reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dziwne krostki na buzi dziecka

G

guest-1674235429

Gość
Wie ktoś może co to ?
Na początku wyglądało jak trądzik niemowlęcy , teraz już sama nie wiem czy to nie coś innego , ma to od tygodnia .
Najpierw były pojedyncze krostki ,dziś po nocy spojrzałam ze wysypało go bardziej :(

Załączniki

• IMG_4031.jpeg
    IMG_4031.jpeg
    72,5 KB · Wyświetleń: 1 037
  • IMG_4033.jpeg
    IMG_4033.jpeg
    117 KB · Wyświetleń: 169
reklama
Nie stresuj się, warto skonsultować z pediatra jeśli czegoś się obawiasz.
To może być wiele rzeczy, począwszy od ząbkowania, przez alergie, po właśnie trądzik.

Wiem co mówię, mamy w domu malucha 5mcy.
Od dwóch miesięcy borykamy się z wysypka na buzi, u nas zlokalizowana bardziej na policzkach.
Próbowaliśmy emolienty, kąpiel z olejem migdałowym, pranie w płatkach mydlanych, eliminacje pokarmowe bo karmie piersią (na ten moment wykluczone pomidory i białko mleka krowiego, chociaż czasem coś z białkiem skubne). Niestety nie pomagało nic, a młodemu zrobiły się aż rany na policzkach, bo przecierał wysypkę o ubranka…
Nikt nie wie o co chodzi, pediatra skierował nas do dermatologa, chociaż to była więcej niż żałosna wizyta… Pani doktor tylko rzuciła okiem i przepisała maść, kazała zapytać w aptece od jakiego jest wieku… Można stosować po 3rż, wiec nawet jej nie wykupiliśmy.

Od pediatry mamy maść z hydrokortyzolem, ona jest magiczna, naprawde efekty było widać juz po pierwszym smarowaniu.

Dodam, ze wysypka nie jest swędząca, żadnego drapania nie ma.

Później młody zachorował, dostał antybiotyk, który przypadkowo pomógł, wysypka zaczęła schodzic. Nie wyleczylismy całkiem, ale jest coraz lepiej.

Wrzucam fotki jak wyglądało nasze.

Warto skonsultować z pediatra, nawet jeśli będziesz w przychodni co tydzień, a pielęgniarki twoje telefony będą przeklinać w myślach 😂 - tak zawsze mówiła moja położna i miała racje 😇
To twój maluszek i najważniejsze żebyście byli spokojni, a dziecko zdrowe!

Karmisz piersią? Czy wysypka bąbelka swędzi? Musisz obserwować 😇

Załączniki

• E238047D-8F2A-483A-A4DF-CE7477362196.jpeg
    E238047D-8F2A-483A-A4DF-CE7477362196.jpeg
    629,4 KB · Wyświetleń: 175
  • 3B555615-10F1-4176-BC6E-512E1CDCBE7D.jpeg
    3B555615-10F1-4176-BC6E-512E1CDCBE7D.jpeg
    533,8 KB · Wyświetleń: 143
Nie stresuj się, warto skonsultować z pediatra jeśli czegoś się obawiasz.
To może być wiele rzeczy, począwszy od ząbkowania, przez alergie, po właśnie trądzik.

Wiem co mówię, mamy w domu malucha 5mcy.
Od dwóch miesięcy borykamy się z wysypka na buzi, u nas zlokalizowana bardziej na policzkach.
Próbowaliśmy emolienty, kąpiel z olejem migdałowym, pranie w płatkach mydlanych, eliminacje pokarmowe bo karmie piersią (na ten moment wykluczone pomidory i białko mleka krowiego, chociaż czasem coś z białkiem skubne). Niestety nie pomagało nic, a młodemu zrobiły się aż rany na policzkach, bo przecierał wysypkę o ubranka…
Nikt nie wie o co chodzi, pediatra skierował nas do dermatologa, chociaż to była więcej niż żałosna wizyta… Pani doktor tylko rzuciła okiem i przepisała maść, kazała zapytać w aptece od jakiego jest wieku… Można stosować po 3rż, wiec nawet jej nie wykupiliśmy.

Od pediatry mamy maść z hydrokortyzolem, ona jest magiczna, naprawde efekty było widać juz po pierwszym smarowaniu.

Dodam, ze wysypka nie jest swędząca, żadnego drapania nie ma.

Później młody zachorował, dostał antybiotyk, który przypadkowo pomógł, wysypka zaczęła schodzic. Nie wyleczylismy całkiem, ale jest coraz lepiej.

Wrzucam fotki jak wyglądało nasze.

Warto skonsultować z pediatra, nawet jeśli będziesz w przychodni co tydzień, a pielęgniarki twoje telefony będą przeklinać w myślach 😂 - tak zawsze mówiła moja położna i miała racje 😇
To twój maluszek i najważniejsze żebyście byli spokojni, a dziecko zdrowe!

Karmisz piersią? Czy wysypka bąbelka swędzi? Musisz obserwować 😇
karmie mieszanie , I wydaje mi się że go nie swędzi ale mały ma 4,5 mies Więc jeszcze nie do końca sprawnie operuje rączkami żeby się podrapać . W każdym razie nie wygląda jakby go Swędziało .
Właśnie w poniedziałek mam wizytę u pediatry więc mam nadzieje ze będzie widział co to bo jak patrze w internecie to właśnie widzę zr może to być wszystko i nic jak napisała pani seremida , No cóż pozostaje nam czekać .
Zmartwiłam się tylko że może to być Atopowe zapalenie skóry bo ja miałam gdy byłam dzieckiem i wspominam to okropnie :(
Ale chyba nie wyglada to podobnie .

U nas tez pierwsza diagnoza było AZS alergiczne. Chociaż ani ja, ani tata młodego nie mieliśmy. Pamiętaj tylko, ze uczulenie bmk jest mocno nadużywane przez lekarzy… warto wykluczyć wszystko, spróbować napic się szklanki mleka i zobaczyć jak będzie reagowac niż katować się bezmleczną dieta :)
W twoim wypadku wchodziłaby tez w grę zmiana mm.

Może to być tylko od śliny i nie trzeba się martwić :)
U nas sam początek wygladal inaczej niż u ciebie :)

Przynajmniej do wizyty u pediatry się nie przejmuj!

Załączniki

• E5106A1C-8EFA-473F-B0D5-B8AF213A87CA.jpeg
    E5106A1C-8EFA-473F-B0D5-B8AF213A87CA.jpeg
    386,5 KB · Wyświetleń: 237
U nas syn miał coś takiego przy ząbkowaniu od dużej ilości śliny. Teraz nie ma, pilnujemy, aby wycierac częściej buzie, kremować. Za to ma zdarte rączki od gryzienia, też staramy się tego pilnować, ale bywa różnie a on przy każdej okazji pcha je do buzi.

Do góry