reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

....****....dzis na obiad było/bedzie...****....????

na zdrowko!:)...i moj jablecznik tez! mniaam- pekam- zjadlam 4 kawalki na raz;/...i pozniej wskoczylam na rowerek..z mega wyrzutami sumienia;/...:p spalilam 310 kalorii ..tylko;/..bo Gracjan sie obudzil .

reklama
A ja właśnie chlebek upiekłam. Ale nie używałam maszyny. Nawet nie wiem, jak to wygląda. :p

Pati, komentarz od Marcina, który mi czyta przez ramię: "Pati kończy z alkoholem i chipsami!!??? Koniec świata!". Jakby co, to na niego się obraź, nie na mnie :-p :-D

hahahaha :p...noo..mleko Pati pozostaje...coz zrobic:D

Mamootku- dddawaj prosze, koniecznie przepis- bede piec!:)

Pati, Rusia dobrze pisze ;-) Marcin nie ma innej propozycji.

Z chlebkiem taki problem, że jest robiony na zakwasie, który dostałam od kolegi. Gdyby mozna było wysłac pocztą, to bym Wam wysłała :-) Chyba, że jak będziecie w Polsce, to się zrobi specjalną przesyłkę kurierem ;-) Zakwas pewnie robi sie z mąki razowej, drożdży i wody, ale nie wiem, bo nie robiłam.
W każdym razie w skrócie robi się chlebek tak, że do zakwasu (zostawionego z poprzedniego chlebka) dodaje się mąke żytnią i wodę i zostawia na pół dnia. Potem do tego mąkę pszenną, wodę, drożdże, sól, otręby, siemie lniane i słonecznik. Wyrasta 2 godziny (odkłąda sie zakwas na następny chleb) i do piekarnika na godzinę. Zaleta taka, że wszystko się łatwo miesza, nie ma grud i zawsze chlebek wychodzi.

Mam tez inny przepis, taki bez zakwasu. Ja jeszcze go nie robiłam, ale moja koleżanka tak i mówi, że jest świetny.

w 1 litrze ciepłej wody rozpuścić 100g drożdży (najlepiej najpierw w mniejszej ilości).

W misce wymieszać:
1 kg pszennej mąki (część, ale niewielką, można zastąpić jakąś inną), po 4 łyżki trzech rodzajów ziarenek (siemię, słonecznik, dynia...), 1 łyżkę soli i 24 łyżki płatków - najlepiej owsianych.

Po wymieszaniu wlać wodę i drożdże. Wymieszać.

Wlać ciasto do dwóch foremek keksowych wysmarowanych i wysypanych np. kaszą manną albo bułką tartą. posypać makiem czy czymś podobnym.

wstawić do piekarnika na 50C na 10 minut,
potem piec 1 godzinę w 200-210 stopniach.

Dzieki Mamootku :-)
Moja tesciowa tez robila dobry chleb i bez zakwasu :9 poprpsze ja o przepis i napisze co i jak...
U nas dzis na obiadek z ptysia zajadalysmy cameberty :-)

dzieki Mamootku-brzmi dosc prosto...musze zrobic!

a u nas dzis ja salatka ze szpinaka, avocado, pomidora, ogorka, sera feta i oliwek z papryka-skropiona oliwa z oliwek i przyprawiona ziolami..jakie mi wpadly w reke-pyyycha - to jadlam ja:p

a Dusia z tatem bagietki czosnkowe z szynka:p i tosty + pomidorki koktajlowe

Ja msuze zrobic tez jutro jakas paste z avokado bo juz powoli miekie jak gabka sie robia :-D
a tak wogole to chcialam zapytac cie o ta zupe szpinakowa bo nigdy nie robilam -napisz prosze jak robisz :-) chetnie ugotuje....

gotuje na kurczaku wrzucam mala glowke cebuli i wszystkie warzywa - siekam pore. scieram seler, marchew, pietruszke, w kosteczke kroje ziemniaki, przyprawiam- wegeta, sol, magi, siekam pietruszke zielona, i na koniec szpinak, by sie nie rozgotowal na sam koniec zabielam slodka smietana - mozna kazda ...czasem 12 pl...ale Duska woli te tu angielskie slodsze-single..i posypuje zupe koperkiem ..czasem dodaje tez do zupe troche kalafioru, badz brokuly...taka tresciwsza;P-to wowczas wrzucam zaraz po ziemniakach...

reklama
Do góry