reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudniowe mamusie 2008

Z tego co czytałam to są różne opinie. Na pewno zalecane jest trzykrotne badanie USG (to możesz poczytać w necie), ale są też wypowiedzi, że USG można wykonywać częściej i że nie szkodzi dziecku. Jak jest naprawde tego nie wiadomo bo chyba nie ma żadnych wiążących wyników badań.

reklama
To i ja mam pytanie dotyczące spania. W jakiej pozycji najlepiej spać. Jestem przyzwyczajona do spania na brzuchu, póki co nie mam brzuszka ciążowego jest taki normalny, no może delikatnie zaokrąglony. Ale mam w sobie jakiś takie niepokój jak się położe na brzuchu czy nie zrobi dzidzi krzywdy:baffled:

Myszqa mam dokladnie to samo, jezeli chodzi o spanie:baffled:Zasypiam tylko na brzuchu, ale teraz juz nie moge, bo sie czuje, jakbym spala na jablku... Wiec mam pozycje embrionalna:-D
Co do usg, w Polsce mowicie ze jest trzy razy, u mnie w Niemczech lekarz mi robi za kazdym razem, teraz juz 5 raz, wiec jezeli by to az tak szkodzilo, chyba by mi tak czesto nie robil??

najlepiej spac na lewym boku. a co do usg to dokładnie niewiem ale gdzieś w gazecie czytałąm ze jakas para aktorow nie z polski :-) kupili taki sprzet i codziennie podglądali dzidziusia to juz przesada :-D

Mi Pani gin. powiedziała w 11 tyg ciąży, że jeszcze parę dni na brzuchu mogę spać a potem już nie. Ale ja śpię na boku odkąd wiem o dzidzi :-)

Właśnie przed chwilą po prostu MUSIAŁAM ugotować sobie zupę pomidorową :) I wreszcie, jak zjadłam, czuję się spełniona, haha. Mój mąz delikatnie puka się w głowę... ;)

Co do przesądów - to bzdury rzecz jasna, co najwyżej można się pośmiać. A jeśli chodzi o przewidywanie płci to ja znam dwie wersje (od babci ;) ): brzuszek bardziej podłużny, widoczny właściwie tylko z przodu, jak piłeczka = chłopiec, a okrągły, bardziej rozlany = dziewczynka. A drugi dotyczy smaczków, z tymże ja znam odwrotną wersję: jak ciągnie na konkrety to wróży chłopca, jak na słodkie to na dziewczynkę. Więc jak widać, co "kraj" to obyczaj. Co śmieszniejsze - w poprzedniej ciąży obie prognozy mi się sprawdziły, ciągnęło mnie na mięsko i konkrety i urodził się chłopiec, brzuszek też miałam "chłopięcy". Aaa, jeszcze jedno mi się przypomniało: wygładzona w ciązy cera = chłopak, odwrotnie = dzieweczka. Ja bym jednak traktowała to wszystko z przymrużeniem oka i na wesoło. Tu nie ma nieomylnych wytycznych.

Śpię na boku, choć normalnie też zawsze na brzuszku. W pierwszej ciąży ciężko mi się było przyzwyczaić, teraz jakoś zasypiam na boku bez problemów.

dla mnie najgorszy był początek, gdy się dowiedziałam bo już w 4 tc moja budowa ciała się zmieniła więc jak tylko USG potwierdzilo się to wogóle nie mogłam się ułożyc a teraz mimo że mam wystajacy brzuch to zasypiam na brzuchu - tak jest mi najwygodniej, tylko że na dwa tygodnie zmieniłam łóżnko i to takie rozkładame łóżko więc po rozłożeniu ma wgniecenie pośrodku - wgnębienie i było mi bardzo wygodnie bo akurat tak się lokowałam w ten środek z brzuchem

apropos jedzenia to chyba na słodkie - wróżą dziewczynkę!!!
ja bym jadła non stop wypieki domowe i owoce a na mięso to czasem patrzeć nie mogę!

reklama
Do góry