reklama
A ja właśnie chlebek upiekłam. Ale nie używałam maszyny. Nawet nie wiem, jak to wygląda.
Pati, komentarz od Marcina, który mi czyta przez ramię: "Pati kończy z alkoholem i chipsami!!??? Koniec świata!". Jakby co, to na niego się obraź, nie na mnie
Pati, komentarz od Marcina, który mi czyta przez ramię: "Pati kończy z alkoholem i chipsami!!??? Koniec świata!". Jakby co, to na niego się obraź, nie na mnie
patrycja24berlin
Mama czerwcowa'06 Fan(ka)
Kurcze Marcin to co mam dalec pic?
Mamootku jak robisz taki chleb? daj przepis :-)
Mamootku jak robisz taki chleb? daj przepis :-)
Pati, Rusia dobrze pisze ;-) Marcin nie ma innej propozycji.
Z chlebkiem taki problem, że jest robiony na zakwasie, który dostałam od kolegi. Gdyby mozna było wysłac pocztą, to bym Wam wysłała :-) Chyba, że jak będziecie w Polsce, to się zrobi specjalną przesyłkę kurierem ;-) Zakwas pewnie robi sie z mąki razowej, drożdży i wody, ale nie wiem, bo nie robiłam.
W każdym razie w skrócie robi się chlebek tak, że do zakwasu (zostawionego z poprzedniego chlebka) dodaje się mąke żytnią i wodę i zostawia na pół dnia. Potem do tego mąkę pszenną, wodę, drożdże, sól, otręby, siemie lniane i słonecznik. Wyrasta 2 godziny (odkłąda sie zakwas na następny chleb) i do piekarnika na godzinę. Zaleta taka, że wszystko się łatwo miesza, nie ma grud i zawsze chlebek wychodzi.
Mam tez inny przepis, taki bez zakwasu. Ja jeszcze go nie robiłam, ale moja koleżanka tak i mówi, że jest świetny.
w 1 litrze ciepłej wody rozpuścić 100g drożdży (najlepiej najpierw w mniejszej ilości).
W misce wymieszać:
1 kg pszennej mąki (część, ale niewielką, można zastąpić jakąś inną), po 4 łyżki trzech rodzajów ziarenek (siemię, słonecznik, dynia...), 1 łyżkę soli i 24 łyżki płatków - najlepiej owsianych.
Po wymieszaniu wlać wodę i drożdże. Wymieszać.
Wlać ciasto do dwóch foremek keksowych wysmarowanych i wysypanych np. kaszą manną albo bułką tartą. posypać makiem czy czymś podobnym.
wstawić do piekarnika na 50C na 10 minut,
potem piec 1 godzinę w 200-210 stopniach.
Z chlebkiem taki problem, że jest robiony na zakwasie, który dostałam od kolegi. Gdyby mozna było wysłac pocztą, to bym Wam wysłała :-) Chyba, że jak będziecie w Polsce, to się zrobi specjalną przesyłkę kurierem ;-) Zakwas pewnie robi sie z mąki razowej, drożdży i wody, ale nie wiem, bo nie robiłam.
W każdym razie w skrócie robi się chlebek tak, że do zakwasu (zostawionego z poprzedniego chlebka) dodaje się mąke żytnią i wodę i zostawia na pół dnia. Potem do tego mąkę pszenną, wodę, drożdże, sól, otręby, siemie lniane i słonecznik. Wyrasta 2 godziny (odkłąda sie zakwas na następny chleb) i do piekarnika na godzinę. Zaleta taka, że wszystko się łatwo miesza, nie ma grud i zawsze chlebek wychodzi.
Mam tez inny przepis, taki bez zakwasu. Ja jeszcze go nie robiłam, ale moja koleżanka tak i mówi, że jest świetny.
w 1 litrze ciepłej wody rozpuścić 100g drożdży (najlepiej najpierw w mniejszej ilości).
W misce wymieszać:
1 kg pszennej mąki (część, ale niewielką, można zastąpić jakąś inną), po 4 łyżki trzech rodzajów ziarenek (siemię, słonecznik, dynia...), 1 łyżkę soli i 24 łyżki płatków - najlepiej owsianych.
Po wymieszaniu wlać wodę i drożdże. Wymieszać.
Wlać ciasto do dwóch foremek keksowych wysmarowanych i wysypanych np. kaszą manną albo bułką tartą. posypać makiem czy czymś podobnym.
wstawić do piekarnika na 50C na 10 minut,
potem piec 1 godzinę w 200-210 stopniach.
patrycja24berlin
Mama czerwcowa'06 Fan(ka)
Dzieki Mamootku :-)
Moja tesciowa tez robila dobry chleb i bez zakwasu :9 poprpsze ja o przepis i napisze co i jak...
U nas dzis na obiadek z ptysia zajadalysmy cameberty :-)
Moja tesciowa tez robila dobry chleb i bez zakwasu :9 poprpsze ja o przepis i napisze co i jak...
U nas dzis na obiadek z ptysia zajadalysmy cameberty :-)
dzieki Mamootku-brzmi dosc prosto...musze zrobic!
a u nas dzis ja salatka ze szpinaka, avocado, pomidora, ogorka, sera feta i oliwek z papryka-skropiona oliwa z oliwek i przyprawiona ziolami..jakie mi wpadly w reke-pyyycha - to jadlam ja
a Dusia z tatem bagietki czosnkowe z szynka i tosty + pomidorki koktajlowe
a u nas dzis ja salatka ze szpinaka, avocado, pomidora, ogorka, sera feta i oliwek z papryka-skropiona oliwa z oliwek i przyprawiona ziolami..jakie mi wpadly w reke-pyyycha - to jadlam ja
a Dusia z tatem bagietki czosnkowe z szynka i tosty + pomidorki koktajlowe
patrycja24berlin
Mama czerwcowa'06 Fan(ka)
Ja msuze zrobic tez jutro jakas paste z avokado bo juz powoli miekie jak gabka sie robia
a tak wogole to chcialam zapytac cie o ta zupe szpinakowa bo nigdy nie robilam -napisz prosze jak robisz :-) chetnie ugotuje....
a tak wogole to chcialam zapytac cie o ta zupe szpinakowa bo nigdy nie robilam -napisz prosze jak robisz :-) chetnie ugotuje....
gotuje na kurczaku wrzucam mala glowke cebuli i wszystkie warzywa - siekam pore. scieram seler, marchew, pietruszke, w kosteczke kroje ziemniaki, przyprawiam- wegeta, sol, magi, siekam pietruszke zielona, i na koniec szpinak, by sie nie rozgotowal na sam koniec zabielam slodka smietana - mozna kazda ...czasem 12 pl...ale Duska woli te tu angielskie slodsze-single..i posypuje zupe koperkiem ..czasem dodaje tez do zupe troche kalafioru, badz brokuly...taka tresciwsza;P-to wowczas wrzucam zaraz po ziemniakach...
reklama
patrycja24berlin
Mama czerwcowa'06 Fan(ka)
Dzieki ))) musze ugotowac :-)
Podziel się: