reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ekspozycja na gluten

reklama
moja przez 3 dni jadla po 1/3 sloiczka hippa zboza i owoce ale wyszla jej na twarzy wysypka, policzki miala czerwone i szorstkie, dzis juz zostala jej tylko taka wysypka jak kaszka manna i nie wiem czy to jest alergia na gluten. dodam, ze michasia ma skaze bialkowa na mleko.

malutk_a i pewnie niepredko sie dowiesz, bo wszelkie testy alergiczne maja ponoc sens ok 2,3 roku zycia; wiec lepiej nie uzywaj glutenu, przynajmniej do 10 m-ca. Dzieci ze skaza wogole powinny miec pozniej wprowadzany staly pokarm i trzeba podwojnie wszystko obserwowac. A ja wlasnie przedwczowaj dalam malej do zupki kasze manne ulegajac tym wszystkim kampaniom nt "ekspozycji na gluten" i dopiero trafilam na ten artykul po fakcie:zawstydzona/y:Na szczescie nie bylo tego wiele i swiat sie nie zawalil. Trzymam kciuki by wszystko przeszlo jak najszybciej bo ponoc u wiekszosci dzieci to mija z wiekem:-)

ja już daje gluten - 2-3g dziennie , tak jest zalecane we wszystkich schematach żywienia i lakarka też mi tak zaleciła . Sle synek zdrowy i nie ma na nic alergi

iwonka2006 ja mam tę ulotkę, tylko, że ona nie uwzględnia takich sytuacji jak u mnie, czyli karmienia mieszanego, bo niby karmię piersią, ale nie tylko...
Myślę, ze wstrzymam się do 6 miesiąca, to niecałe dwa tygodnie

ja karmie modyfikowanym dlatego od 4 podaje.

rapunzel - to chyba powinnas to wypośrodkować jeśli np cyckowym zalecają w 6 a butelkowym od 4 to daj w piatym .. Ja bym chyba tak zrobiła. Tak samo z resztą jedzonka

Rapunzel a czemu dokarmiasz mieszanka?I ile dajesz tej mieszaki? Wg WHO dzieci karmione naturalnie powinny byc karmione tylko mlekiem matki do konca 6 m-ca (oczywiscie sa wyjatki, ale jesli dziekcu nic nie jest...), dzieci na mieszankach faktycznie 4, 5 m-c, choc i tu trend sie zmienia, ze jednak lepiej tak za wczesnie nie wprowadzac pokarmu stalego a juz nie glutenu. Polecam storne Komitetu Upowszechnainai KArmienia Piersia-tam tez jest forum dla matek karmiacych natualnie i kopalnia wiedzy o tym

Aniam: wiesz mi lekarka na poczatku gratulowala ze karmie piersia, ale jak mala miala skonczony m-c i wciaz miala kolki to byla sugestia zeby przestac karmic piersia! A w 5 m-cu powiedziala zebym nie dawala dziecku tak czesto cyska bo ja przekarmie (za dobrze przybiralam an wadze)!JA nie wierze slepo lekarzom tylko czytam czytam czytam i slucham intuicji.Zwlaszcza ze kazdy mowi cos innego...Czasami mam wrazenie ze oni wiedza nieraz mniej od matek...Ech. NA szczescie sa jeszcze dobrzy lekarze i takich tez znam

Wiecie, a mnie zastanawia bardzo tak wczesne wprowadzanie glutenu. Jeszcze niedawno lekarze mówili że gluten od 10 miesiąca bo uszkadza kosmki jelitowe, a tu nagle przestał uszkadzać? Ja mojemu pierwszemu dziecku podawałam małe ilości glutenu od 6 miesiąca. Teraz dziecko ma alergię na gluten. Już sobie postanowiłam że przy drugim maleństwie poczekam z wprowadzaniem glutenu co najmniej do 10 miesiąca.

ewerysta dokarmiam mieszanką za radą pediatry. Synek urodził się spory - 3880, początkowo przybierał bardzo dobrze, ale potem zaczął słabiej przybierać i po 3 miesiącu lekarka zaleciła podawanie jednej porcji mleka modyfikowanego.
Jestem zwolenniczka karmienia naturalnego, ale nie bede głodzić dziecka w imię idei;-)

reklama
Ja jako tako ekspozycji nie robiłam. Moja mała ma skończone 11 m-cy i jakoś tak od 9 m-ca zaczęłam dawać jej chlebka chrupkiego trochę, później dodawałam trochę makaronu do obiadku...
U nas jest ok, teraz je ze 2 kromki chleba pszennego dziennie i jest ok :-)
Cieszę się tymbardziej, że mała miała skazę białkową jak się urodziła.

Do góry