reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Eko dom - co działa a co jest tylko mitem?

Hej!
Ja się na orzechach zawiodłam, bo zostawało dużo plam. Pieluchy jeszcze obleciało, ale takie ciuchy, co starsze dzieci brudzą - niestety, jakbym w wodzie płukała. Nawet jak zmieniałam orzechy co pranie. Za to rewelacyjne są do mycia psa.
Ocet w pralce stosuję od dawna, ale za pomysł z cytryną dziękuję! Może pomoże, bo mimo czyszczenia zakamarków moja ciągle jedzie.
Wodę spod kiełków testowałam - działa rewelacyjnie, wszystkie kwiatki mi na wiosnę odżywają po tej kuracji.

reklama
Ocet ma wiele zastosowań.
Ja stosuję do mycia :
podłóg,lodówki,okien,toalety,do odświeżania dywanów i przywracania im kolorów ,ale również do płukania włosów .Do włosów najlepszy jest ocet jabłkowy.;-)
Soda + boraks to najlepszy wybielacz i odkażalnik.
Soda z octem i wodą to super sposób na pastę do szorowania białych fug i trudnych zabrudzeń...
Do prania dodając po łyżce stołowej sody i boraksu -mamy zawsze śnieżnobiałe pranie...

Ja mam pytanie...Czym myć podłogi? Normalnie używam wody z płynem Ajax o zapachu kwiatowym. A jaki eko sposób polecacie? Z czym zmieszać wodę, aby troche odświeżyć podłogę, pościerać kurze na mokro?

I jeszcze czym myć zlewy zamiast mleczka?

Ja mam pytanie...Czym myć podłogi? Normalnie używam wody z płynem Ajax o zapachu kwiatowym. A jaki eko sposób polecacie? Z czym zmieszać wodę, aby troche odświeżyć podłogę, pościerać kurze na mokro?

podłogi-
Na duże zabrudzenia to woda + ocet ,a tak na co dzień to myję samą mikrofibrą z wodą . ;-):-):-)
Zamiast mleczka można zrobić pastę z wody i sody ,dobrze potrzeć,zostawić na chwilkę i spłukać .
Jak potrzebujemy zlew wybielić to polecam zrobić pastę z boraksu i sody.Postępować tak samo .
U mnie działa.

Iguana ja podobnie jak As myj podłogi wodą z octem (dodaję jeszcze olejek z drzewa herbacianego) na zmianę z karcherem :-) W łazience zawsze mam spryskiwacz z wlanym octem do mycia kabiny czy odświeżenia wc lub umywalki :-)

Boraks, karcher???
mi te nazwy nic nie mówią ;/

i mam pytanie jak usunąć trudne plamy, naloty w kuchni na szafkach mam gumę :) z brudu
wcześniej czyściłam to grund purem

niedługo założę sobie zeszyt z waszymi bezcennymi poradami

As fajnie wszystko octem czyścić, ale nie wszyscy trawią zapach np. mój M ma ten problem

A jaki sposób na mycie naczyń? Czym zastapić niezastępowalnego Ludwika?;-)
Saponiną z gotowanych orzeszków piorących...
Saponina uzyskana z orzechów piorących zastępuje płyn do naczyń,szampon do włosów,mydło i płyn do kąpieli ...
Więcej masz tu

http://dziecisawazne.pl/orzechy-do-prania/

Boraks, karcher???
mi te nazwy nic nie mówią ;/

i mam pytanie jak usunąć trudne plamy, naloty w kuchni na szafkach mam gumę :) z brudu
wcześniej czyściłam to grund purem

niedługo założę sobie zeszyt z waszymi bezcennymi poradami

As fajnie wszystko octem czyścić, ale nie wszyscy trawią zapach np. mój M ma ten problem

A tu wszystko na temat soda:
http://dziecisawazne.pl/dom-bez-chemii-cz-1-soda-oczyszczona/
Boraks :
Zastosowanie Boraksu - Boraks, soda kaustyczna, soda oczyszczona, kwas cytrynowy, kwas szczawiowy, kwas borowy, soda kalcynowana, benzoesan sodu, azotan potasu, nadwęglan sodu, siarka, siarczan miedzi, siarczan żelaza
Aby pozbyć się zapachu wystarczy do roztworu dodać kilka kropel olejku eterycznego:-p:-p

reklama
Na co dzień lekko wilgotny mop, w weekendy spryskuję mopa płynem do okien - rewelacja, szczególnie jak ma się drewno albo panele.

Soda + ocet

A jaki sposób na mycie naczyń? Czym zastapić niezastępowalnego Ludwika?;-)
Białym Jeleniem. :tak:

Weź sodę + troszkę wody, zrób pastę, nałóż na zabrudzenia szpatułką, odczekaj, wyczyść.

Do góry