reklama
Lenuszka
Mamusia Gajusi
- Dołączył(a)
- 2 Grudzień 2009
- Postów
- 18 945
Lena- czy jest tu przepis na salatkę z makaronem ryżowym i tą z zupek chińskich????????????? Nie moge znalezc a napaliłam się ze jutro zrobię na męża urodzinki..
kochana noie ma chyba jakn ogarne to zaraz napisze
Lenuszka
Mamusia Gajusi
- Dołączył(a)
- 2 Grudzień 2009
- Postów
- 18 945
SAŁATKA CHIŃSKA
Zupki przyrządzić wg przepisu na opakowaniu, jedynie zalać je mniejszą ilością wody. Ostudzić. Filet z kurczaka pokroić w kostkę, usmażyć na oleju, pod koniec smażenia dodać przyprawy i ostudzić. Kapustę pekińską drobno posiekać (można nie dawać jej całej). Fasolę i kukurydzę osączyć z zalewy. Czerwoną paprykę pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki razem połączyć. Dodać majonez, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać.
- 1 łagodna zupka chińska
- 1 ostra zupka chińska
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- kapusta pekińska
- puszka czerwonej fasoli
- puszka kukurydzy
- słoik papryki konserwowej (600 ml)
- 3 jajka
- majonez
- sól
- pieprz
Zupki przyrządzić wg przepisu na opakowaniu, jedynie zalać je mniejszą ilością wody. Ostudzić. Filet z kurczaka pokroić w kostkę, usmażyć na oleju, pod koniec smażenia dodać przyprawy i ostudzić. Kapustę pekińską drobno posiekać (można nie dawać jej całej). Fasolę i kukurydzę osączyć z zalewy. Czerwoną paprykę pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki razem połączyć. Dodać majonez, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać.
Lenuszka
Mamusia Gajusi
- Dołączył(a)
- 2 Grudzień 2009
- Postów
- 18 945
SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM
- Makaron ryżowy
- Szynka ok 30 dag
- Ogórek zielony 1 duży
- czosnek zalezy czy ma być fest czosnkowa ok 5 zabków
- koperek
- moze byc tez jajko
Makaron ryzowy ugotowac. Pozostałe składniki pokroić w kosteczke, czosnek przecisnąć przez praskę wszystko wymieszac z majonezem do smakuOczywiście pieprz i sól
Lenuszka
Mamusia Gajusi
- Dołączył(a)
- 2 Grudzień 2009
- Postów
- 18 945
dosyć sporo a na ile osób bo ja zrobiłam z 2 +jeszcze inne składniki i pół dałam mamie bo byśmy nie przejedli!!Proponuje z jednej zrobicDzięki Lenka!!!!! Jesteś niezastąpiona)))))))))
Tej z zupek to chyba strasznie duzo wychodzi coo??
Wklejam przepisy na zupkę chińską i pierożki won ton , by nie zgubić
podstawowy przepis na rosołek chiński
1,5 litra bulionu drobiowego
2-3 papryczki chili drobno pokrojone w kosteczkę
5-7 cm korzeń imbiru pokrojony w cieniutkie plasterki
1-2 - posiekane trawy cytrynowe( mozna posiekać lub wrzucić w całości i przed podaniem wyjąć.tylko środek żdzbła trawy się wrzuca do zupy , łatwo go znaleść bo jest miękki )
2-5 łyżek sosu sojowego (doprawiamy do smaku jak już zupka będzie gotowa)
garść posiekanej natki kolendry (przed samym podaniem zupy wrzucamy)
Łatwo przygotować ponieważ wrzucasz do bulionu imbir chili i trawę cytrynową
Aha zamiast trawy cytrynowej można dodać skórkę z połowy limonki startą , ona odda cytrynowy aromat
Zagotować należy składniki wyżej , doprawić do smaku sosami pogotować z 5 minutek potem można wrzucić makaron ryzowy , sojowy lub pierożki won ton i pogotowac kilka chwil (3 minuty do 4 ) na wolnym ogniu az zmięknie makaron.
Przed podaniem dodajemy dymkę i kolendrę i jemy
Można alternatywnie dodać do zupy mleczko lub smietanke kokosową -- pyycha ja uwielbiam z mlekiem kokosowym
i jak już zupka jest na talerzu skrapiam sobie odrobiną cytryny
podstawowy przepis na rosołek chiński
1,5 litra bulionu drobiowego
2-3 papryczki chili drobno pokrojone w kosteczkę
5-7 cm korzeń imbiru pokrojony w cieniutkie plasterki
1-2 - posiekane trawy cytrynowe( mozna posiekać lub wrzucić w całości i przed podaniem wyjąć.tylko środek żdzbła trawy się wrzuca do zupy , łatwo go znaleść bo jest miękki )
2-5 łyżek sosu sojowego (doprawiamy do smaku jak już zupka będzie gotowa)
garść posiekanej natki kolendry (przed samym podaniem zupy wrzucamy)
Łatwo przygotować ponieważ wrzucasz do bulionu imbir chili i trawę cytrynową
Aha zamiast trawy cytrynowej można dodać skórkę z połowy limonki startą , ona odda cytrynowy aromat
Zagotować należy składniki wyżej , doprawić do smaku sosami pogotować z 5 minutek potem można wrzucić makaron ryzowy , sojowy lub pierożki won ton i pogotowac kilka chwil (3 minuty do 4 ) na wolnym ogniu az zmięknie makaron.
Przed podaniem dodajemy dymkę i kolendrę i jemy
Można alternatywnie dodać do zupy mleczko lub smietanke kokosową -- pyycha ja uwielbiam z mlekiem kokosowym
i jak już zupka jest na talerzu skrapiam sobie odrobiną cytryny
reklama
Pierożki Chińskie won ton
Ciasto najlepiej zrobić z mąki ryżowej i wody ale jak nie masz nic sie nie stanie jak będzie to ciasto z pszennej i wody.
Ciast trzeba rozwałkować cieniej niż na nasze polskie pierogi
Z ciasta się wycina kwadraciki i zwija jak nasze tylko beZ falbanek i dużo mniejsze Wielkości naszych średnich uszek
Farsz
0.5 kg mieska mielonego najlepiej wołowego
4-5cm imbir
2 ząbki czosnku
3 łyzki sosu sojowego
sól(ewentualnie)
i albo pieprz albo coś ostrego
Imbir zetrzeć na tarce z grubymi oczkami , czosnek przepuścić przez praskę do czosnku
Wszystko sru fru wymieszać. Ponadziewać i gotować 5-8 minut(w zależności od wielkości)
I teraz tak mozna zrobić z mieskiem , można zrobić z krewetkami posiekanymi , można zrobić z mięsem zmiksowanym z fileta kurczaka.
Do farszu kurczaka i krewetek fajnie jest dodać natkę kolęndy i odrobinkę soku z cytryny pyycha
Można do farszu dodać pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę , pokrojone drobno i podsmażone pieczarki , pokrojoną w paski i na pół marcheweczkę. Wedle uznania
To są moje wariacje na temat pierozków Wspaniałe są gotowane na parze! i mój sos sojowy z imbirę i dymką do tego
Ciasto najlepiej zrobić z mąki ryżowej i wody ale jak nie masz nic sie nie stanie jak będzie to ciasto z pszennej i wody.
Ciast trzeba rozwałkować cieniej niż na nasze polskie pierogi
Z ciasta się wycina kwadraciki i zwija jak nasze tylko beZ falbanek i dużo mniejsze Wielkości naszych średnich uszek
Farsz
0.5 kg mieska mielonego najlepiej wołowego
4-5cm imbir
2 ząbki czosnku
3 łyzki sosu sojowego
sól(ewentualnie)
i albo pieprz albo coś ostrego
Imbir zetrzeć na tarce z grubymi oczkami , czosnek przepuścić przez praskę do czosnku
Wszystko sru fru wymieszać. Ponadziewać i gotować 5-8 minut(w zależności od wielkości)
I teraz tak mozna zrobić z mieskiem , można zrobić z krewetkami posiekanymi , można zrobić z mięsem zmiksowanym z fileta kurczaka.
Do farszu kurczaka i krewetek fajnie jest dodać natkę kolęndy i odrobinkę soku z cytryny pyycha
Można do farszu dodać pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę , pokrojone drobno i podsmażone pieczarki , pokrojoną w paski i na pół marcheweczkę. Wedle uznania
To są moje wariacje na temat pierozków Wspaniałe są gotowane na parze! i mój sos sojowy z imbirę i dymką do tego
Podziel się: