reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Dziecko nie mówi

reklama
Proszę udać się z dzieckiem do lekarza. Warto by dziecko obejrzał laryngolog, by wykluczyć problemy ze słuchem. Następnym krokiem jest znalezienie neurologopedy, który sprawdzi czy brak mowy nie wynika z nieprawidłowej budowy czy napięcia mięśniowego.
Można także udać się do poradni psychologiczno-pedagogicznej - gdzie obejrzą dziecko i ewentualnie skierują na terapię.

Laryngolog oglądał już dziecko - nie ma problemu ze słuchem, jeśli chodzi o neurologopedę to również udaliśmy się. Obecnie mamy już WWR i czekamy na terapię, na którą też trzeba swoje odczekać ze względu na kolejki.

Tak, jesteśmy w kontakcie z logopedą - lecz prywatnie i dał nam zalecenia do ćwiczeń w domu.
Czy jest ktoś z rodziców, gdzie dziecko mogło mieć problem z zaburzeniami sensorycznymi?

Wydaje mi się, że u nas dziecko może mieć takowy problem.

Oprócz WWR jest jeszcze KS. Samo WWR to bardzo mało zajęć (chyba że się coś przez ostatnie lata zmieniło).

Ja polecam jeszcze wizytę u fizjoterapeuty.

PS. U mnie syn zaczął mówić jak miał 4,5 roku. Mniej więcej od 2,5 r.ż. objęty był WWR i KS. Nikt nie potrafił odpowiedzieć dlaczego nie mówi 🤷‍♀️ Wciąż nie mówi doskonale, ale można się z nim spokojnie porozumieć. U nas w pewnym momencie sporo działał fizjoterapeuta, bo wyszło np. że ma źle ułożone kości obojczykowe itp. Ogólnie zła postawa ciała, napięcia mięśniowe...

Oprócz WWR jest jeszcze KS. Samo WWR to bardzo mało zajęć (chyba że się coś przez ostatnie lata zmieniło).

Ja polecam jeszcze wizytę u fizjoterapeuty.

PS. U mnie syn zaczął mówić jak miał 4,5 roku. Mniej więcej od 2,5 r.ż. objęty był WWR i KS. Nikt nie potrafił odpowiedzieć dlaczego nie mówi 🤷‍♀️ Wciąż nie mówi doskonale, ale można się z nim spokojnie porozumieć. U nas w pewnym momencie sporo działał fizjoterapeuta, bo wyszło np. że ma źle ułożone kości obojczykowe itp. Ogólnie zła postawa ciała, napięcia mięśniowe...
A jak ze wskazywaniem palcem w tym okresie, pokazywał że coś chce / czy interesował się światem? Wizytę u fizjoterapeuty mamy już umówione, bo córeczka jak chodzi to widać że jest za bardzo pochylona do przodu.

Dzień dobry. Moja córka zaczęła mówić ok 2,5 roku. A u mnie w rodzinie ok 3 lat zaczynały mówić. Proszę dać jeszcze czas dziecku. Można ćwiczyć wieczorami z książeczka np. pokazywać rzecz i powtarzać łatwe słowa. Takie jak kura,mama, tata. .Może zalapie .. Pisał Pan że był już u lekarzy to chyba jedynie to zostało, a powiem że nauka z rodzicami daje 100 razy lepsze efekty 😉 proszę się nie poddawac. Później być może do szkoły jakąś diagnoza będzie potrzebna jeżeli chodzi o sensoryke. Proszę jeszcze zobaczyć czy wędzidełko jest ok 👍

reklama
Dzień dobry. Moja córka zaczęła mówić ok 2,5 roku. A u mnie w rodzinie ok 3 lat zaczynały mówić. Proszę dać jeszcze czas dziecku. Można ćwiczyć wieczorami z książeczka np. pokazywać rzecz i powtarzać łatwe słowa. Takie jak kura,mama, tata. .Może zalapie .. Pisał Pan że był już u lekarzy to chyba jedynie to zostało, a powiem że nauka z rodzicami daje 100 razy lepsze efekty 😉 proszę się nie poddawac. Później być może do szkoły jakąś diagnoza będzie potrzebna jeżeli chodzi o sensoryke. Proszę jeszcze zobaczyć czy wędzidełko jest ok 👍
Dzień dobry. Dziękuję za wiadomość, ogólnie wędzidełko jest też ok, póki co nie wymaga podcinania. Każdy rodzic niepokoi się, bo wiadomo że chcemy jak najlepiej dla swoich pociech :)

reklama
Do góry