reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudniowe mamusie 2008

reklama
Kiedy zgłosić się na USG
O tym, ile razy będziesz musiała zgłosić się na badania, zdecyduje twój ginekolog – zwykle od trzech do pięciu razy.
Między 6. a 8. tygodniem ciąży.Sprawdza się, czy zarodek znajduje się w macicy (można już zauważyć bijący punkcik – to serce), a także określenie wieku ciążowego oraz tego, czy nosisz w sobie jedno, czy więcej dzieci.
Między 11. a 14. tygodniem. Czasem to badanie nazywane jest genetycznym, gdyż wykonuje się wtedy m.in. pomiar tzw. przezierności karku i ocenia się kości nosowe płodu – by wykryć, czy maluszkowi nie grozi zespół Downa i inne nieprawidłowości genetyczne czy wady serca. Przezierność karkowa to bardzo mały zbiornik płynu znajdujący się na karku płodu. Ponadto podczas tego badania mierzy się długość dziecka, ogląda zarys główki, kończyny, paluszki, widać już żołądek, pęcherz moczowy.
Między 18. a 23. tygodniem. Ocenia się wszystkie narządy płodu, ogląda buźkę dziecka, serce, płuca, żołądek, nerki. Mierzy się malca i określa jego płeć.
Między 28. a 32. Tygodniem. Mierzy się główkę, obwód brzuszka i długość kości – wszystko to pozwala wykryć wewnątrzmaciczne zahamowania wzrostu dziecka, ocenia się indeks płynu owodniowego, stopień dojrzałości łożyska. Podobnie jak w czasie poprzedniego badania.
Ostatnie między 38. a 40. tygodniem.
To badanie ma na celu oszacowanie masy dziecka i objętości płynu owodniowego, a gdy poród się „spóźnia” upewnienie, czy dziecko jest bezpieczne w macicy i czy czasem ciążę nie trzeba szybko zakończyć.

Więcej do poczytania na ten temat
Badanie USG - Zdrowie - arykuł

Witam ponownie...widzę ,że temaciki sie kręcą jak nic hahaha
Co do seksu to ja też tak raczej jak modliszka....hahaha nie wiem jakos nie bardzo mam ochote na cokolwiek....misiu się złości,ale jakos sobie radzi....;-)
Marzycielka ja znam też skądś takie teksty....hahahah

hahahha marzycielka widzisz jak chłop chce się szybko zrehabilitować:-D

Yoka a co ma biedak zrobić?? Jeszcze mu Marzycielka powie żeby sobie radził sam do końca ciąży;);) To teraz woli się podlizac:):) i udobruchać złośnicę:)

:-D:-D:-D:-D zaraz walnę ze smiechu.

Ja robię USG u swojego lekarza bo i tak chodzę do kliniki i podobno najlepszego gościa więc nie mam po co zmieniać ale to USG 3D robię w innymm gabinecie bo tam dają płytkę z głosem lekarza i dokładnie wszystko objaśniają.:-)

ale sie rozpisalyscie od rana;-) jeszcze wszystkiego nieprzeczytalam bo musze isc obiad zrobic. co do farbowania wlosow to tez sllyszalam ze mozna ale ja niefarbuje takze dokladnie niewiem
co do zakupow to ja niestety niemam od kogo dostac i musze wszystko kupic troche dzis juz kupilam ale to na osobnym watku napisze;-)

reklama
Witam w poniedziałkowy poranek

Wlasnie mialam zapytac Was co sadzicie o farbowaniu a tu wchodze i gotowa odpowiedz. Chcialam zrobic balejage i teraz musze tylko upewnic sie jakich farb ozywa moja fryzjerka.

A co do przytulania to u nas tez slabiutko wczoraj maz mnie skusil, chocbym nie miala ochoty to on juz ma te swoje sposoby...;-)

Do góry