reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ginekolog od MTHFR WROCŁAW

Poroniłam w 3 miesiącu ciąży. W rodzinie było dużo przypadków udarów,dlatego też mój ginekolog skierował mnie na badania pod kątem trombofilii, bo wszystkie inne wyszły okey. Mam mutacje a1298c w homozygocie oraz PAI 1 4/5G również w homozygocie. Pozostałe czynniki jak V leiden są w porządku. O pierwszą ciążę starałam się prawie rok (tą utraconą). Teraz już 7 cykl po stracie i nic...
I co teraz Twój ginekolog proponuje? Zbadalas homocysteine? Dostałaś acard do starań? Heparynę od + testu? Dlaczego chcesz go zmienić? Dopytywałam o wynik, bo mthfr jest okryte złą sławą a tak naprawdę pai homozygotyczne jest groźniejsze. Napiszę do Ciebie priv

reklama
Poroniłam w 3 miesiącu ciąży. W rodzinie było dużo przypadków udarów,dlatego też mój ginekolog skierował mnie na badania pod kątem trombofilii, bo wszystkie inne wyszły okey. Mam mutacje a1298c w homozygocie oraz PAI 1 4/5G również w homozygocie. Pozostałe czynniki jak V leiden są w porządku. O pierwszą ciążę starałam się prawie rok (tą utraconą). Teraz już 7 cykl po stracie i nic...
Przykro mi 😔 robiliście badania zarodka?? W tym wszystkim co napisałaś to pai w homozygocie jest groźniejsze pod kątem ciąży niż mthfr. Powinnaś mieć wdrożony acard i heparynę najpóźniej od ppzytywmego testu. Ja przy pai w heterozygocie miałam acard 150 od starań i heparynę od dodatniej bety. Ale miałam też czynnik V dodatni

Przykro mi 😔 robiliście badania zarodka?? W tym wszystkim co napisałaś to pai w homozygocie jest groźniejsze pod kątem ciąży niż mthfr. Powinnaś mieć wdrożony acard i heparynę najpóźniej od ppzytywmego testu. Ja przy pai w heterozygocie miałam acard 150 od starań i heparynę od dodatniej bety. Ale miałam też czynnik V dodatni
Byłam już u 2 ginekologów, którzy twierdzą,że nowe badania nie zalecają podawania Acardu i heparyny ... Szukam dobrego ginekologa,który poprowadzi kolejną ciążę. Boje się kolejnej straty :(

Nie robiliśmy badań zarodka. Musiałam ronić w domu,bo do szpitala nie chcieli mnie przyjąć. To długa historia. A Acard stosowałam do końca ciąży?

Mój ginekolog twierdzi,że nowe badania nie zalecają stosowania Acardu ani heparyny. Po trzeciej stracie głębsza diagnostyka... Hpmocysteina mam w normie.

Byłam już u 2 ginekologów, którzy twierdzą,że nowe badania nie zalecają podawania Acardu i heparyny ... Szukam dobrego ginekologa,który poprowadzi kolejną ciążę. Boje się kolejnej straty :(
No to musisz znaleźć takiego lekarza który będzie prowadził ciążę na acardzie i heparynie 🙄
Jeśli nie ograniczają Was bardzo koszta to możesz zrobić badania na własną rękę. Tego jest cała masa... 🙄 ja np po pierwszym poronieniu myślałam już o kariotypach naszych żeby zbadać, ale stwierdziłam że ten jeden raz to może faktycznie był okropny pech. Ale po drugim poronieniu przysługiwało mi już to badanie na NFZ i niestety wynik wykazał nieprawidłowości.
Możesz jeszcze spróbować u hematologa - jeśli ginekolog nie będzie chciał acardu i heparyny a hematolog będzie widział podstawy do włączenia ich w razie ciąży to gin nie może podważyć jego zdania 🤷‍♀️

No to musisz znaleźć takiego lekarza który będzie prowadził ciążę na acardzie i heparynie 🙄
Jeśli nie ograniczają Was bardzo koszta to możesz zrobić badania na własną rękę. Tego jest cała masa... 🙄 ja np po pierwszym poronieniu myślałam już o kariotypach naszych żeby zbadać, ale stwierdziłam że ten jeden raz to może faktycznie był okropny pech. Ale po drugim poronieniu przysługiwało mi już to badanie na NFZ i niestety wynik wykazał nieprawidłowości.
Możesz jeszcze spróbować u hematologa - jeśli ginekolog nie będzie chciał acardu i heparyny a hematolog będzie widział podstawy do włączenia ich w razie ciąży to gin nie może podważyć jego zdania 🤷‍♀️
Ja właśnie jestem w takiej sytuacji, po konsultacji hematologicznej.

@GreenTea2103 Wysłałam priv

reklama
Mam mutacje a1298c w homozygocie oraz PAI 1 4/5G również homozygota. Inne badania są okey.

Mi przy Pai 1 heterozygotycznej dr Krzysztof Wurm przepisywał heparyne bez problemu. Mozesz też pójść do hematologa z tymi wynikami, hematolog da ci recepte na heparyne.
Ja tez jezdzilam do immunologa - doc. Pasnik w Łodzi, on moze zrobić ci dokladniejsze badania.

Do góry