Pyyyszne i bardzo proste
Musaka (moussaka) to grecka zapiekanka biedoty oparta na bakłażanach. Trochę jak lasagne, ale zamiast makaronu sa bakłażany. Zasadniczo można wkładać do środka co się się chce.
Podsmażam pokrojone bakłażany na oliwie. Osobno smażę cebulkę, czosnek i pomidory. Można doprawić ziółkami. Gotuję ziemniaki i kroję w plastry.
W naczyniu żarodopornym układam warstwę bakłażanów, ziemniaków i sosu i znów bakłażany, ziemniaki i sos. Na samej górze sos beszamelowy i tarty żółty serek.
Do piekranika i mniam!
Jadłam też wersję z mięsem mielonym w tym sosie pomidorowym, a bez ziemniaków. Pewnie wersji można robić mnóstwo. Najlepsze jest to, że całość smakuje bakłażanami, bo cała zapiekanka jest w oliwie, na której te bakłażany się smażyły a bakłażany potrzebują dużo oliwy do smażenia).
Tu znalazłam stronkę, gdzie są zdjęcia, jak to się wszystko robi. Ja bakłażany kroiłam w krążki, ale to chyba nie ma znaczenia.
Grecka Musaka (Moussaka) | Fotoprzepis.pl
Musaka (moussaka) to grecka zapiekanka biedoty oparta na bakłażanach. Trochę jak lasagne, ale zamiast makaronu sa bakłażany. Zasadniczo można wkładać do środka co się się chce.
Podsmażam pokrojone bakłażany na oliwie. Osobno smażę cebulkę, czosnek i pomidory. Można doprawić ziółkami. Gotuję ziemniaki i kroję w plastry.
W naczyniu żarodopornym układam warstwę bakłażanów, ziemniaków i sosu i znów bakłażany, ziemniaki i sos. Na samej górze sos beszamelowy i tarty żółty serek.
Do piekranika i mniam!
Jadłam też wersję z mięsem mielonym w tym sosie pomidorowym, a bez ziemniaków. Pewnie wersji można robić mnóstwo. Najlepsze jest to, że całość smakuje bakłażanami, bo cała zapiekanka jest w oliwie, na której te bakłażany się smażyły a bakłażany potrzebują dużo oliwy do smażenia).
Tu znalazłam stronkę, gdzie są zdjęcia, jak to się wszystko robi. Ja bakłażany kroiłam w krążki, ale to chyba nie ma znaczenia.
Grecka Musaka (Moussaka) | Fotoprzepis.pl