reklama
Jest wiele rodzajów gronkowca. To nie tylko gronkowiec złocisty, nie ma więc co wpadać w panikę. Możliwość zakażenia się jest niestety w każdym szpitalu, mnie np. zaaplikowano gronkowca skórnego poprzez cewnik. Przykre ale prawdziwe. To tak jak z ryzykiem wyjścia na ulicę - zawsze może ci spaść cegła na głowę. Ale nie musi. :-(
M
Mka10
Gość
ehhh ale sie bajzel zrobil... nie wiem jak jest cel w mieszaniu paciorkowca z gronkowcem... TO SA DWIE ZUPELNIE ROZNE RZECZY!!
nie wiem jak to jest z gronkowcem,ale wiele bakterii-patogenów dziecko może "otrzymać" od matki podczas porodu.Moim zdaniem najważniejsze są badania i profilaktyka-czyli zakwaszanie środowiska pochwy-czego nie "lubią" patogeny.Mi lekarz polecił provag-probiotyk doustny...
proszę Cie o pomoc, mianowice mam gronkowca złocistego i jestem w 38tc. martwie sie strasznie jaki to moze miec wpływ na maluszka i czy nie lepiej zrobic cc?biore na niego tabletki ale nie wiadomo czy pomogą - jesli nie to czy podaje sie dziecku takze antybiotyk po urodzeniu? jesli miałas z tym stycznośc proszę o info i radę. Z góry dziekiehhh ale sie bajzel zrobil... nie wiem jak jest cel w mieszaniu paciorkowca z gronkowcem... TO SA DWIE ZUPELNIE ROZNE RZECZY!!
Witam mam pytanie czy wymaz pobrany podczas stosowania lactovaginalu moze byc niemiarodajny. Zażywam profilaktycznie lactovaginal z uwagi na korzystanie z basenu a chcialabym wykonac ten posiew czy wynik nie bedzie przez to zafałszowany. Pozdrawiam
Marta - miałam gronkowca w ostatniej ciazy, moja coreczka go nie przejęła podczas porodu- tzn miala wymazy pobrane i miala go w uszach, nosie itp, ale nie przeradziło się to w infekcję. Jeśli Twoje dziecko przejmie bakterie i jednak infekcja bedzie miała miejsce, to zostanie to wykryte przez badanie crp i Twoje dziecko bedzie mialo podany antybiotyk. Tak miałam skolei przy pierwszym dziecku, a teraz chłop na schwał, 90 centyl, zdrowy, nawet kataru nie łapie. W ciazy wiele, naprawdę wiele kobiet ma infekcje bakteryjne, zmienai sie wtedy srodowisko w pochwie i latwiej o nie. Gorzej jest jesli infekcja jest silna i jest wczesniejsza ciaza, bo wtedy osłabia szyjkę macicy i błony płodowe, łatwiej o szybszy poród.
Nikulek - nie zakłamie, Lactovaginal ma inne bakterie, dobre oczywiście.
Nikulek - nie zakłamie, Lactovaginal ma inne bakterie, dobre oczywiście.
tulipanek1208
Zaangażowana w BB
Witam! Mam pytanie...2 tygodnie temu, będąc w 8 tygodniu upragnionej i długo wyczekiwanej ciąży wykryto u mnie ciąże obumarłą,miałam zabieg łyżeczkowania ponieważ nie poroniłam samoistnie ani po lekach poronnych... przeżyłam koszmar, jednak po upływie tych 2 tygodni, za namową i poradami dziewczyn na forum dla kobiet po takim samym przeżyciu zrobiłam badania...zaczęłam od wymazów... Mykoplasma i Ureaplasma wyszła ujemne jednak posiew wykazał u mnie bakterię paciorkowca B (chyba tak to się nazywa)... Czy ta bakteria mogła byc przyczyną śmierci maleństwa????
reklama
U mnie krótko po cc okazało się, że też byłam nosicielem. Nie wiem czy już w ciąży czy zaraziłam się po cc, ponieważ lekarz nie zalecił takiego badania. Na szczęście mały się nie zaraził :-) U nas badanie kosztuje 23zł.
Po angielsku to coś w rodzaju 'group B strep screening'
Ech, coś mi się pokręciło Myślałam, że jest tylko 1 strona wątku
Po angielsku to coś w rodzaju 'group B strep screening'
Ech, coś mi się pokręciło Myślałam, że jest tylko 1 strona wątku
reklama
Podziel się: