reklama
Aniu, ja szpinak robię tak: rozmrażam w garnku (a świeży posiekany rzucam na oliwę albo masło), żeby się zrobiła ciapa. Dodaję masło, śmietanę, sól, czosnek i rokpol w kawałkach (rozpuszcza się sam, jal się miesza). I odparowywuję do odpowiedniej konsystencji. I tyle. Dobre do naleśników, lasagne, makaronu.
sylwia i wojtuś
Mama czerwcowa'06
ja podobnie tylko zamiast rokpola daje fete i trochę jeszcze gałki muszkatołowej.
a co to jest???
FORSZMAK - DANIE Z LUBELSZCZYZNY(SKAD POCHOODZI MOJ TATO);-)
kombinaca dowolna i wszelkie uchylenia od...sa "wskazane"
Składniki:
70 dkg schabu,
20 dkg boczku wedzonego,
20 dkg dobrej kiełbasy, - co mam w domu
kiszone ogorki,- nie zawsze
koncentrat pomidorowy,
cebulka,
czerwone wino,
śmietanka,
sól,
papryka ostra i słodka,
vegeta,
masło,
wołowina na rosół.
makaron muszelki
fasola czerwona
grzybki suszone
siekam cebulke- dusze z papryką, namoczonymi wczensiej gzrybkami, przypiekam miesko i dodaje do tego podlewajac winkiem, przyprawiam -dodaje fasole, koncentrat pomidorowy, niekiedy kiszone ogorki(bo tu nie zawsze mam) i na koniec mieszam to z ugotowanym wczensiej makaronem mszelik...kolanka..gwiazdki..kto jak lubi(niektórzy daja ziemniaki
dokładniejszy przepis mozna znaleźc w internecie- podobne do strogonowa-ponoc
patrycja24berlin
Mama czerwcowa'06 Fan(ka)
piers z kurczaka,sos slodko-kwasny+ryz... na deser gofry z bita smietana i karmelem...
reklama
Podziel się: