.) i tym przedmiotem stymulujemy żeby dziecko po niego sięgnęlo ale rączką przeciwną do obrotu czyli tą która jest na górze po obrocie na boczek i jak dziecko wyciąga tą rączkę po ten przedmiot to od razu robi obrót oczywiście reka przy pieluszce moze pomóc jak nie wychodzi za dobrze;-)
a poza tym to pani fizjoterapeutka powiedziała ze nie powinno sie dzieci podciągać do siadu bo to zaburza ich prawidłowy rytm i może doprowadzić do skrzywienia kręgosłupa dzieciaczki prawidłowo siadają bocznie (podciągając sie np. łapiąc za szczebelki) albo z czworaka
kolejną ciekawą rzeczą jaką się dowiedziałam jest to ze dzieci do 3rż nie powinny nosić butów z wkładką ( tą wypukłą) bo to w tym czasie kształtowania sie stópki bardziej szkodzi niż pomaga