reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudniowe mamusie 2008

reklama
Dziewczyny gratuluję Syneczków.
Byłam dzisiaj u fryzjera i zrobiłam sobie odrosty, bo w piątek idziemy do teściowej na imieniny. Niech widzi, ze w ciąży też można jako tako wyglądać, a nie tak jak jej córeczka, która chodzi w workach, wiecznie stęka, że zmęczona, a siedzi w domu i nic nie robi, nawet obiadu nie ugotuje, ale ona już taka jest mumia egipska, nawet przed ciążą tak miała. Ja nie mam zamiaru robić z siebie takiej męczennicy.
W czwartek idę do lekarza i mam nadzieję, ze zrobi mi usg i potwierdzi, ze jest Dziewczynka, bo jak nie to synek będzie miał większość różowych ubranek, nie mogłam się powstrzymać i trochę pokupowałam pod dziewczynkę. mam nadzieję, że tamten doktorek sie nie pomylił.

A poza tym to strasznie sie zdenerwowalam . Wczoraj bylam na wizycie u lekarza i zapytalam o glukoze poniewaz powinnam dostac juz na nia skierowanie. A babeczka mowi do mnie ze na poczatku ciazy mi robili i wyszlo dobrze wiec nie potrzebuje teraz sprawdzac :wściekła/y: Ja to sie z nimi nadenerwuje w tej ciazy. A teraz lepsze: dala mi natomiast skierowanmie na przeswietlenie klatki piersiowej. Mam dwa wyjscia robic je teraz alboi po porodzie. Warunek jest taki ze jezeli " nie dam sie" teraz , to nie dostane dziecka!!!! poniewaz potraktuja mnie jak matke z gruzlica. .................................teraz moze wyjasnie o co chodzi z ta gruzlica. Jako Europejskie kobiety bylysmy szczepione na gruzlice i mamy w sobie przeciwciala. Amerykanie nie byli i jak robia na poczatku ciazy probe turbikuleniowa (czy jak jej tam ) to wychodzi jakbysmy byli chorzy. Przeswietlenie jest poto zeby potwierdzic lub wykluczyc . Oczywiscie ze nic nie znajda ale w dokumentacji musi byc:crazy: Takze wszystkie Polki, Rosjanki itp jestesmy na to narazenia.....................strasznie sie boje!!!!!:baffled: Ale dziecko chce dostac po porodzie. HELP, bo mnie az trzesie ze zlosci:no:

Gratuluje synka :-), wreszcie chłopcy :-D
A co z dokumentacją Twojego zdrowia z Polski ? Może jak przedstawisz im, że dostałas szczepionke to nie bedziesz musiała robic przeswietlenia.

W zdjęciach są fotki Nikoli z USG 3D/4D. Widac na nich rzęsy moejego męża, usta męża i mój nosek hihih:-)
Tak więc to fajna sprawa no i jeszcze widziałam piętki , którymi mnie Mała kopie.
Ja polecam to USG:-)

Widziałam fotki Nicoli, są super tym bardziej ze nie ma wątpliwości ze to dziewczynka, ja mam taka z poprzedniej ciązy gdzie nie wątpliwości że to chłopiec, a teraz nie wiem. Może na 4D sie dowiem.

Ja w poprzedniej ciąży miałam USG 3D i mam z nich fotki na płycie. Powiedz mi czym rózni sie USG 3D od 4D. Niby mówią że to drugie jest w ruchu, czy faktycznie widac żeby dzidzia była w ruchu?

Yoka........nie chca respektowac "nie ich" dokumentacji :-( juz to przerobilam z nimi. Mowia ze zdjecie dziecku nie zaszkodzi bo przykryja brzuch i tyle z nimi gadania:crazy:
oceanity....tez mi nie w smak robic, moglabym grac na zwloke ale troszke sie boje ze nie dadza mi dzieciaczka

dziekuje dziewczyny jeszcze raz za gratulacje:tak:

Witam ciezarowki:-)

Dosc dlugo do was nie zagladalam, a produkcja postow widze szla pelna para:tak:
Ciesze sie ze macie sie dobrze, gratuluje wszystkim mamom corek i synow, oraz witam nowe formulowiczki;-)
Ja wrocilam z Polski, wiadomo, wszedzie dobrze, ale w swoim domku najlepiej.
Jestem po usg 3D, bylo super, moj chlopak miewa sie dobrze, ma juz 780gram:szok: i termin mam juz nie na grudzien, ale na 24listopad. Mam nadzieje, ze pozwolicie zostac:laugh2:
Moje swedzenie niestety nie przeszlo, robilam badania na proby watrobowe, czy nie mam cholestazy, ale wszystko wyszlo w normie. Wiec widocznie taka "uroda" mojej ciazy.
Czy mozecie mi przeslac linka, na wpisanie imienia dziecka jako suwaczek?? Super to wyglada, z gory dziekuje.:-)

No to ładnie sie gonimy. Ja mam na 25 listopada a córcia waży 761 gram:-)

Już wszystko wiadomo - będzie SYNUŚ :-D
Jestem okrutnie szczęsliwa, buzia mi się cieszy jakbym się czegoś napaliła:-)
Synek zdrowy i ruchliwy ale troszkę nieśmiały bo zasłaniał buziulkę rączkami:-)
I bawił się pępowinką i zwariuje zaraz ze szczęścia :rolleyes:

No to GRATULACJE!!!!

Widziałam fotki Nicoli, są super tym bardziej ze nie ma wątpliwości ze to dziewczynka, ja mam taka z poprzedniej ciązy gdzie nie wątpliwości że to chłopiec, a teraz nie wiem. Może na 4D sie dowiem.

Ja w poprzedniej ciąży miałam USG 3D i mam z nich fotki na płycie. Powiedz mi czym rózni sie USG 3D od 4D. Niby mówią że to drugie jest w ruchu, czy faktycznie widac żeby dzidzia była w ruchu?

Tak widać , że są w ruchu no i jeszcze mają inny kolor i wtedy lepiej widac twarzyczkę;-)

A my juz po USG. Córcia przytyła przez tydzień 100 gram i waży 761 gr oraz ma ok 30 cm:-)
Jest zdrowa i żywiołowa.
A mamusia dostała skierowanie na krew , mocz , grupę Rh ( u nas jest konflikt serologiczny)i ... glukozkę:-D Już się jej nie mogę doczekać:-)

Czesc dziewczyny.Widze ze nowe chloptasie na forum. Wyslijcie mi priva z imionkami to dopisze dzieciaczki.

Co do imionek to chyba mamy :tak: Tak dzis mnie cos naszlo i trafilam imie co naprawde wydaje mi sie pasowac do mojej kruszynki, mojemu mezowi tez bardzo sie podoba i juz raczej zostanie Iwan :-)

Ewushka szczerze mówiąc to nie rozumiem dlaczego nie chcą respektować polskiej dokumentacji.....
Decyzja należy do Ciebie,ale ja nie zrobiłabym tego badania....:-(
A możesz zrobic je na koniec ciąży???

Ostatnia edycja:
reklama
Promieniowanie rentgenowskie a ciąża
DEFINICJA

Zagrożenia związane z wpływem promieniowania rentgenowskiego na prawidłowy przebieg ciąży i rozwój płodu.

OBJAWY I PRZEBIEG

Stopień szkodliwości prześwietlenia w czasie ciąży uzależniony jest od wielkości zastosowanej dawki promieniowania, okolicy ciała poddanemu badaniu RTG jak również od okresu ciąży, w którym zostało ono wykonane. W czasie ciąży nie powinny być wykonywane badania wymagające użycia promieniowania rentgenowskiego. Nowoczesna aparatura rentgenowska umożliwiająca wysyłanie niewielkich dawek promieni, wykorzystywanych do przeprowadzenia większości badań diagnostycznych (np. Rtg zęba) jest wprawdzie bezpieczna i nie powinna mieć negatywnego wpływu na płód jednakże wciąż stanowi czynnik ryzyka. Przy badaniach wymagających dużych dawek napromieniowania istnieje ryzyko uszkodzenia m. in. centralnego układu nerwowego płodu. Promienie RTG mogą także być przyczyną uszkodzenia płodu, szczególnie, gdy badanie wykonywane jest w pierwszych tygodniach trwania ciąży, czyli w czasie formowania się zarodka i wykształcania płodu.

WEZWIJ LEKARZA, GDY...

Zawsze należy poinformować lekarza zlecającego badanie, o istnieniu ciąży. Każda ciężarna przed udaniem się na badanie RTG powinna wraz z lekarzem przedyskutować konieczność wykonania tego badania. Może on zmienić badanie na mniej inwazyjne i bardziej bezpieczne w ciąży. W niektórych sporadycznych przypadkach, gdy istnieje bezwzględna konieczność wykonania RTG, na brzuch kobiety nakładany jest specjalny ołowiany fartuch ochronny, zabezpieczający przed wniknięciem promieni do płodu.

Do góry