reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

ekspozycja na gluten

rapunzel

czyli roszpunka
Dołączył(a)
19 Marzec 2008
Postów
1 190
dziewczyny, będę wdzięczna za wasze rady i opinie dotyczące tej nieszczęsnej ekspozycji na gluten. Mój synuś kończy na dniach 4 miesiące, karmię go zasadniczo piersią, ale dostaje też zgodnie z zaleceniem lekarki jedną butelkę mieszanki dziennie, bo przyrosty wagowe są takie sobie.
Nie wiem, czy w tej sytuacji traktować go jako dziecko karmione piersią, czy sztucznie, czy w ogóle robić tę ekspozycję na gluten i jak... Wiem, że można podawać kaszkę mannę z mleczkiem, ale na 100 ml, ile powinno byc tej kaszki.: lyżeczka czy pół? Ja bym najchętniej ugotowała ją w wodzie na mleczko, tylko nie wiem, ile wrzucić. Czytałam tak wiele rozbieżnych informacji, że sama zwątpiłam, jak to ma być.
Z góry dziekuję za pomoc :-)
 
reklama
Współczuję. Sama nie dawno miałam taki dylemat i w końcu nie robiłam tej ekspozycji całej i mały normalnie przyswaja gluten, ale generanie radze zapytaj lekarza bo zdania na temat ekspozycji są podzielone :)
Pozdrawiam
 
Hej
Mi lekarka mi lekarka kazała od 4 miesiąca raz dziennie dosypać do mleczka ok pół łyżeczki mannej ( 2g dokładnie ) a dziecko jest karmione sztucznie , więc tu chyba nie ma różnicy czy sztucznie , czy cyckiem
Ja mam zamiar tak zrobić - przecież nie zaszkodzi , a skoro może pomóc.
 
Moja lekarka znowu jest przeciwna tak wczesnemu wprowadzaniu glutenu. Ja jako dietetyk z wykształcenia tez się nad tym zastanawiałam i w końcu wprowadziłam córce gluten po 10 miesiącu. Głównie dlatego, że moja Majka jest alergikiem a poza tym te schematy żywienia zmieniają sie co chwila. Zwariować czasami można ;-)
Jeśli chcesz juz wprowadzić gluten to, tak jak pisała wyzej aniam141, 2g kaszki mannej na początek będzie dobrą ilością :-) Powodzenia:)
 
dzięki dziewczyny, może jeszcze ktoś się wypowie, kto też przez to przechodził, ale najpierw tak czy owak porozmawiam z pediatrą, zobaczymy, co kobieta powie na ten temat
 
dziewczyny czy wy naprawdę trzymiecie tych wszystkich super zasad??? ja wiem że one są tworzone dla naszych dzieci, ale ja tego nie podzielam. moje dziecko dostawało do jedzenia na początku kaszę manna z deserkiem jabuszkowym i co jakis czas do rączki kawałek chlebka. potem zaczęłam jej dawac około 6 miesiaca normalnie chlebek z masełkiem, parę takich małych kawaleczków a teraz to w sumie codziennie je chlebek, kaszki glutenowe. ogólnie podchodzę do tych zasad z przymrużeniem oka...
 
ja byłam w tej samej sytuacji co ty tzn karmię piersią ale raz dziennie była butla od 3 miesiąca. ok 5 miesiąca zaczęłam wprowadzać jarzynowe zupki a w 6 mies lekarka kazała mi zacząć wprowadzać kaszkę manną. dodaję ją do tego co podaje małemu na obiadek czy sama gotuje czy gotową zupke gerbera mu daje, tą kaszke można do wszystkiego dodawać ( kupiłam taką instant) zaczęłam od łyżeczki na porcję po 2 tyg daję trzy.
 
ja czytałam ż ekspozycję na gluten u dzieci karmionych piersia zaczyna sie dopiero od 7 miesiąca a sztucznie od 6
my zaczęliśmy od 6 gotowałam jedna łyżeczkę (3g) kaszy manny na 100 ml a potem dodawałam mleko modyfikowane potem w 8 miesięcy dwie łyżeczki potem trzy i po 10 miesiącu juz jadł glutenowe produkty bez oporu nie bolałbo brzuszek ani nie miał żadnych zaparć czy biegunki.
Moim zdaniem takie powolne wprowadzanie glutenu jest dobre dzieciom zazwyczaj smakują kaszki manne chrupaczki chleb bułki makaron i inne takie produkty a jak by jadło tego dużo (no tak o razu jakies ilosci) to mogły by byc problemy
natka poza tym taka ekspozycje jest po to aby wykluczyć celakię która nie objawia sie po pierwszym spożyciu czegoś z glutenem ale może ujawnić sie dopiero po kilku miesiącach spożywania czy jakiejś większej ilości
 
dziękuję wszystkim mamom za wypowiedzi:-)
wczoraj lekarka powiedziala mi, ze moge te ekspozycje zrobic i teraz i w 6 miesiacu, a nawet w 7. Należy ugotowac łyżeczkę manny ( hmm, ale inne zrodla podaja, ze pół i badz tu mądry) odcedzić, a potem dodać do mleczka i to wcale nie musi byc akurat 100 ml, bo chodzi o ilość glutenu, a nie proporcję.
tak więc wstrzymam się raczej do 6 miesiąca i wtedy zacznę od pół łyżeczki, a potem zobaczymy, co dalej...
 
reklama
NIe wiem czy dostalyscie w szpitalu po porodzie takie zestawy reklamowe a w nim rozne ksiazeczki itd... jest tam dokladnie opisane jak podawac ten gluten

Dzieci karmione piersia pierwsze dawki ekspozycyjne dostaja w 5 miesiacu a karmione sztucznie w 6 miesiacu
Poczatkowe dawki to ( o ile nie chce sie wam bawic w gotowanie takiej malej ilosci kaszy mannej blyskawicznej,bo mnie sie nie chcialo)

2-3 g produktu glutenowego na 100ml posilku = 1 plaska lyzeczka kaszki pszennej z bananami Bobovity = 2 plaskie lyzeczki mlecznej kaszki manny Bobovity

A po 2 miesiacach zwiekaszmy dawke glutenu i :

6 g produktu glutenowego na 100ml posilku =2-2,5 lyz kaszki pszennej z bananami Bobovity = 4-5 plaskich lyzeczek mlecznej kaski manny BoboVity = 4-5 lyzeczek kaszki mleczno pszennej wieloowocowej Bobovity.

Sa tez gotowe dania np deserki GERBERA po 6 miesiacu jabluszko z kaszka manna ,i zupki chyba tez takowe. A takze takie ciasteczka HIPP ktore po piatym miesiacu sie rozkrusza i miesza z mlekiem lub sokiem a po 7 miesiacu podaje normalnie juz w calosci do raczki.

Jesli sie teraz tej minimalnej ilosci glutenu nie wprowadzi mozna poczekac do 10 miesiaca.
 
Ostatnia edycja:
Do góry