reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

dziecko u pediatry, szczepionki, badania, kichania

INEZ81 popytaj lekarza lub polozna bo nalezy podawac wit. D3 dziecku aby zapobiegac krzywicy dzieciecej. Dziecko przychodzi na świat z zapasem witaminy D, który wyczerpuje się ok. 3.-4. tygodnia życia. Wtedy dobrze jest zacząć zapobiegać krzywicy. W jaki sposób? Karmiąc piersią, wychodząc z dzieckiem na dwór oraz podając mu preparaty z witaminą D3.Niemcy, Szwajcaria, kraje skandynawskie, Kanada i USA zalecają podawanie witaminy D dzieciom od urodzenia do czterech i więcej lat.
Każdy noworodek po urodzeniu powinien otrzymać jedną dawkę witaminy K.
Witamina K jest niezbędna do prawidłowego rozwoju dziecka. Jest odpowiedzialna za prawidłową krzepliwość krwi, prawidłowy metabolizm wapnia, ma też właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze.
Na możliwość niedoboru narażone są niemowlęta karmione piersią, ponieważ w ich jelicie grubym znajdują się bifidobakterie, które nie produkują witaminy K, a pokarm matki zawiera zbyt małe ilości tego składnika.
Dlatego też podawanie witaminy K w tym okresie jest tak ważne.

reklama
No więc z tą wit K dziwna sprawa - w szpitalu wpadla mi w reke ulotka ze sie dziecku podaje od 2 tygodnia zycia, a dzis polozna sie mocno zdziwila o czym ja mowie. Ale ulotki nie mam juz :(

Dziewczyny,

Dziecko napewno dostaje jednorazowa dawke witaminy K w szpitalu, natomiast według nowych zaleceń witamine K nalezy podawać niemowlakowi karmionemu piersią od 2 tygodnia do skończenia 3 miesiąca życia.
Taka informacje dostałam w szpitalu i 2 pediatrow u ktorych bylam tez to potwierdzilo.
Ja podaje wg wskazan 2 dawki dziennie po 0,5 ml no i oczywiscie 1 kropelke witaminy D.

Jest to nowe zalecenie wydane przez IMID razem z nowymi zasadami zywienia niemowląt, stąd może niektórzy lekarze bądź polożne jeszcze o tym nie slyszały.
Witamina K jest bez recepty, można dodatkowo dopytać w aptece.

Zeby sie dowiedziec czy dziecko dostalo w szpitalu wit. K wystarczy zajrzec do ksiazeczki zdrowia, ja mam taka pieczatke,ze Macius dostal tuz po urodzeniu 1 mg wit, K. A co do podawania jej jeszcze do 3. miesiaca to musze spytac pediatry, bo mi nic takiego nie mowila.

Ja też mam podawać Mateuszkowi witaminę K od drugiego tygodnia życia, ale na przykład przy Lilce, czyli jakieś 2 i pół roku temu było tak,że witaminę K podawali jednorazowo w szpitalu zaraz po urodzeniu i nie trzeba było podawać potem kropelek. Oczywiście dotyczy to dzieci karmionych piersią. Do pediatry mam iść w 2-3 tygodniu zycia Małego i wtedy dostane receptę na witaminę D3, która się podaje po jednej kropelce, do tego dawalismy Lilce też Cebion Multi, czyli zestaw wszystkich witaminek, po trzy kropelki.A USG stawów biodrowych w 6 tygodniu.

U mnie się witaminy D nie podaje w ogóle...:dry:
A wit. K mały dostał zaraz po urodzeniu, pytali mnie czy mogą mu podać

My właśnie wrociliśmy od lekarza i Jaś dostal sczepionkę...
nawet nie bylo tak źle, tylko troszeczkę sie skrzywił...:-D

za porada lekarza zrobiliśmy szczepionkę skojarzoną powiekszoną o polio i wirus hip

następna dawka za 6 tygodni.

Pielęgniarka powiedziała że generalnie szczepionki skojarzone sa latwiej tolerowane przez dzieci i mniej bolesne.

Moja polozna takze chwalila szczepionki skojarzone. Po pierwse mniejszy bol dla dziecka, a po drugie ponoc sa lepsze od tych pojedynczych. Ja dodatkowo szczepie malego przeciw rotawirusom i pneumokokom.
A co do witamin.. Polozna stwierdzila ze na wit. K pewnie zapomnieli mi wypisac recepty w szpitalu. 'Super' :baffled:

reklama
polio i hib mamy obowiązkowe to znaczy w pakiecie 5 w 1 i to za każdym razem; w 2, 4 i 6 miesiącu zycia
a czy waszym dzieciaczkom dawano szczepionkę BCG ?? na jakąś tuberculose czy coś takiego? ja właśnie musze mojego zapisać na to szczepienie jak najszybciej

Do góry