reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Gorączka u niemowlaka-przyczyny i badania

Jagoda132

Fanka BB :)
Witam,
Córka skończone 5 mcy, od czwartku ma gorączkę z reguły 38-39,5 zbijam paracetamolem. Wczoraj byliśmy u lekarza, nie stwierdził podczas badania ani czerwonego gardła, ani problemów z uszami, osluchowo wszystko dobrze. Zrobiono nawet crp wyszło poniżej 1, wymaz z nosa-wyniki negatywne.
Dzisiaj dałam mocz do badania, wyszło tylko białko w moczu 25 mg/dl, bakterie i nabłonki płaskie: pojedyncze.
Wiecie co to może oznaczać? Może mieliście podobne problemy?
Nie wiem czy podawanie paracetamolu trochę nie zaburzyło wyników, myśle żeby je powtórzyć w poniedziałek.
Teraz do lekarza mogę się umawiać na konsultacje dopiero w poniedziałek, dlatego szukam porady u was.
Ogólnie dziecko jest markotne, płaczliwe, niespokojne przy piersi i strachliwe, złe reaguje na jakies nagle ruchy, wzdryga się w czasie snu, jest bardzo wyczulona jak coś spadnie, czy na jakies głośniejsze dźwięki. Ma problemy ze snem i problemy brzuszkowe, to jest tez ten czas ze idą pierwsze zeby tj. Ślinienie ogólne rozdrażnienie, ale gorączka jest za wysoka jak na zeby z tego co powiedział lekarz, poza tym nie widzę np. zaczerwienionych dziąseł.
Może to infekcja tylko te wyniki moczu nic mi nie mówią.
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
reklama
Witam,
Córka skończone 5 mcy, od czwartku ma gorączkę z reguły 38-39,5 zbijam paracetamolem. Wczoraj byliśmy u lekarza, nie stwierdził podczas badania ani czerwonego gardła, ani problemów z uszami, osluchowo wszystko dobrze. Zrobiono nawet crp wyszło poniżej 1, wymaz z nosa-wyniki negatywne.
Dzisiaj dałam mocz do badania, wyszło tylko białko w moczu 25 mg/dl, bakterie i nabłonki płaskie: pojedyncze.
Nie wiem czy podawanie paracetamolu trochę nie zaburzyło wyników, myśle żeby je powtórzyć w poniedziałek.
Teraz do lekarza mogę się umawiać na konsultacje dopiero w poniedziałek, dlatego szukam porady u was.
Ogólnie dziecko jest markotne, płaczliwe, niespokojne przy piersi i strachliwe, złe reaguje na jakies nagle ruchy, wzdryga się w czasie snu, jest bardzo wyczulona jak coś spadnie, czy na jakies głośniejsze dźwięki. Ma problemy ze snem i problemy brzuszkowe, to jest tez ten czas ze idą pierwsze zeby tj. Ślinienie ogólne rozdrażnienie, ale gorączka jest za wysoka jak na zeby z tego co powiedział lekarz, poza tym nie widzę np. zaczerwienionych dziąseł.
Pozdrawiam
Może trzydniówka? Charakteryzuje się tym, że są 3 (lub 4) dni wysokiej gorączki, a potem wysypka.

Rozumiem, wiec chyba muszę odczekać weekend, obserwować dziecko i powtórzyć badania moczu przed wizyta. Niepokoi mnie to białko w moczu.
Jedyne co wyczytałam, ze przy gorączce może występować, ale nie wiem jakie są normy.
Co do zbijania gorączki. Czy konieczne jest takie naprzemienne podawanie dwóch leków? Myślałam ze jak paracetamol pomaga to mogę na razie wstrzymać się z inuprofenem.

Rozumiem, wiec chyba muszę odczekać weekend, obserwować dziecko i powtórzyć badania moczu przed wizyta. Niepokoi mnie to białko w moczu.
Jedyne co wyczytałam, ze przy gorączce może występować, ale nie wiem jakie są normy.
Co do zbijania gorączki. Czy konieczne jest takie naprzemienne podawanie dwóch leków? Myślałam ze jak paracetamol pomaga to mogę na razie wstrzymać się z inuprofenem.
Jak paracetamol pomaga to nie musisz dawać ibuprofenu.

A jak to jest przy dłuższym stosowaniu? Na ulotce jest nie stosować dłużej niż 3 dni.
I jeszcze jedno niepokoi mnie ten odruch jakby moro - wzdryganie się w ciągu dnia. Czy to może być spowodowane złym samopoczuciem, gorączka?

Ostatnia edycja:
Owszem, to mogą być zeby. Od dłuższego czasy dziecko się ślini, wciąż wszystko gryzie, jest przy tym nerwow i wydaje mi się ze teraz takie dotykanie/próba masowania dziąseł sprawia jej bol.
Jednak mówi sie, ze przy zębach tak wysoka gorączka nie występuje, wiec szukam innej przyczyny.

Witam,
Pozdrawiam
To może być tzw trzydniówka - gorączka przez 3 doby, która kończy się potem wysypką. Co do zębów, moja córka (ale to powyżej roku) miała pod 38 i przy braku innych objawów stwierdzono że być może od zębów (trójki), a poza tym gorączka raz była, raz nie.

Nie znam się na wynikach badań.

A zachowanie jest niestety typowe przy gorączce.

Z tego co mi wiadomo, a już dużo przeszłam infekcji u dziecka, z gorączkami - podaje się ibuprofen co 6-8h. Jeśli prędzej niz po tym czasie gorączka nawraca, to należy podać paracetamol i robić naprzemiennie, czyli potem znów po tym upływie od poprzedniego podania ibuprofen znów ibuprofen itd. Najlepiej wtedy sobie zapisywać to wszystko żeby się nie pogubić. Ja polecam ibuprofen, bo on działa też przeciwzapalnie, a paracetamol jest dobry po szczepieniach albo właśnie naprzemiennego stosowania.

reklama
Czy dziecko przy gorączce może być takie strachliwe? Jest chwila, ze się pobawi przez kilka minut, troszkę ja rozwesele i za chwile płacz albo takie piski jakby się dziecko wystraszyło czegoś i raczki idą do tylu jak przy otuchy moro. Najlepiej jest na rękach albo przy cycu ( chyba, ze brzuszek boli i chce zrobić kupkę to wtedy się odrywa, pręży i płacze).
Masakra. Jeszcze jak zaśnie to tez się nagle wybudza zalękniona. Myśle, ze tez jest przemęczona przez to ciagle przebudzenie się.

Do góry