reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dzidziunie jak lalunie, czyli ciuszki i inne cacuszka dla Maluszków

Sliczne Dominique te ciucholki! Wszystko mega slodziutkie! :) Ta jeansowa sukienusia podobna do tej mojej rozowej :)
No to juz widze fotki w galerii naszych maluszkow jak bedziemy je w te slicznosci ubierac i robic zdjatka, a potem wklejac na forum :)

reklama
aaaaa, ale macie sliczne ubranka :)

aaaaaa, a ja jeszcze nic nie mam :( dziś byłam w jednej hurtowni i zostałam pozytywnie zaskoczona cenami ubranek. nawet tańsze niż na allegro, a pościelki mniej więcej w tej samej cenie. i chyba tam się zaopatrzę w ciuszki. był nawet laktator Aventa w promocyjnej cenie 115 zl, czyli taniej niz na allegro :) ale myślę, że laktator kupię dopiero po porodzie, zobaczę może się uda bez.

jutro przywożą nam szafę do pokoju. w przyszłym tygodniu jedziemy zamówić łóżeczko i wózek. a potem to już powoli będę kupować na allegro pościelki. ciuszki kupię chyba na samym końcu...

Wracam do tematu list potrzeb dzidziolowych ;D
oto moja lista, podstawa była ściągnieta z netu ale wiele rzeczy wyeliminowałam. A oto ona ::)
Łóżeczko:
- Rożek
- 1 kocyki lekki bawełniany + 1 kocyk cieplejszy (akrylowy lub polarowy)
- materacyk
- kołderka + poduszeczka + ochraniacz na szczebelki
- pościel (2 komplety na zmianę)
- prześcieradło do łóżeczka, ok. 3 szt.
- 2 ceratki do łóżeczka
- moskitiera uniwersalna
- podkłady do przewijania wielorazowe
Przewijanie:
- ok. 10-20 pieluch z tetry
- pieluchy jednorazowe
- majteczki z suchą pieluchą (4 szt)
- Chusteczki wilgotne
- Krem przeciw odparzeniom (np. Sudocrem)
- 3 pieluchy flanelowe
Kąpiel i higiena:
- 2 ręczniki kąpielowe z kapturem
- 2 ręczniki zwykłe
- wanienka do kąpieli
- myjka
- nożyczki dla niemowląt
- szczotka do włosów
- termometr do wody
- mydełko
- puder
- oliwka dla niemowląt
- sterylne gaziki
- spirytus 70 %
- sól fizjologiczna do przemywania oczu lub czyszczenia noska
- waciki do czyszczenia uszu.
- gruszka gumowa do usuwania wydzieliny z nosa
Wózek:
- folia przeciwdeszczowa i osłonka z siateczki przeciwko owadom
- śpiworem
- kocyk
- fotelik samochodowy - proszek do prania ubranek, pościeli i pieluszek malucha
No i oczywiście ubranka ::) ::) ::) ::) ::) ::) ::)
a teraz bede liczyć ile to będzie mnie kosztowało :o

Mada, bardzo dobra lista. Ja bym kilka rzeczy usunela, kilka dodala i bede miec liste gotowa :)

Przerobiłam Twoja liste Mada i moja wygląda tak :) :

- rożek
- 1 kocyk lekki bawełniany
- 1 kocyk cieplejszy
- materacyk
- kołderka + poduszeczka + ochraniacz na szczebelki
- pościel (2 komplety na zmianę)
- 3 szt. - prześcieradło do łóżeczka
- 2 ceratki do łóżeczka
- 10 pieluch z tetry
- chusteczki wilgotne
- 3 pieluchy flanelowe
- 2 ręczniki kąpielowe z kapturem
- 2 ręczniki zwykłe
- wanienka do kąpieli
- myjka
- nożyczki dla niemowląt
- szczotka do włosów
- termometr do wody
- termometr ścienny
- mydełko
- oliwka dla niemowląt
- Penaten na odparzenia
- sterylne gaziki
- spirytus 70 %
- sól fizjologiczna
- waciki do czyszczenia uszu
- gruszka gumowa
- proszek do prania dla niemowląt
- laktator
- 3 butelki z Aventu anykolkowe
- podgrzewacz
- 3 smoczki
- wkładki laktacyjne
- wózek
- łóżeczko
- fotelik samochodowy

Ja sie nadal zastanawiam nad wanienka , czy kupić foczke czy wystarczy ten gąbkowy materacyk, tak wogóle to nie mam pojęcia co do czego służy bo jeszcze sie nie obczytywałam :-[.
ja naprawde mam nadzieje że wiele się dowiem na szkole rodzenia bo zaczyna mnie moja niewiedza przerażać :-[ a boje sie żebym krzywdy Mrówie nie zrobiła :( a sprzedawcy zawsze doradzaja to droższe a za czasów mojej mamy to ani materacyka ani foczki nie było i oczywiście jej zdaniem to zbędne i jej wystarczyła sama wanienka ::)
no i nie wiem czy na stojaku czy nie , bo w łazience warunków brak(cholernie mała klita) a w sypialni nawet nie ma stolika żeby postawić wanienke a na podłodze przecież nie postawie ::) no i chyba kupie ze stojakiem ::)zwariuje zaraz juz zła jestem że trzeba sie tyle zastanawiać nad takimi bzdurami czasami jak np. dzisiaj czy pajacyk lepszy czy kaftanik+śpioszki ::)
A oczywiście K. mówi ze ja kobieta więc lepiej wiem i takie k... gadanie :mad: oh chyba humorki mnie złapały ::)

Hej, listy widzę porobione, a ja sobie czytam i korzystam ;)
W przyszłym tygodniu, jak mąż będzie miał czas to zrobimy zakupy typu rzeczy dla mnie do szpitala i kosmetyki dla dzidzi.
mada78 pisze:
Ja sie nadal zastanawiam nad wanienka , czy kupić foczke czy wystarczy ten gąbkowy materacyk, tak wogóle to nie mam pojęcia co do czego służy bo jeszcze sie nie obczytywałam :-[.
Z tego co ja przeczytałam, te gąbki nie są zbyt higieniczne, nie można ich porządnie umyć, więc po kilku myciach być może trezba je wymieniać.
Ja nie zamierzam nic kupować, bo wanienkę mam tak trochę wyprofilowaną, a poza tym muszę się nauczyć myć na ręce, na spód będę podkładać pieluchę tetrową, żeby było mniej ślisko :)

Cześć kobietki, widzę, że ogarnia Was powoli szał zakupów ;D Ja dostałam listę wyprawki w szkole rodzenia i donoszę, że w kategorii kosmetyki figuruje tam także nadmaganian potasu (nie do końca wiem do czego, ale chyba do kąpieli) i rumianek, a poza tym dodałabym jakiś przewijak. A powiedzcie mi co to są "podkłady do przewijania wielorazowe"?

O nadmanganianie potasu wiem tyle, ze moze pomoc zagoic krocze :) Poza tym czasem sluzy do kapieli, jesli sa jakies problemy skorne u dzidzi. Pozdrawiam :)

reklama
Podkłady wielorazowe to takie ceratki co jakby sie dzidzia zsikała w czasie przewijania na kanapie (np. u kogoś) to nie przesiąknie i nikt nie bedzie na ciebie patrzył Gosik krzywo ::)
u nas przewijak sie nie przyda, przymierzałam się do niego wsklepie i wydaje mi się troche mały(np.dla ruchliwej dzidzi) po za tym i tak dzidzia nasza bedzie przewijana na łóżku ,wydaje mi sie o wiele bezpieczniejsze (i po to też te podkłady)
A co do zakupów to ja narazie mam tylko liste, do zakupów dłuuuuga droga!
Ja tez czekam z niecierpliwością na szkołe rodzenia , mam nadzieje że wiele rzeczy mi wytłumaczą :-[

Do góry