reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Genetyczne usg

Londi1617

Początkująca w BB
Witam was mamy mam pytanie czy któraś z was miała problem miedzy 11 a 14 tygdniem z zbyt małym noskiem maleństwa lekarz powiedział że powinnmo mieć 2mm w 12 tyg a ma 1.2mm zbyt mało i wysłał mnie na dodatkowe badania a jak u was się skończyło???

reklama
A co zmieni amniopunkcja jesli to ZD ? Musisz sie nad tym zastanowić, czy będziesz chciała dokonać wtedy terminacji, jesli nie nie ma sensu ryzykować utrata ciąży, bo może sie zdarzyc po amnio, a nóż dziecko jest zdrowe. To amnio masz mieć na nfz? Na test papa nie zwracalabym uwage jest wyliczany komputerowo także to dla mnie gown... a nie test, tylko stresuje kobiety. Ile masz lat, miałaś już jakies problemy z ciazami, badz w rodzinie sa jakieś chore dzieci?

reklama
Na pocieszenie u mnie na usg wszystko było ok. Pappa tak zmieszał wynik, że wyszło ryzyko ZD. Zdecydowałam się na amnio nie że względu na to że zmieniło by to moją decyzję o urodzeniu dziecka tylko po to by móc się lepiej przygotować do roli matki tak wyjątkowego dziecka. W amnio wszystko wyszło ok. Jesli chodzi o samą amnio. Jest ona robiona sterylnie, pod kontrolą USG, jeśli chodzi o ból, mnie osobiście bardziej boli pobieranie krwi. Myśl pozytywnie to najważniejsze dla maluszka,stresem możesz mu wyrządzić większa krzywdę.
I jaki wynik amnio?

Dzieci z ZD
A co zmieni amniopunkcja jesli to ZD ? Musisz sie nad tym zastanowić, czy będziesz chciała dokonać wtedy terminacji, jesli nie nie ma sensu ryzykować utrata ciąży, bo może sie zdarzyc po amnio, a nóż dziecko jest zdrowe. To amnio masz mieć na nfz? Na test papa nie zwracalabym uwage jest wyliczany komputerowo także to dla mnie gown... a nie test, tylko stresuje kobiety. Ile masz lat, miałaś już jakies problemy z ciazami, badz w rodzinie sa jakieś chore dzieci?
Dzieci z ZD często mają także inne wady (glownie wady serca) więc jeżeli amnio potwierdza ZD to te ciążę na późniejszym etapie są inaczej prowadzone.

Ryzyko ryzykiem - ja jestem po amniopunkcji - ale wtedy można się przygotować do tego. Warunki domowe, rodzinę i przede wszystkim do porodu. Nie wiadomo czy jeżeli szpital wiedziały o tym wcześniej to może by odeslal do placówki z lepszym oddziałem.

Wszystko ok. Lekarz nie umiał wytłumaczyć czemu wyszedł taki wynik. Te badania działają na zasadzie statystyki. Czyli tyle tyle kobiet z takimi parametrami z ust i takim wynikiem białka Pappa urodziło dziecko ZD.
No właśnie dla tego ten test jest dla mnie do niczego ,ja go nawet nie robię tym bardziej,ze u mnie test zawala poronienia

Tak na NFZ dopiero w 16 tyg myślę aby zasięgnąć jeszcze raz jakich kolwiek informacji ale u innego lekarza
Tak na NFZ dopiero w 16 tyg myślę aby zasięgnąć jeszcze raz jakich kolwiek informacji ale u innego lekarza
Isc mozesz ,pewnie jak najbardziej. Zwlaszcza ze ziarno niepokoju juz zasiane. Moze Cie troche uspokoji opinia innego lekarza do czasu kiedy nie przyjda wyniki testu. A napisz czy lekarz po wpisaniu wszystkich pomiarów i danych po usg genrtycznym ocenil Ci ryzyko wystapienia jakich kolwiek z trisomii ?

reklama
Wyniki

Załączniki

• IMG_20180725_112303.jpg
    IMG_20180725_112303.jpg
    1,4 MB · Wyświetleń: 206
Do góry