reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Gbs dodatni

Kazimiera321

Zaciekawiona BB
Cześć, jestem w 38 tc i wczoraj na wizycie u ginekologa odebrałam wyniki wymazu i okazuje się że jestem nosicielką GBS... jestem przerażona, obawiam się że nie zdążę na czas przyjechać do szpitala, naczytałam się historii kobiet które straciły przez to dziecko albo ich maleństwo okropnie się męczyło... Czy nie byłoby bezpieczniej gdybym miała cc? Czy jeżeli pójdę prywatnie do lekarza i przedstawię mu sytuacje to będzie on skłonny wystawić mi skierowanie? Zawsze wolałam poród naturalny ale najważniejsze dla mnie jest dobro mojej córeczki... od wczoraj co chwila łzy napływają mi do oczu...

reklama
Dodatni gbs nie jest żadnym wskazaniem do cc. Podczas porodu będziesz miała podany antybiotyk, który ochroni dziecko. W razie czego dziecko też dostanie.

Cześć, jestem w 38 tc i wczoraj na wizycie u ginekologa odebrałam wyniki wymazu i okazuje się że jestem nosicielką GBS... jestem przerażona, obawiam się że nie zdążę na czas przyjechać do szpitala, naczytałam się historii kobiet które straciły przez to dziecko albo ich maleństwo okropnie się męczyło... Czy nie byłoby bezpieczniej gdybym miała cc? Czy jeżeli pójdę prywatnie do lekarza i przedstawię mu sytuacje to będzie on skłonny wystawić mi skierowanie? Zawsze wolałam poród naturalny ale najważniejsze dla mnie jest dobro mojej córeczki... od wczoraj co chwila łzy napływają mi do oczu...
Nie będzie to wskazaniem do cc nawet na wizycie prywatnej bo wiele kobieta ma gbs dodatni:) to żaden powód do stresu kochana, a takich historii nie czytaj bo to rzadkość. Ja miałam przy pierwszym porodzie dodatni. Dali mi antybiotyk dożylnie i już.

Spokojnie. 1/3 kobiet ma GBS dodatni. Zadbaja o to, bys dostala antybiotyk na czas. Kiedys zdarzaly sie tragedie, bo w przeszlosci tego rutynowo nie badano, teraz to standard i pilnuja odpowiedniego postepowania :))

W takim razie jak myślicie kiedy jechać do szpitala żeby nie odesłali mnie do domu? Czy jak powiem ze mam gbs to już mnie zostawia żeby nie było za późno?
dziękuje wam za wsparcie, dzięki wam uspokoiłam się

Tez jestem nosicielka ,nie zdarzyli w czasie podać mi antybiotyku ,bo udzielam w ciągu pol godziny, moja córka sie nie zaraziła ,wszystko jest ok ,nie ma co panikować, wiele kobiet ma i nic się nie dzieje

Ja przy drugiej ciąży nie zdążyłam mieć podanego i wszystko było ok, nie martw się tym 😘

W takim razie jak myślicie kiedy jechać do szpitala żeby nie odesłali mnie do domu? Czy jak powiem ze mam gbs to już mnie zostawia żeby nie było za późno?
dziękuje wam za wsparcie, dzięki wam uspokoiłam się
Powinni na IP już Ci podać. U mnie miało tak być ale nie zdążyli, bo 10 min mój poród trwał 😂, nawet pod aparaturą nie byłam bo nie zdążyli nic podpiąć.
Potem dostałam zastrzyki na 2 tyg. Małą przebadali i wszystko ok

reklama
Dodam tylko, ze gdyby nie zdążyli, najprawdopodobniej zrobia dziecku po porodzie badania, takie jak CRP, by upewnic sie, czy nie ma infekcji. Gdyby cos wyszlo, dostanie zaraz antybiotyk. Mysle, ze bedzie wszystko dobrze. Oczywiscie jak przyjedziesz rodzic, mozesz od razu zwrocic uwage na ten GBS (wyniki musisz miec razem z karta ciazy wiec i tak na pewno zerkna) i zapytac, kiedy dostaniesz antybiotyk.

Do góry