reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Endometrioza

Karo.lo

Zaciekawiona BB
Miała któraś z was endometrioze? Jak u was się wyglądał przebieg tej choroby? Miałyście operacje?
Jestem ciekawa wszystkich informacji ❣️

reklama
Z tego co mi wiadomo i co czytałam endometriozy się nie wyleczy zupełnie niestety. Zawsze może wrócić nawet po zabiegu usunięcia jej ognisk.
Ja miałam laparoskopię dwa lata temu.Stwierdzony II stopień endometriozy.
U mnie objawy to był okropny ból podczas okresu, dwa dni wyjęte z życia, bóle lędźwi oraz ból podczas stosunku.
Potem brałam 6 miesięcy visanne, następnie rok antykoncepcyjnych.
A co chciałabyś konkretnie wiedzieć?

A jak jest z zajściem w ciążę? Słyszałam że dość ciężko i trochę mnie to przeraża :( ginekolog mówiła że najlepiej po tej operacji najlepiej się już starać

A jak jest z zajściem w ciążę? Słyszałam że dość ciężko i trochę mnie to przeraża :( ginekolog mówiła że najlepiej po tej operacji najlepiej się już starać
Ja po odstawieniu antykoncepcji po 3 miesiącach zaszłam ale niestety było puste jajo i bardzo się przestraszyłam że coś jest nie tak. Ale w następnym cyklu znów byłam w ciąży i teraz 20 tydzień 😉
To akurat u mnie, ale zdążą się że kobiety zdrowe starają się kilka miesiecy/lat.
A ty masz stwierdzona endometriozie?

Witam. Ja również mam endometriozę. Ostatni raz w 2017 roku miałam usuwane torbiele z jajnika. Pierwszego syna urodziłam w 2011roku. Bolesne miesiączki mialam od zawsze, po porodzie troszkę zelżały Ale jednak nadal były dość bolesne. .później Przez 4 lata starałam się o dziecko. Udało się , gdy straciłam nadzieję I przestałam się starać. W grudniu 2018 roku. We wrześniu urodził się Aleksander Wielki :) aktualnie ma 4 miesiące A ja właśnie skończyłam pierwszą miesiaczkę po porodzie , brzuch co prawda mnie nie bolał , ale za to cała lewa strona pleców , że ciężko mi się było ruszać, po dwóch dniach minęło. A czy naloty wracają dowiem się za kilka miesięcy na wizycie u ginekologa... Ale już się boję, że tym razem pójdzie mi nie na jamniki A na lewą nerkę...

Zależy gdzie są ogniska choroby i na jakim stopniu zaawansowania, ta choroba jest jeszcze trochę bagatelizowana wg.mnie nie każdy ginekolog ma pojęcie.
Nie ma konkretnego jednego toku leczenia dla wszystkich, raczej jest to choroba, która się leczy w zależności od indywidualnych potrzeb pacjentki.
Bardzo dużo kobiet choruje na endometrioze, połowa nawet o tym nie wie :/

reklama
Ja po odstawieniu antykoncepcji po 3 miesiącach zaszłam ale niestety było puste jajo i bardzo się przestraszyłam że coś jest nie tak. Ale w następnym cyklu znów byłam w ciąży i teraz 20 tydzień 😉
To akurat u mnie, ale zdążą się że kobiety zdrowe starają się kilka miesiecy/lat.
A ty masz stwierdzona endometriozie?
Na 95% jest to endometrioza, ale ginekolog powiedziała żebym pojawiła się jeszcze 10dc na potwierdzenie.

reklama
Na 95% jest to endometrioza, ale ginekolog powiedziała żebym pojawiła się jeszcze 10dc na potwierdzenie.
A mnie zawsze fascynują lekarze, którzy na podstawie usg stwierdzają endometrioze.
Choroba dość okrutna, ale da się nauczyć z nią żyć. Ogarnięty lekarz, dieta, trochę leków i będzie ok. Ważne by jej nie bagatelizować i w miarę możliwości trzymać w ryzach bo nie zatrzymuje się wyłącznie na narządach rodnych. A ciąża jest trudna, ale możliwa. Choruje długo. W 2012 zostałam zdiagnozowana na papierze, przeleczona. Obecnie mam dwoje dzieci, choć lekarze mówili, że ich mieć nie będę. A mam dziadostwo z pogranicza 3/4 stopnia i w 1/4 zajęta macice

Do góry