Witam
Eremka ja jeszcze sie ucze.Po czym poznac ze watroba oslabiona ano po maksimach i minimach energetycznych watroby. [...]
Co do nerek widzisz w nich sa 3 rodzaje energii [....] Mam nadzieje ze cos zrozumialas.Pozdrawiam wszystkich
Witam wszystkich,
Squomage: dzięki serdeczne za odpowiedź, myślę, że nie tylko mnie się przydała. Brzydkie paznokcie u nóg mogą świadczyć także o niezrównoważonym meridianie śledziony/trzustki. Ja nie znam Twojego dziecka, nie prowadzę obserwacji, więc nie mogę nic wiążącego opowiedzieć, ani wyrokować. Jednak uważam, że osoby, które o meridianach nie mają pojęcia, mogą, na podstawie zbyt krótkich i mało wyczerpujących temat wypowiedzi na forum, wyrobić sobie złe nawyki, żle zaszufladkować przyswojoną sobie wiedzę i popełniać błędy w jej stosowaniu. Paluch stopy jest początkiem meridianu śledziony/trzustki oraz wątroby. Oba narządy związane są z trawieniem (ale jednak trochę inaczej), a także z innymi aspektami naszego ja. Do tego, by stwierdzić, czy zakłocona jest energia w jednym z nich potrzeba jeszcze kilku innych obserwacji (kształt twarzy: oczu, uszu, ust, brwi, zmarszczek, kondycji włosów, kondycji fizycznej, a przede wszystkim psychicznej). Ja wiem, że to forum nie jest salą wykładową i trudno tu przekazać całą wiedzę na temat meridianów (a wiedza to ogromna). Warto by może jednak wprowadzając nowe pojęcie na to forum, powiedzieć pokrótce, co to jest meridian, albo odesłać do mądrej literatury. Niechże ci, którzy są naprawdę początkujący mają szansę dowiedzieć się czegoś naprawdę pomocnego.
A o tych energiach w nerkach jeszcze muszę sobie gdzieś doczytać. Czy ktoś wie gdzie to mogę zrobić???
Pozdrawiam was serdecznie i jestem pełna podziwu dla was - kobitki, bo mimo absorbujących dzieci, macie jeszcze czas, by tutaj poplotkować, powymieniać się itp itd itp....