pytia
Fanka BB :)
mam tez kolejne pytanie dotyczące karmienia : z racji tego że jest to moja pierwsza ciąża , to moje doświadczenie jest marne - dużo czytam i pytam, od samego początku wiedziałam że chce karmić piersią, ale ... i tu rodzi sie pytanie: skąd będę wiedziała że mam pokarm w piersiach - jak sie to objawia? słyszałam że niektóre mamy nie mają wcale pokarmu i sa zmuszone karmic butelką, ale podobno produkcję pokarmu jakoś sie samemu stymuluje i ja juz nie wiem o co chodzi - prosze o Wasze podpowiedzi - jesli macie juz starsze dzieciaczki pozdrawiam![]()
Aguś - witam na grudniówkach
Karmienie to temat rzeka, w którym mnóstwo kontrowersji i sprzecznych opinii. Pewnie za jakieś 100 dni założymy specjalny wątek do porad latacyjnych.
Ale tak ogólnie: pokarm (nie ten właściwy, ale rzadki, tzw. siara) często pojawia się już w ciąży (przy ściśnięciu brodawek wypływają kropelki przezroczystej wydzieliny). Przy naturalnym porodzie pokarm powinien pojawić się od razu, tzn. przystawiając dziecko do piersi zaraz po porodzie, powinno zrobić parę łyczków tejże właśnie siary. "Powinnno" znaczy "zazwyczaj", a jak wiadomo, od każdej reguły są wyjątki. Generalnie im częściej się dziecko przystawia do piersi, tym bardziej pobudza się laktację. Nie martw się, poznasz, poznasz, że masz mleczko,aż za bardzo
Ufff, ale się rozpisałam, a to zaledwie malutki zarys